Overgewicht kan, net als roken, leiden tot het verlagen van je weerstand. Het behouden van een gezond gewicht is belangrijk voor zowel jouw lichamelijke als jouwe mentale gezondheid. Zo kan overgewicht bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid, maar ook tot concentratieproblemen Hoe ontstaat overgewicht precies? Wat zijn de oorzaken van overgewicht? Overgewicht onstaat veelal door een tekort aan voedingsstoffen, maar ook speelt de hormonale balans een belangrijke rol. Bovendien is een gebrek aan zelfliefde ook van invloed. Tenslotte kun je niet alleen afvallen door stress, maar ook kun je aankomen door stress In dit blogartikel ontdek je meer over de belangrijke rol van stress, maar ook lees je hoe je overgewicht of obesitas kunt voorkomen. Om weer met meer vitaliteit, minder stress en zelfvertrouwen door het leven te kunnen gaan!
Hoe ontstaat overgewicht?
Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht oftewel obesitas. De oorzaak van overgewicht is dan ook vaak persoonlijk. Zo zijn een ongezond voedingspatroon en te weinig beweging veelal van invloed. Maar er zijn meer oorzaken van overgewicht. Wist je dat stress steeds vaker kan leiden tot overgewicht? Bovendien kan er sprake zijn van een gebrek aan zelfvertrouwen of het hebben van faalangst. Het is dan ook van belang om te ontdekken wat de persoonlijke oorzaken kunnen zijn van overgewicht.
Oorzaak overgewicht
- Ongezonde voeding
- Tekort aan voedingsstoffen
- Verandering in eetlust
- Slaapproblemen
- Overgewicht door stress
- Weinig beweging
- Onvoldoende gehydrateerd
- Depressie
- Onstabiele bloedsuikerspiegel
- Hormonale disbalans
- Onzekerheid
- Negatieve gedachten
- Gebrek aan zelfliefde
- Trauma in het lichaam
- Ongezonde relatie
Overgewicht door stress
Hoe onstaat overgewicht door stress? Stress verminderen is essentieel als je overgewicht wilt verhelpen of voorkomen. De bloedsuikerspiegel raakt namelijk in de war van stress. Zodra ons cortisolgehalte stijgt, leidt dit tot een hoger bloedsuikerniveau. Een hoog cortisol met chronische stress verhoogt de kans op meer trek in suikerrijk en vet eten. Zodoende geeft het ook meer kans op het ontstaan van obesitas. Bovendien kan een hoog cortisol ook leiden tot bijnieruitputting. Het is dan ook van belang om het stresshormoon cortisol te verlagen. Dat is weer goed voor je cholesterol. Probeer vormen van ontspanning te vinden die echt bij jou passen. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, meditatie, yoga of bosbaden. Bosbaden helpt je bovendien aan meer innerlijke rust en een betere verbinding met jezelf. Hoe verminder jij stress?
Pas op voor suikers
Suiker zorgt ervoor dat onze lichaamscellen energie krijgen. Echter, suiker is vaak een boosdoener bij het ontstaan van overgewicht. Daarnaast zorgt teveel suiker uiteindelijk voor meer stress! Soms zijn we ons er niet van bewust dat we ongemerkt teveel suikers eten. Dit komt ook doordat er aan veel voedingsmiddelen suiker wordt toegevoegd, zoals pastasauzen of ontbijtgranen. Wist je dat daarnaast ook zoetstoffen, zoals aspartaam kunnen leiden tot overgewicht? Bovendien kan een onstabiele bloedsuiker ons slaaphormoon melatonine verstoren en dit kan slaapproblemen geven. Een stabiele bloedsuikerspiegel daarentegen bevordert de aanmaak van ons gelukshormoon serotonine. Dit gebeurt door onze neurotransmitters die onmisbaar zijn voor een gezonde mentale balans.
Waarom is een gezond gewicht zo belangrijk?
Het behoud van een gezond gewicht of een gezond BMI zorgt voor een gezond lichaam, meer energie en meer vitaliteit. Zo zorgt een gezond gewicht voor een gezond hart, een goede darmflora en een stabiele hormoonbalans. Bovendien zorgt het voor onze mentale en emotionele balans.
Voor beter slapen
Er zullen minder slaapproblemen zijn bij een gezond gewicht, want je zult beter slapen
Minder stress
Een gezond gewicht en een stabiele bloedsuikerspiegel voorkomen een te hoog cortisol gehalte. Dit is ons stresshormoon. Ons brein krijgt hierdoor last van overprikkeling en er kunnen lichamelijke stressklachten ontstaan.
Sterk immuunsysteem
Een gezond gewicht is essentieel voor een sterk immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat alle lichaamsprocessen goed kunnen functioneren. Zo verkleint het bijvoorbeeld de kans op griep.
Gezonde hormoonbalans
Een gezond gewicht zorgt voor een gezonde hormoonhuishouding waarbij de hormonen oestrogeen en progesteron in goede balans worden gehouden. Bij overgewicht is er vaak sprake van oestrogeendominantie. Vaak spelen hier ongezonde voeding en hormoonverstorende stoffen een rol.
Gezonde eetlust
Bij een gezonde eetlust zul je niet snel teveel of te weinig eten. De bloedsuikerspiegel is dan stabiel. Bovendien zorg je voor jouw maaltijden voor een goede verhouding van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.
Gezondheidsklachten bij overgewicht
Overgewicht kan leiden tot verschillende vervelende tot zorgwekkende gezondheidsklachten. Deze kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn:
- Slecht slapen
- Oververmoeidheid
- Minder stressbestendig
- Lusteloosheid
- Meer kans op diabetes
- Prikkelbaar zijn
- Vatbaarder voor infecties
- Problemen met de ademhaling
- Darmklachten
- Duizeligheid
- Zweten
- Hoofdpijn
- Buikpijn
- Snel moe zijn
- Hartkloppingen
- Pijnlijke spieren
Hoe kun je overgewicht voorkomen?
Hoe kun je overgewicht voorkomen? En hoe voorkom je dat overgewicht oftewel obesitas zal kunnen leiden tot ernstig overgewicht? Dit wordt ook wel zwaarlijvigheid of morbide obesitas genoemd. Het vergt een aanpassing van de levensstijl met grote aandacht voor voeding, beweging, slapen, minder stress en self care. Wij geven hiervoor een aantal waardevolle tips:
- Goed slapen, zoek naar manieren die jou helpen om beter te slapen. Ontdek deze tips voor beter slapen en onze tips bij slapeloosheid. Zo kan bijvoorbeeld het supplement magnesium jou hierbij helpen, want het helpt het cortisol gehalte te verlagen. Een magnesium tekort kan bovendien leiden tot een hoge bloedsuiker.
- Kies gezonde voeding met voldoende voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Zorg voor een goede balans van koolhydraten (volkoren granen, geen snelle koolhydraten), goede vetzuren en voldoende eiwitten. Daarnaast is het van belang om gehydrateerd te blijven dus drink voldoende water. Zo kunnen afvalstoffen ook beter worden afgevoerd en zorgt het voor een stabiele bloedsuiker (minder kans op hoge bloedsuiker) Bovendien zijn voldoende vezels van belang voor je darmen en kun je probiotica nemen. Neem altijd gezonde snacks mee, zoals noten of fruit. Ontdek hier meer tips voor voeding bij stress.
Eet met bewuste aandacht
- Eet altijd bewust en met aandacht oftewel eet mindful en langzaam. Daarnaast neem je liever kleinere porties.
- Doe aan dagelijkse beweging. Hardlopen met overgewicht kan lastig zijn, maar ook wandelen is goed. Doe vooral wat je leuk vindt. Misschien is dit yoga of dansen? Bewegen zorgt niet alleen voor een gezond gewicht, maar ook voor meer positiviteit, nieuwe energie, inspiratie, motivatie en vooral plezier.
- Zorg voor jezelf en houd van jezelf. Besteed tijd en aandacht aan het ontwikkelen van jouw zelfliefde. Bepaal ook eens voor jezelf wat jouw persoonlijke waarden zijn. Zo zal het ook bijdragen aan de zin van het leven.
- Krijg zonlicht, want uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan vitamine D oftewel zonlicht de kans op overgewicht kan vergroten. Zorg dan ook dagelijks voor genoeg daglicht.
- Vermijd hormoonverstoorders zoveel mogelijk, want ook dit geeft een grotere kans op overgewicht. Hormoonverstoorders zijn bijvoorbeeld pesticiden en additieven in voeding, maar ook verzorgingsproducten van niet-natuurlijke oorsprong. Kortom, zorg voor een gezonde hormoonbalans.
Overgewicht vaak een gevolg van stress
Overgewicht ontstaat vaak door verkeerde voeding en weinig beweging. Daarnaast kan een gebrek aan eigenwaarde meespelen of bepaalde gebeurtenissen uit het verleden. Overgewicht ontstaat echter niet alleen als gevolg van teveel eten. Ook stress speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van obesitas. Zo heeft het stresshormoon cortisol een invloed op het ontstaan van buikvet. Als het cortisol langere tijd te hoog is, ontstaat er chronische stress dat kan leiden tot overgewicht. De bloedsuikerspiegel zal in de war raken. Er kan teveel insuline worden aangemaakt waardoor gewicht verliezen moeilijker wordt en de eetlust doet verhogen. Dit is voornamelijk een verhoogde zin in ongezonde voeding.
Als je overgewicht wilt oplossen is het dan ook van belang om eerst stress te verminderen en manieren van ontspanning te vinden die bij jou passen. Daarnaast zorgt stress vaak voor slaapproblemen dus ook zal het slaappatroon verbeterd moeten worden.
Overgewicht zorgt niet alleen voor een zwaarder lichaam met kans op lichamelijke gezondheidsklachten. Het heeft tevens invloed op onze mentale gezondheid. Zo kun je problemen krijgen met je focus, je opgejaagd voelen of last hebben van stemmingswisselingen Vaak is dit ook een gevolg van chronische stress.
Bovendien is een gezonde hormoonbalans essentieel. Het is van belang om hormoonverstoorders zoveel mogelijk te vermijden, omdat deze ook de kans vergroten dat je zult aankomen in gewicht. Kortom, met onze bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat overgewicht geen kans (meer) krijgt. Voor het verkrijgen en behouden van een gezond gewicht, onderschat je de belangrijke rol van stress niet.