Zoeken

Zoeken sluiten

Kruiden bij stress: ontdek 5x stressverlagende kruiden

woensdag 25 augustus 2021

Kruiden bij stress: ontdek 5x stressverlagende kruiden

Kruiden bij stress: wist je dat kruiden ondersteunend kunnen werken in stressvolle situaties? In de Chinese geneeskunde bijvoorbeeld, worden kruiden als ginseng al eeuwen gebruikt. Planten en kruiden geven ons niet alleen vitaminen en mineralen die we nodig hebben voor een sterk immuunsysteem, maar ook kunnen ze ons helpen om ons beter te voelen. Zo stimuleren sommige kruiden de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter dat depressieve gevoelens helpt te verminderen. Daarnaast wordt al eeuwenlang gebruik gemaakt van bepaalde kruiden om vermoeidheid te voorkomen en kunnen ze ons nieuwe energie geven. Bovendien kunnen kruiden je helpen als je last hebt van slaapproblemen. Tenslotte kunnen kruiden bijdragen aan het bevorderen van een gezonde spijsvertering. In dit blogartikel ontdek je welke kruiden oxidatieve stress kunnen verminderen en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Wij hebben een top 5 gemaakt met stress verlagende kruiden, welke is jouw favoriet?

kruiden stressverlagend

De kracht van kruiden

Veel medicijnen worden gemaakt uit kruiden en planten. Niet alleen hebben kruiden een krachtige werking op ons lichaam, maar ook zijn ze goed voor onze mentale balans. Als gevolg van stress stijgt de bloedsuikerspiegel wat invloed heeft op de hypothalamus dat behoort tot ons zenuwstelsel. Zo kunnen bepaalde kruiden onze neurotransmitters stimuleren, zoals dopamine. Daardoor kan het ons helpen weerbaarder te worden tegen stress. In stressvolle tijden kunnen we bijvoorbeeld last hebben van concentratieproblemen, maar ook van stemmingswisselingen Daarnaast kunnen we prikkelbaar zijn, chagrijnig of we hebben een kort lontje Naast kruiden zijn er ook planten of algen met een bijzonder genezende en ontgiftende werking, zoals spirulina of chlorella

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Kruiden bij stress en hormonale disbalans

Bij een hormonale disbalans kunnen kruiden je helpen het oestrogeengehalte te verlagen. Stress is een enorme verstoorder voor onze hormonen. Is jouw hormoonhuishouding uit balans? Verse kruiden of supplementen kunnen deze helpen te herstellen. Zo zullen ze de hormonen oestrogeen en progesteron helpen weer in balans te brengen en oestrogeendominantie voorkomen. Oestrogeendominantie kan namelijk leiden tot verschillende vervelende gezondheidsklachten, zoals overgewicht  Het bijzondere kruid maca heeft bijvoorbeeld een positief effect op de hormoonbalans. Zo kan het PMS klachten helpen verminderen. Daarnaast kan het ons libido verhogen.

Kruiden bij stress: welke gebruik ik?

Welke kruiden kun je effectief inzetten bij stress? Wij hebben een overzicht gemaakt van kruiden die bijdragen aan vermindering van stress, angstklachten en onrust. Daarnaast kunnen ze zorgen voor een betere balans in je leven.

Sint Janskruid bij depressieve gevoelens

Sint Janskruid vermindert de aanmaak van adrenaline waardoor het vaak wordt ingezet bij angstklachten, maar ook bij depressies. Je kunt Sint Janskruid gebruiken als olie of innemen via een supplement.

Lavendel kalmeert ons zenuwstelsel

Wie kent niet de heerlijke geur van lavendel? Lavendel is een kruid dat ondersteunend werkt bij een rusteloos gevoel. Het maakt je weer kalm en laat je beter slapen. Het is één van de meest gebruikte kruiden ter ontspanning.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Basilicum gebruiken bij angstklachten

Basilicum wordt vaak gebruikt als smaakversterker voor bijvoorbeeld pastagerechten. Maar wat je misschien nog niet wist is dat basilicum heilzaam is voor je gezondheid. Basilicum heeft een positief effect op ons zenuwstelsel. Het werkt kalmerend en verfrissend, maar ook zorgt het voor een blij gevoel. Het is dan ook een bijzonder kruid dat gebruikt kan worden bij angstklachten. Het is een kruid dat je helpt beter te leren luisteren naar jezelf en het stimuleert de zin in het leven. Bovendien is basilicum rijk aan voedingsstoffen en mineralen, zoals kalium en magnesium Ook bevat het ijzer dat helpt om bloedarmoede te voorkomen. Het bevat vitamine A en vitamine K en het kan helpen om misselijkheid te voorkomen.

kruiden kalmerend

Rhodiola brengt jou weer in balans

Rhodiola is een adaptogeen, dat wil zeggen dat dit kruid zich aanpast naar de behoeften van jouw lichaam. Hoe mooi is dat? Dit kruid helpt je om de jouw balans weer terug te krijgen. Het vergroot je weerbaarheid en maakt het makkelijker om stressbestendig te blijven. Daarnaast worden onze hormonen blij van rhodiola. Bovendien draagt dit kruid bij aan het verminderen van vermoeidheid.

Ashwaghanda

Ashwaghanda is een heel mooi kruid dat onze gelukshormonen stimuleert en stress zal verminderen. Het gaat de strijd aan met vrije radicalen die ontstaan als gevolg van stress. Dit kruid werd van oorsprong al heel lang gebruikt in India volgens de ayurveda leer.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe gebruik je stressverlagende kruiden?

Door natuurlijke kruiden te gebruiken, kom je dichterbij de natuur en dus dichterbij jezelf. Ze kunnen je mogelijk helpen op weg naar authentiek zijn. Het laat je bewuster worden en je zult gezondere keuzes maken. Je kunt kruiden vers gebruiken, maar ook kan het makkelijk zijn om ze te gebruiken als supplement. Bijvoorbeeld in de vorm van poeder of tabletten. Ook de geuren van bepaalde planten en kruiden kunnen ontspannend werken. Kruiden bij stress worden veelal ingezet op de volgende manieren:

  • verse kruiden, zoals basilicum en rozemarijn
  • als kruidenthee, bijvoorbeeld kamillethee
  • in de vorm van kruidensupplementen, zoals ashwagandha en rhodiola
  • verzorgingsproducten met kruiden die via onze huid worden opgenomen
  • gebruik van kruiden als smaakversterker, zowel vers als gedroogd
  • als olie om te gebruiken voor massages en als geurverspreider

Zo kun je zelf ervaren welke kruiden je op welke manier het liefst wilt gebruiken. De smaken van kruiden zijn veelal krachtig waarbij het voor iedereen een andere smaakbeleving heeft. Kies zelf welke kruiden je vers wilt gebruiken en welke kruiden je liever als supplement wilt nemen. Het is wel belangrijk om altijd te kiezen voor een goede kwaliteit en het liefst in biologische vorm. Daarnaast is het beter om het gebruik van kruiden geleidelijk op te bouwen.

kruiden bij stress

 

Kruiden gebruiken voor minder stress

De natuur beschikt niet alleen over groente en fruit die ons gezond houden en onze weerstand verhogen. Daarnaast vindt je er bijzondere planten en kruiden die jouw zelfhelend vermogen op een natuurlijke wijze ondersteunen. Sommige kruiden hebben een zeer krachtige werking op ons lichaam, maar ook op onze geest. Kruiden kun je dan ook inzetten bij zowel verschillende lichamelijke als mentale gezondheidsklachten. Zo ook voor verschillende stressgerelateerde klachten die het gevolg zijn van bijvoorbeeld werkdruk, financiële zorgen of emotionele disbalans. Lichamelijk kan stress zich uiten in vermoeidheid, darmklachten of hoofdpijn. Mentaal kan er sprake zijn van angstaanvallen of negatieve gedachten. Voorkom dat de stress symptomen uiteindelijk uitmonden in een burn-out Maak ook eens gebruik van fytotherapie ter ondersteuning in tijden van stress, maar ook voor een betere gemoedstoestand en meer energie. Kortom, ontdek de kracht van kruiden!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven