Zoeken

Zoeken sluiten

Bloedsuikerspiegel gezond houden: zo doe je dat

maandag 27 september 2021

Je weet ongetwijfeld dat het belangrijk is om je bloedsuikerspiegel gezond en stabiel te houden. Maar wat betekent dit nu precies? Wat is er aan de hand wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog is, of juist te laag? In beide gevallen kun je vervelende problemen gaan ervaren. In ernstige gevallen is dit zelfs gevaarlijk. In deze blog lees je alles wat je moet weten over je bloedsuikerspiegel. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Wat is je bloedsuikerspiegel precies?

Je bloedsuikerspiegel stabiel houden is van groot belang voor je gezondheid. Het heeft namelijk invloed op je immuunsysteem. De bloedsuikerspiegel is een waarde van voedingsstoffen waarbij suikers ervoor zorgen dat onze lichaamscellen worden voorzien van energie. Daarnaast hebben onze hersenen glucose nodig om goed te kunnen werken. Een te hoge bloedsuikerspiegel, maar ook een te lage bloedsuikerspiegel is niet bevorderlijk voor je gezondheid. Zo kunnen beide bijvoorbeeld stressklachten verergeren en leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid. Hoe kun je eigenlijk een hoge bloedsuikerspiegel herkennen? In deze blog ontdek je meer over de bloedsuikerspiegel. Want wat is een normale spiegel en wat niet? Bovendien leer je over de symptomen van een te hoge, maar ook van een te lage waarde. Tenslotte: hoe houd je de bloedsuikerspiegel stabiel en gezond?

Stokbrood kan zorgen voor een stijging van je bloedsuikerspiegel

We hebben bloedsuiker nodig voor onze energie en voor een goede werking van de spieren en de hersenen. Je lichaam maakt insuline aan zodat de bloedsuikerspiegel stabiel wordt gehouden. Suiker laat de bloedsuikerspiegel stijgen en insuline laat deze weer dalen. Kortom, insuline zet suiker om in energie voor de spieren en voor ons brein.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Je bloedsuikerspiegel stabiel houden: waarom is het belangrijk?

Waarom is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden? De bloedsuikerspiegel draagt bij aan de omzetting van voedingsstoffen in energie. Een stabiele bloedsuikerspiegel is nodig om zowel lichamelijke als mentaal gezond te blijven. Een gezonde spiegel zorgt onder andere voor de onderstaande voordelen.

  • Het vermindert stress; een stabiele bloedsuikerspiegel geeft minder kans op stijging van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon is niet alleen hinderlijk voor ons lichaam, maar ook voor onze hersenen.
  • Helpt vermoeidheid voorkomen; als de bloedsuikerwaarden teveel schommelen kan dit leiden tot vermoeidheid. Heb je weleens gemerkt dat je moe wordt na een bord (witte) pasta te hebben gegeten?
  • Een gezonde spiegel draagt bij aan een gezond slaappatroon; een verstoorde bloedsuikerspiegel kan ons slaaphormoon melatonine in de war brengen wat kan leiden tot slaapproblemen.
  • Het zorgt voor een gezonde hormoonbalans met gezonde hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Deze twee hormonen zullen dan ook beter in balans worden gehouden.
  • Het draagt bij aan een gezonde eetlust; is de bloedsuikerspiegel stabiel dan zal jouw eetlust dat ook zijn. Zo zul je niet gauw teveel of te weinig eten.

Een verstoorde bloedsuikerspiegel kan van invloed zijn op je slaap

Bloedsuikerspiegel en ons brein

Een schommelende bloedsuikerspiegel heeft niet alleen effect op ons lichaam, maar ook op onze neurotransmitters. Bij een stabiele bloedsuikerspiegel kan het gelukshormoon serotonine namelijk beter worden aangemaakt. Een verstoorde bloedsuikerspiegel kan daarnaast slaapproblemen geven (het kan je ‘s nachts wakker houden). Het is dan ook beter om drie uur voor het slapen gaan geen (snelle) koolhydraten meer te eten. Liever neem je wat eiwitten of gezonde vetten, zoals noten.

Insulineresistentie

Als de lichaamscellen niet meer goed reageren op insuline, is er sprake van insulineresistentie. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes. Ongezonde voeding, overgewicht, roken, weinig beweging en teveel stress zijn vaak de oorzaken. Probeer insulineresistentie te verminderen omdat de bloedsuikerspiegel samenhangt met een goede weerstand.

Wat zijn symptomen van een te hoge bloedsuikerspiegel?

Een te hoge bloedsuikerspiegel zal ervoor zorgen dat je lichaam moeite heeft om de suikers naar de lichaamscellen te vervoeren. Een te hoge bloedsuikerspiegel wordt hyperglycemie genoemd. In het ergste geval kan dit uiteindelijk leiden tot diabetes, nieraandoeningen en hart- en vaatziekten. Wat zijn de symptomen van een hoge bloedsuikerspiegel? Deze kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn. Dit zijn veelvoorkomende symptomen:

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat zijn symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel?

Bij een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) is er een glucose tekort in de hersenen. Dit geeft niet alleen lichamelijke klachten, maar ook kan het functioneren van het brein hieronder leiden. Zo kan het bijvoorbeeld lastiger worden om focus te houden of een stabiel humeur. In het ernstigste geval kan een te lage bloedsuikerspiegel leiden tot een verlies van bewustzijn of zelfs een coma. Veel voorkomende symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel zijn:

Bij een te lagen bloedsuikerspiegel is acuut handelen nodig. Gelukkig is dit eenvoudig. Hypoglykemie kan worden opgelost door suiker te eten of te drinken.

Bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze verlagen

Zowel een te lage als een te hoge spiegel kan dus gevaarlijk zijn. Waar je een te lage bloedsuikerspiegel vaak direct op kunt lossen, is het verlagen van een te hoge spiegel een grotere uitdaging. Temeer omdat meer mensen last hebben van een te hoge bloedsuikerspiegel en lijden aan diabetes. Om problemen te voorkomen is het dus belangrijk om je suikerspiegel gezond te houden. Dit betekent voor veel mensen dat zij deze moeten verlagen.

Wat kun je doen bij een te hoge bloedsuiker? Het is van belang om op je voeding te letten, maar ook op je slaappatroon. Tenslotte is het ook essentieel om stressmomenten zoveel mogelijk te vermijden. Probeer de onderstaande tips toe te passen:

  • Eet minder snelle koolhydraten. Bij een te hoge inname van snelle koolhydraten, zoals wit brood, geeft dit een snelle stijging van de suikerwaarden. Het is ook beter om langzaam te eten en kleinere porties te nemen. Let ook eens op jouw verschillende eetmomenten.
  • Neem voldoende vezels. Door vezels te eten worden koolhydraten geleidelijker opgenomen en stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel.
  • Voldoende water drinken zorgt ook voor een stabiele bloedsuiker. Blijf je genoeg gehydrateerd dan geeft dat minder kans op een hoge bloedsuiker.
  • Zorg voor beweging. Dit voorkomt niet alleen overgewicht, maar ook zorgt het voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Door te bewegen zullen de spieren de bloedsuiker gebruiken voor energie. Bewegen verbetert dan ook de insuline gevoeligheid.
  • Gezond slaappatroon. Door voldoende en goed te slapen, help je de bloedsuiker gezond te houden.

Door te bewegen kun je jouw bloedsuikerspiegel gezond houden

De invloed van stress op je bloedsuikerspiegel

Stress verminderen is ook belangrijk voor het behoud van een normale bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel raakt namelijk gemakkelijk ontregeld door stress. Door stress stijgt ons stresshormoon cortisol en dit geeft sneller een hoog bloedsuikerniveau. Zorg dan ook dagelijks voor voldoende momenten van ontspanning, zoals met wandelen, meditatie, yoga of bosbaden.

Welke supplementen dragen bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel?

Welke supplementen kunnen bijdragen aan een normale bloedsuikerspiegel? Door onder andere een magnesiumtekort is er meer kans op een te hoge bloedsuiker. Magnesium kan ons lichaam niet zelf aanmaken en dus zullen we dit uit onze voeding moeten halen. Daarnaast dragen ook vitamine D en probiotica bij aan gezonde bloedsuikerwaarden.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven