Zoeken

Zoeken sluiten

Glutathion: de krachtige antioxidant bij stress

donderdag 6 januari 2022

Glutathion is een antioxidant, maar niet zomaar één. Het is namelijk de belangrijkste antioxidant voor ons lichaam. Het wordt dan ook wel de moeder van alle antioxidanten genoemd. We hebben glutathion nodig voor het behoud van gezonde lichaamscellen. Zo beschermt het ons tegen oxidatieve stress. Daarnaast is het essentieel voor ons immuunsysteem. In tegenstelling tot andere antioxidanten die wij uit voeding moeten halen, kan ons lichaam glutathion zelf aanmaken. Echter na ons veertigste jaar, krijgt ons lichaam meer moeite om dit krachtige antioxidant zelf aan te maken. Waarom hebben we glutathion nodig? En hoe kun je een tekort herkennen? En wat doet stress met de aanmaak hiervan. In deze blog lees je alles over glutathion, zoals:

Wat is glutathion?

Glutathion is een zeer krachtige antioxidant die bestaat uit GSH of gereduceerd L-glutathion. De G is van glutathion en SH staat voor de vrije thiolgroep (zwavelstof). Voornamelijk onze levercellen, maar bijna al onze lichaamscellen bevatten dit antioxidant. Wist je dat veel ziektes beginnen op cellulair niveau? Glutathion is opgebouwd uit de aminozuren cysteïne, glycine en glutaminezuur. Aminozuren zijn afkomstig uit eiwitten en worden door het lichaam gebruikt om nieuwe lichaamscellen aan te maken. Aminozuren zorgen in ons lichaam voor transport van vitaminen en mineralen. Zo blijven we gezond en voorzien ze ons van genoeg vitaliteit.

Glutaminezuur kan door ons lichaam zelf worden aangemaakt. Ook een belangrijk aminozuur is bijvoorbeeld tryptofaan dat door de aanmaak van melatonine ervoor zorgt dat we beter slapen. Daarnaast zorgt dit aminozuur ervoor dat we ons goed voelen, het kan depressieve gevoelens helpen voorkomen. Serotonine, ons gelukshormoon wordt ook aangemaakt met behulp van het aminozuur tryptofaan.

Goed, je weet nu in chemisch opzicht wat glutathion is. Het is natuurlijk veel interessanter om te kijken naar wat het doet.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom hebben wij glutathion nodig?

Glutathion is een zeer belangrijk antioxidant dat onze cellen gezond houdt. Het beschermt ons tegen verschillende schadelijke invloeden van buitenaf en tegen veroudering. Daarnaast zorgt het voor ons brein en helpt het ons om schadelijke stoffen te verwijderen uit ons systeem. Bovendien helpt het ons sneller te herstellen van griep en stress.

Voor een sterk immuunsysteem

Glutathion is een onmisbaar antioxidant (net als astaxanthine overigens) voor het behoud van een sterk immuunsysteem. Als je ziek bent, vraagt het lichaam om meer glutathion. Het werkt ontstekingsremmend. Glutathion beschermt ons tegen vrije radicalen. Bovendien zorgt het voor een goede spijsvertering, een gezond hart en kan het overgewicht helpen voorkomen.

Voor sterk ontgiften

We krijgen dagelijks te maken met vrije radicalen die schade kunnen aanrichten in ons lichaam. Glutathion heeft een sterk ontgiftende werking en speelt een onmisbare rol voor onze lever. Het heeft dan ook een belangrijke functie bij het afstoten van gifstoffen, zoals alcohol, bestrijdingsmiddelen en kwik. De algen spirulina en chlorella zijn ook goede ontgifters en zijn tevens een bron van verschillende aminozuren.

Voor gezonde hersenen

Glutathion hebben we ook nodig voor gezonde hersenen en emotionele balans. Zo zullen onze neurotransmitters, zoals glutamaat, beter kunnen functioneren. Bij een tekort kunnen er problemen ontstaan met ons geheugen of kan er sprake zijn van concentratieproblemen. Daarnaast kun je bij een tekort overprikkeld raken. Bovendien kan het leiden tot meer stress en de kans op een burn-out of een depressie vergroten.

Voor de hormonale balans

Glutathion draagt ook bij aan het voorkomen van een hormonale disbalans. Zo kan het de vruchtbaarheid verbeteren bij zowel mannen als vrouwen. Bovendien kan het PMS klachten helpen verminderen, omdat hierbij vaak een teveel aan gifstoffen bestaat in het lichaam. Dit worden ook wel hormoonverstoorders genoemd. Tenslotte kan dit antioxidant ook oestrogeendominantie helpen beperken.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

glutathion haal je onder andere uit broccoli

Hoe herken je een glutathiontekort?

Een tekort aan glutathion kun je onder andere herkennen door stress symptomen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, rusteloos gevoel en drukte in je hoofd. Daarnaast kunnen er stemmingswisselingen zijn, je bent prikkelbaar of je voelt je opgejaagd. Dit zijn symptomen die echter ook andere oorzaken kunnen hebben. Daarom is het goed om te kijken naar het ontstaan van een tekort. Mogelijk zie je dan sneller een verband.

Hoe ontstaat een tekort?

Een tekort aan glutathion kan onder andere ontstaan door het drinken van alcohol. Daarnaast door ongezonde voeding en veel suikers Bovendien leidt een slaaptekort tot lagere niveaus van glutathion in het lichaam. Tenslotte is veel stress een grote boosdoener. Bij een langdurig tekort kan er zelfs sprake zijn van angstklachten, paniekaanvallen, negatieve gedachten of zelfs depressieve gevoelens. Door goed op deze klachten te letten, kun je misschien een verband met glutathion ontdekken. Vervolgens kun je natuurlijk kijken wat je hieraan kunt doen.

Glutathion in voeding

Zorg ervoor dat jouw lichaam voldoende glutathion kan aanmaken. Dit doe je door regelmatige de juiste voeding te eten. De aanmaak wordt vergemakkelijkt door het eten van zwavelrijke groenten. Dit zijn bijvoorbeeld bloemkool, boerenkool en broccoli, maar ook knoflook en uien. Avocado’s en spinazie zijn rijk aan deze sterke antioxidant. Om glutathion in het lichaam te behouden is ook voldoende vitamine C nodig. Daarnaast werkt ook het mineraal selenium bevorderlijk voor de hoeveelheid van dit antioxidant. Tenslotte zijn voldoende eiwitten noodzakelijk. Zo bevatten bijvoorbeeld dierlijke bronnen, zoals zuivel, veel cysteïne, één van de aminozuren van glutathion.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Glutathion is onmisbaar bij stress

Glutathion geeft ons energie en houdt ons gezond. Het helpt bovendien om slaapproblemen te voorkomen en stress te verminderen We krijgen elke dag te maken met stoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze lichaamscellen. Deze zijn bijvoorbeeld afkomstig van luchtvervuiling, straling, medicijnen en gifstoffen in voeding. De belangrijkste functie van dit super antioxidant is dan ook de ontgiftende werking.

Op oudere leeftijd neemt glutathion in het lichaam af

Naarmate we ouder worden, daalt de concentratie aanzienlijk. Dit is ook het geval bij chronische ziekten en zelfs bij chronische stress. Deze krachtige antioxidant bestaat uit aminozuren die wij nodig hebben voor een goede weerstand. Het draagt bij aan een gezonde lichamelijke en geestelijke balans. Zo is glutathion, net als ijzer en zink onmisbaar voor een goed functioneren van ons brein. Het houdt ons zenuwstelsel gezond.

Ons lichaam kan dit antioxidant zelf aanmaken. Echter kan de aanmaak wel worden gestimuleerd met de juiste voeding. Je kunt het ook als supplement nemen, kies dan voor de gereduceerde GSH-vorm (actieve vorm). Net als het belangrijke mineraal magnesium helpt glutathion om beter te kunnen slapen. Ervaar je de laatste tijd veel stress? Herken dan tijdig de eerste signalen van overspannen

Wil je voldoende glutathion behouden in je lichaam? Stress verminderen en gezonde voeding zijn dan essentieel!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven