Zoeken

Zoeken sluiten

Ginseng gebruiken bij stress

zaterdag 30 april 2022

Ginseng: ken jij dit bijzondere kruid al? Het is net als gember en maca poeder één van de kruiden die een heilzame werking kan hebben op onze gezondheid. Zo kan de ginsengwortel worden gebruikt voor meer energie en het verminderen van stress. Het is gebleken dat het vermoeidheid en chronische lusteloosheid kan helpen voorkomen. Daarnaast bevat het onmisbare voedingsstoffen die ons immuunsysteem helpen versterken. Bovendien bevordert het onze mentale balans. Ervaar je concentratieproblemen of chaos in je hoofd? Ook dan zou je ginseng als ondersteuning kunnen gebruiken. Tenslotte heeft het nog veel meer voordelen bij verschillende gezondheidsklachten, zoals gewichtsproblemen, menstruatiepijn en seksuele problemen. Lees er hier alles over:

Ginseng is belangrijk in de Chinese geneeskunde

Wist je dat ginseng al zeer lang wordt gebruikt als medicinale plant in de Chinese geneeskunde? Chinese geneeskunde wordt in onze cultuur vaak gezien als alternatief. Maar wat is “alternatief” precies? In China is men al vele eeuwen overtuigd van de heilzame werking van ginseng. En dat is natuurlijk niet voor niets. Want als het geen resultaat had, zou het nooit zoveel gebruikt worden. Inmiddels onderschrijft ook de westerse geneeskunde veel van de gunstige eigenschapen van ginseng.

ginsengwortel

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is ginseng en hoe wordt het gebruikt?

Ginseng is afkomstig van de ginsengwortel en groeit van origine alleen in het noordelijk halfrond. Deze plant vindt je met name in China, Korea, Noord-Amerika en Rusland. Veel voorkomende soorten zijn de Amerikaanse ginseng en Aziatische rode ginseng. Het wordt in de alternatieve geneeswijze of holistische therapie al tijden gebruikt als middel voor verschillende gezondheidsklachten. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking waardoor het bijvoorbeeld ook wordt gebruikt in verzorgingsproducten, zoals in een natuurlijke deodorant. De naam ‘ginseng’ refereert naar ‘all healing’, hoe mooi is dat? De plant heeft maar liefst vier jaren nodig om te groeien waarna deze vervolgens met de hand wordt geoogst. Ginseng bevat verschillende vitaminen, mineralen, eitwitten en aminozuren. Kortom, een kruid dat dan ook zeker wel de aandacht verdient.

Hoe helpt ginseng tegen stress?

Ginseng is een zogenaamd adaptogeen dat zich kan aanpassen aan verschillende situaties en aan stress. Het kan dan ook een hulpmiddel zijn tijdens stressperioden, bij oververmoeidheid of een burn-out. Het bevat voedingsstoffen die onmisbaar zijn om stressbestendig te kunnen blijven. Bovendien heeft het een positief effect op ons brein, want het is in staat om ons denken en ons geheugen te verbeteren. Zo kan het bijvoorbeeld hersenmist helpen verminderen.

Andere gezondheidsvoordelen van ginseng

Ginseng is niet alleen effectief tegen stress, maar kent ook andere gezondheidsvoordelen. Zoals:

Het is goed voor je immuunsysteem

Ginseng kan bijdragen aan zowel een goede lichamelijke, als ook mentale gezondheid. Het helpt onze weerstand te verbeteren waardoor we beter bestand zijn tegen virussen, zoals griep. Daarnaast is het in staat om ook onze hersenen in goede conditie te houden.

Het zorgt voor meer energie

Ginseng is zeer krachtig in het geval van vermoeidheid, want het zorgt direct voor nieuwe energie. Zo wordt ginseng ook gebruikt door sporters voor een betere prestatie en verhoogde conditie. Het stimuleert het metabolisme.

Verbetert de concentratie

Ginseng kan helpen jouw focus en concentratie te verbeteren. Door stress of andere problemen krijgen we moeite om onze focus te behouden. Daarnaast kunnen we last hebben van brain fog. Ginseng kan je helpen weer helder te denken. Kortom, ginseng kan jouw denkvermogen helpen verbeteren, want het heeft een positief effect op ons zenuwstelsel.

ginseng (Chinese rode ginseng)

Helpt het libido verhogen

Ginseng kan ook een positief effect hebben op ons libido, voor zowel mannen als vrouwen. Seks bij stress kan soms lastig zijn. Ginseng helpt dan ons libido op natuurlijke wijze te bevorderen. Het wordt ook wel een natuurlijk afrodisiacum genoemd. Het is met name de rode ginseng die de seksuele functie kan verbeteren.

Draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel

Ginseng kan bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Heb je altijd honger? Ginseng kan dan zorgen voor een gezonde eetlust. Zo kan het dus ook overgewicht helpen voorkomen en zorg je voor een gezond BMI.

Ginseng bij menstruatieklachten

Ginseng kan ondersteuning geven bij vrouwen die maandelijks last hebben van menstruatiepijn of PMS klachten. Hierbij kun je chagrijnig zijn of een kort lontje hebben. Soms kan er in deze periode zelfs sprake zijn van angstaanvallen of negatieve gedachten en in sommige gevallen ook depressieve gevoelens. Ginseng helpt deze klachten te voorkomen door het stimuleren van een gezonde hormoonbalans tussen oestrogeen en progesteron. Zo kan het een hormonale disbalans helpen voorkomen. Kortom, het kan positief werken bij neerslachtigheid en stemmingswisselingen voor en tijdens de menstruatie.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe kun je ginseng gebruiken?

Als je wilt beginnen met het gebruik van ginseng, doe dit dan langzaam. Zo kan jouw lichaam er geleidelijk aan wennen. Er zijn verschillende manieren waarop je ginseng kunt gebruiken:

  • als poeder, zo kun je jouw smoothie ermee verrijken
  • als supplement, als je de smaak ervan wilt vermijden
  • in verse thee, bijvoorbeeld tezamen met gember en citroen

Hoe smaakt ginseng?

Ginseng heeft een enigszins bittere en aardse smaak. Het kan ook een licht zoete smaak hebben. De smaak van ginseng kan verschillen afhankelijk van de soort ginseng en hoe het is bereid. Ginseng kan bijvoorbeeld worden gekookt in water om een thee te maken, of worden verwerkt in supplementen of andere voedingsmiddelen. In het algemeen wordt ginseng vaak als een acquired taste beschouwd, wat betekent dat het tijd kan kosten om aan de smaak te wennen. Niet iedereen vindt het uiteindelijk ook lekker.

Mocht je moeite hebben met de smaak van ginseng, dan kun je als alternatief voor een supplement of capsule kiezen, bij voorkeur met biologische ginseng. Zo weet je zeker dat je kiest voor een goede kwaliteit dat de meeste voedingsstoffen bevat en dat geteeld is onder gifvrije omstandigheden.

ginseng

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ginseng als ondersteuning bij stress

Ginseng kan worden ingezet als ondersteuning bij stress. Tenslotte krijgen we tegenwoordig steeds vaker te maken met verschillende stressmomenten, bijvoorbeeld door een hoge werkdruk of prestatiedruk. Daarnaast kunnen psychische problemen ook stress geven. Bovendien zijn er constant verschillende soorten afleiding aanwezig in ons leven dat onze focus kan verstoren.

Ginseng kan dan helpen om de concentratie en de geestelijke balans te behouden. Het bevordert namelijk een goede werking van onze neurotransmitters Deze hebben een belangrijke functie, want hier wordt ook ons gelukshormoon serotonine aangemaakt. Daarentegen wordt het stresshormoon cortisol juist in bedwang gehouden door onze neurotransmitters. Kortom, ginseng kun je als ondersteuning gebruiken, want het houd je stressbestendig, alert en energiek! Ben je benieuwd, probeer het dan gerust eens en kijk of je de effecten voelt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven