Zoeken

Zoeken sluiten

Selenium: ontdek alle gezondheidsvoordelen

vrijdag 4 maart 2022

Selenium: de gezondheidsvoordelen   

Selenium: ben jij er al bekend mee? Het is net als magnesium een belangrijk sporenelement dat we uit onze voeding moeten halen. Ons lichaam kan deze dus niet zelf aanmaken. Hoewel we er dagelijks maar weinig van nodig hebben, is het wel essentieel voor onze gezondheid. Zo is het onmisbaar voor een sterk immuunsysteem, want het beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast is het belangrijk om schildklierproblemen te kunnen voorkomen.

Voor een gezond brein

Bovendien is voldoende inname van selenium nodig voor gezonde hersenen en voor het behoud van een goed geheugen. Tenslotte houdt het ons stressbestendig. Door een eenzijdig voedingspatroon kan er een tekort ontstaan. Wat zijn de symtomen van een tekort? Welke voeding is rijk aan selenium? Je ontdekt het in dit blogartikel. Doe er je voordeel mee, zeker als je stress hebt!

selenium

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat doet selenium? 

Wat doet selenium precies voor ons? En wat zijn de gezondheidsvoordelen ervan?

Selenium versterkt het immuunsysteem

Ten eerste, selenium versterkt het immuunsysteem. Het draagt bij aan het verhogen van jouw weerstand. Zo zul je beter bestand zijn tegen verkoudheid en griep, want het beschermt ons tegen virussen. Het vermindert daarnaast de kans op ontstekingen. Uit onderzoek is gebleken dat selenium zelfs bijdraagt aan het voorkomen van kanker. Bovendien zorgt het voor een gezond hart en gezonde bloedvaten.

Helpt oxidatieve stress verminderen

Selenium is, net als glutathion, een sterke antioxidant. Het helpt dan ook om oxidatieve stress te verminderen. Het beschermt jouw lichaam namelijk tegen vrije radicalen. Hoe ontstaan vrije radicalen? Veelal ontstaan vrije radicalen door ongezonde voeding, overmatig alcoholgebruik en roken, maar ook door stress. Kortom, selenium helpt het lichaam te beschermen tegen gifstoffen van buitenaf.

Voorkomt mentale problemen

Selenium kan mentale problemen helpen voorkomen, zoals geheugenproblemen. Het is dan ook een onmisbaar sporenelement voor het behoud van een gezonde mentale balans. Het draagt bij aan een goed denkvermogen. Het zorgt voor een goed functioneren van onze neurotransmitters en ons zenuwstelsel. Voldoende inname van selenium zal zelfs kunnen bijdragen aan het voorkomen van Alzheimer.

Voor een goede schildklierwerking

Net als jodium, is selenium onmisbaar voor een goede werking van onze schilklier. Een gezonde schildklier werkt niet te traag, maar ook niet te snel. Schildklierproblemen kunnen zich uiten in bijvoorbeeld vermoeidheid, weinig energie en slaapproblemen.

De rol van stress

Wist je dat ook stress kan leiden tot een trage schildklier? Hierdoor ontstaan vaak ook problemen met de bijnieren. Een belangrijk hormoon voor onze schildklier is progesteron Waarom is onze schildklier zo belangrijk? Onze schildklier staat namelijk in verbinding met onze neurotransmitters, zoals serotonine, ons gelukshormoon. Depressieve gevoelens en angstklachten kunnen dan ook ontstaan als gevolg van schildklierproblemen.

selenium

Hoe ontstaat een selenium tekort?   

Een tekort kan ontstaan als er niet voldoende selenium uit de voeding wordt opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een voedingspatroon met weinig vis en weinig noten. Daarnaast door een te eenzijdig voedingspatroon. Bovendien doordat er problemen zijn met de spijsvertering, zoals darmklachten.

Selenium tekort symptomen  

Een tekort kun je veelal herkennen aan de volgende lichamelijke en/of mentale symptomen:

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Selenium voeding: waar zit het in?  

Selenium maakt ons lichaam niet zelf aan. We zullen dit element dan ook dagelijks uit onze voeding moeten halen. Waar zit het in? Onderstaand geven wij een overzicht met voedingsmiddelen die rijk zijn aan selenium. Voeg ze dus dagelijks toe aan jouw voedingspatroon. Probeer daarnaast ook te zorgen voor een goede variatie. Zo profiteer je ook meteen van de andere voedingsstoffen die deze producten van nature hebben. Tenslotte kun je ook regelmatig granen en groenten toevoegen aan je maaltijden voor een goede aanvulling.

Paranoten

Wist je dat je al met slechts drie paranoten per dag aan jouw dagelijks benodigde hoeveelheid selenium komt? Bovendien zijn paranoten rijk aan eiwitten en bevatten ze omega 3 vetzuren. Daarnaast kun je kiezen voor cashewnoten.

Tonijn

Tonijn is tevens een goede bron van selenium, maar ook sardines, heilbot vis, inktvis, tong en oesters. Bovendien kun je ook regelmatig kiezen voor zalm, ansjovis of makreel.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten bevatten selenium en zijn bovendien een plantaardige bron van eiwitten. Onmisbaar dus als je wilt beginnen met veganisme. Daarnaast kun je chiazaad gebruiken, tevens een bron van goede vetten.

Eieren

Eieren, bij voorkeur biologisch, zijn een goede bron van dit sporenelement. Daarnaast bevatten eieren jodium dat ook belangrijk is voor onze schildklier.

Biologische kip

Ook kip bevat selenium. Kies voor biologische kip, want dat is diervriendelijker en beter voor jouw gezondheid. Kip is tevens een goede bron van zink.

Shiitake paddenstoelen

Shiitake paddenstoelen bevatten niet alleen selenium, ze hebben nog meer voordelen voor onze gezondheid.

selenium

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Selenium voor je lijf en je brein            

Wat doet selenium met je lichaam?

Selenium is essentieel voor ons immuunsysteem. Het beschermt ons namelijk tegen vrije radicalen, zoals luchtvervuiling, maar ook stress. Daarnaast zorgt het voor een gezonde schildklier. Bovendien hebben wij het nodig voor een gezonde mentale balans. Tenslotte staat onze schildklier ook in relatie met ons brein. Het zorgt voor een goed geheugen en het kan zelfs dementie helpen voorkomen. Krijg jij er voldoende van binnen via je voeding?

Sterke antioxidant

We hebben deze antioxidant hard nodig om gifstoffen te kunnen verwijderen uit ons lichaam. Het is dus zeker in tijden van stress onmisbaar. Het helpt het lichaam namelijk weer in balans te komen en te zorgen voor een goede weerstand. Bovendien helpt het vermoeidheid voorkomen. Kortom, als je wilt ontgiften bij stress, is selenium ook nodig.

Is teveel selenium schadelijk?

Inname van teveel selenium komt zelden voor. Echter kan een overmatige inname wel giftig voor je zijn. Zijn tabletten een goed idee of niet? Selenium uit voeding heeft altijd de voorkeur. In sommige gevallen kunnen echter tabletten zorgen voor (tijdelijke) aanvulling. Kies voor supplementen van goede kwaliteit voor de beste opneembaarheid. Daarnaast houd je je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Waar zit veel selenium in?

Ons lichaam maakt het niet zelf aan, dus we moeten het via ons eten binnenkrijgen. Voeding rijk aan selenium zijn noten, met name paranoten, maar ook verschillende vissoorten en paddenstoelen.

Kortom, selenium vermindert stress en het zorgt voor meer energie; het houdt je stressbestendig!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven