Zoeken

Zoeken sluiten

Astaxanthine is een belangrijke antioxitant

zondag 27 maart 2022

Astaxanthine: de kans is groot dat je hier nog nooit van hebt gehoord. Dat is niet zo vreemd, want er zijn ontzettend veel stoffen die een belangrijke rol spelen in je lichaam en je gezondheid. Astaxanthine is een belangrijke antioxidant. Daarmee weet je waarschijnlijk nog steeds niet wat het precies doet. Ben je hier benieuwd naar? Lees van verder. In deze blog vertel ik je alles over de gezondheidsvoordelen. Ik behandel de volgende punten:

Wat is astaxanthine?

Astaxanthine is een antioxidant en carotenoïde en het staat in verbinding met beta-caroteen en luteïne. Carotenen omvatten kleurstoffen in bepaalde voeding, zoals groenten en fruit, maar ook in algen en (roze) zeedieren. Zo danken bijvoorbeeld flamingo’s hun roze kleur aan hun voeding. Astaxanthine is, net als bijvoorbeeld chlorella en spirulina een alg. Het is van oorsprong ook een groene alg, maar door de zon krijgt het een roze-rode kleur.

Astaxanthine is sterker dan beta-caroteen. Doordat het extra moleculen van zuurstof bevat, heeft het een extra beschermende werking in vergelijking met andere vitaminen en carotenoïden. Daarnaast beschermt deze antioxidant de lichaamscellen zowel van binnenuit als van buitenuit. Zo is astaxanthine niet alleen in staat om vrije radicalen aan te pakken, maar ook de schadelijke effecten ervan.

Waarom astaxanthine gezond is

Over het algemeen kun je stellen dat astaxanthine verschillende gezondheidsvoordelen heeft, voor zowel ons lichamelijke als ons mentale welzijn. Zo heeft het een ontstekingsremmende werking en kan het ons beschermen tegen oxidatieve stress. Bovendien werkt astaxanthine heel goed bij vermoeide ogen. Maar het beschermt ook onze weerstand door de krachtige werking. In dit blogartikel lees je er meer over, want welke voedingsstoffen bevat het? Kun je ook supplementen gebruiken? En werkt astaxanthine ook ondersteunend bij stress?

astaxanthine

Je haalt deze stof in verschillende soorten voeding

Astaxanthine vind je met name in roze-rood gekleurde zeedieren, zoals zalm, garnalen en krab. Daarnaast is het ook aanwezig in sommige groenten en fruit, in eieren en in sommige vogelsoorten. Bovendien kun je kiezen voor astaxanthine in de vorm van supplementen. Kies hierbij wel altijd voor een goede kwaliteit, zoals bijvoorbeeld te koop bij natuurvoedingwinkels. Dan zorg je voor een goede opneembaarheid en een product zonder onnodige hulpstoffen. Het is een bijzonder supplement omdat het ook een ontgiftende werking heeft. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 4 tot 8 mg.

De gezondheidsvoordelen van astaxanthine

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van astaxanthine? Het is net als glutathion een sterke antioxidant die ons beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Dit worden ook wel vrije radicalen genoemd en zijn afkomstig van bijvoorbeeld luchtvervuiling of ongezonde voeding, maar ook van stress. Het kan dus bijdragen aan een sterk immuunsysteem. Daarnaast is astaxanthine goed voor de huid, want het stimuleert celvernieuwing en laat huidveroudering vertragen. Bovendien stimuleert het de hersengezondheid en de ogen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat deze sterke antioxidant een positief effect zou hebben bij Alzheimer.

Indien je last hebt van de volgende gezondheidsklachten of stress symptomen, kan astaxanthine voordelen bieden:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeide ogen
  • Brain fog of hersenmist
  • Geheugenproblemen, zoals vergeetachtigheid
  • Bij maagklachten, zoals brandend maagzuur
  • Huidproblemen, zoals eczeem
  • Bij spierpijn
  • Voor een gezond hart en gezonde bloeddruk

Herken jij je in de bovenstaande klachten? Kijk dan eens wat supplementen voor je kunnen doen, of probeer meer astaxanthinehoudende producten en ingrediënten aan je dieet toe te voegen.

astaxanthine

Het werkt ontstekingsremmend

Astaxanthine heeft een sterk ontstekingsremmende werking. Zo zal het je beter beschermen tegen griep of een ander virus. Het bevordert dus een hoge weerstand. Daarnaast draagt het ook bij aan een gezonde hormoonbalans waarbij het PMS klachten kan helpen verlichten.

Ontgiftende werking

Doordat het een sterke antioxidant is, zullen gifstoffen en vrije radicalen sneller worden verwijderd uit het lichaam. Het werkt dan ook ontgiftend voor ons lichaam waardoor schadelijke stoffen van buitenaf minder kans krijgen, zoals luchtvervuiling, teveel suikers, alcohol en roken.

Astaxanthine is goed voor je brein

Astaxanthine draagt bij aan een gezonde mentale balans. Het kan ons dus ook ondersteunen bij stress. Bijvoorbeeld als je last hebt van concentratieproblemen, stemmingswisselingen of overprikkeling. Zo stimuleert het een goed functioneren van onze neurotransmitters, zoals serotonine, dopamine en glutamaat. Bovendien houdt het ons cognitieve vermogen in een goede conditie.

Het zorgt voor gezonde ogen

Heb je vaak last van vermoeide ogen, bijvoorbeeld door veel beelschermwerk of door stress? Dan kan astaxanthine helpen de ogen meer rust te geven. Het bevordert namelijk een betere doorbloeding van de ogen.

Helpt bijdragen aan gezonde spieren

Het is gebleken dat sporters baat kunnen hebben bij astaxanthine omdat het bijdraagt aan een beter uithoudingsvermogen en gezonde spieren.

Astaxanthine houdt de werking van de maag gezond

Het kan ook maagproblemen helpen voorkomen en het stimuleert een gezonde productie van maagzuur.

Voor de bloedsuikerspiegel

Astaxanthine bevordert een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor bijvoorbeeld overgewicht kan worden voorkomen.

astaxanthine

Hebben supplementen zin?

Astaxanthine supplementen kopen kan een goed investering in je gezondheid zijn. Je kunt veel supplementen kopen met daarin multivitaminen en andere bestanddelen die bijdragen aan een goede gezondheid. Astaxanthine komt daarin echter niet vaak voor. Ook vind je deze stof – in elk geval in grotere hoeveelheden – niet in de meest alledaagse voedingsproducten.  Supplementen kun je zoals ik al eerder schreef het beste kopen bij kwalitatieve aanbieders. Het zijn namelijk zeker niet de goedkoopste supplementen.

Gezien de voordelen die astaxanthine supplementen voor je gezondheid kunnen hebben, is een investering zeker de moeite waard. Helemaal wanneer jij je herkent in de mogelijke problemen die ik in deze blog heb opgesomd.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven