Zoeken

Zoeken sluiten

Nachtelijk zweten

donderdag 23 april 2020

Bijna iedereen is ‘s nachts wel eens badend in het zweet wakker geworden. Nachtelijk zweten komt vaak voor bij een nachtmerrie, of wanneer je last hebt van koorts of griep. In die gevallen heb je er dus hooguit sporadisch last van. Wanneer nachtelijk zweten vaker voorkomt, of wanneer je hier zelfs regelmatig of structureel last van hebt, kan dit wijzen op een probleem. Stress kan een mogelijke oorzaak zijn (lees daarom ook onze blog over hyperhidrosis). Daarom kijken we in in dit blog naar mogelijke oorzaken en oplossingen van nachtzweten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Nachtelijk zweten herkennen

Bijna iedereen zweet wel eens ‘s nachts. Zeker mensen die het snel warm hebben, kunnen hier regelmatig mee te maken krijgen. Wanneer het buiten (en dus ook in huis) warm is, kan dit probleem eerder optreden. Dat je ‘s nachts zweet, betekent niet direct dat je last hebt van nachtelijk zweten. “Gewoon” zweten ‘s nachts kan namelijk veroorzaakt worden door doodnormale externe omstandigheden: een te hoge temperatuur in de ruimte, te veel kleding dragen in bed, een te warm dekbed, te dicht tegen een partner aanliggen, etc. Dit zijn natuurlijk geen dingen om je zorgen over te maken.

Nachtelijk zweten herken je vaak direct. Het is anders dan reguliere transpiratie. Allereerst omdat het heviger is. Je wordt vaak badend in het zweet wakker en je nachtkleding, of misschien zelfs je kussen en laken zijn doorweekt. Ook herken je misschien wel de volgende kenmerken:

Nachtelijk zweten bij stress

Nachtelijk zweten bij stress is iets dat bijzonder vaak voorkomt. Overdag ervaar je stress vaak bewust. Kijk maar eens naar de symptomen van stress en een burn-out. De kans is groot dat je meerdere symptomen herkent. ‘s Nachts verwerk je stress anders. Is je stress nog onvoldoende verwerkt, dan gaan je geest en lichaam hier mee door terwijl je slaapt. Je bent je hier dan niet bewust van, maar het gebeurt wel degelijk. Nachtelijk zweten bij stress is niet het enige symptoom waaraan je stress tijdens je slaap herkent. Denk ook maar eens aan nachtmerries, oververmoeidheid of onrustig slapen. Stress “pakt” je dus vaak ‘s nachts. Op welke manier dit gebeurt, is per persoon afhankelijk.

nachtelijk zweten man

Nachtelijk zweten bij mannen

Nachtelijk zweten bij mannen kan nog een sterker signaal zijn van stress dan bij vrouwen. Dit heeft er vooral mee te maken dat ‘s nachts zweten bij vrouwen meer verschillende oorzaken kan hebben. De bekendste is de overgang. Wanneer mannen hier last van hebben en externe factoren die ik eerder beschreef (maar ook medicijngebruik) zijn niet van toepassing, dan is stress vaak de oorzaak. Het lichaam moet ‘s nachts hard werken om stress te kunnen verwerken en dit leidt dan tot overmatig zweten.

Nachtelijk zweten bij mannen kan nog een extra oorzaak hebben die bij vrouwen niet voorkomt. Sommige mannen krijgen ineens op latere leeftijd last van nachtelijk zweten. Dat kan te maken hebben met een dalend testosteron niveau. Nachtzweten is een bekend symptoom van dalend testosteron.

Nachtelijk zweten in de overgang

Ook vrouwen kunnen nachtzweten op een bepaalde leeftijd ineens gaan ervaren. Ook bij hen kunnen hier hormonen aan ten grondslag liggen. Bij vrouwen is nachtelijk zweten in de overgang heel normaal. Sowieso kunnen hormonale veranderingen hiervoor verantwoordelijk zijn. Dit hoeft dus niet te wijzen op stress, maar het sluit het tegelijkertijd niet uit. Het kan zo zijn dat er van beide tegelijk sprake is. Wanneer je als vrouw niet in de overgang zit en alsnog last hebt van overmatige nachtelijke transpiratie, dan is de kans zeker aanwezig dat dit met stress te maken heeft. Wees dan alert op de signalen.

Wanneer komt nachtzweten nog meer voor?

Naast stress, externe factoren en natuurlijke veranderingen zoals de overgang, kan nachtelijk zweten nog meer oorzaken kennen, zoals:

  • Nachtelijk zweten na griep (of tijdens griep)
  • Nachtelijk zweten na een bevalling
  • Ongesteldheid die ‘s nachts zweten veroorzaakt
  • Het begin van een zwangerschap
  • Blowen

Speciale aandacht voor hartkloppingen

Nachtelijk zweten is vervelend. Zeker in combinatie met stress is dit dus iets waar je alert op moet zijn en wat je zult willen verhelpen. Speciale aandacht gaat uit naar nachtelijk zweten in combinatie met hartkloppingen. In de eerste plaats omdat dit een zeer duidelijk signaal is van veel te veel stress, maar ook omdat het kan wijzen op een mogelijk hartprobleem. Hartkloppingen, misselijkheid en pijn in de borst kunnen – zeker in combinatie met overmatig transpireren – wijzen op een mogelijk hartprobleem.

Als dit het geval is, Is dit niet altijd direct een teken dat er sprake is van een levensbedreigend probleem, maar het is wel raadzaam om in zo’n geval bij nachtelijk zweten naar de huisarts te gaan.

Wat kun je doen tegen overmatig zweten in bed?

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, is nachtelijk zweten niet zomaar overmatig zweten. Toch kunnen de maatregelen om overmatig zweten in bed ook helpen tegen nachtzweten. Want ondanks dat nachtzweten veroorzaakt wordt door stress helpt het altijd om de temperatuur in bed goed te reguleren. Een ademend kussen, ventilerend matras en niet te zwarte deken kunnen helpen. Evenals het iets verlagen van de temperatuur in de kamer. Dit zal nachtelijk zweten zeker niet wegnemen, maar je wordt misschien wel wat minder nat wakker.

Het aanpakken van stress kan nachtzweten verhelpen

Het oplossen van nachtelijk transpireren is wanneer dit veroorzaakt wordt door stress relatief eenvoudig. Althans: het zetten van de juiste stap is duidelijk. Je zult stress moeten verhelpen om van de bijbehorende symptomen af te komen. Natuurlijk is van je stress afkomen in lang niet alle gevallen eenvoudig. Het heeft vaak tijd nodig, maar door het nemen van de juiste stappen, kun je zelf stress vaak effectief verminderen .

Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf te werken aan het verlagen van je stress. Ontspanningsoefeningen kunnen zeer effectief zijn. Als ze werken, kan ook het nachtzweten worden verminderd. Hierbij kun je denken aan:

Ontspannen is dus een goede manier om stress te verwerken of tegen te gaan. Je zult zien dat naarmate je stress afneemt, ook de bijbehorende symptomen verminderen of verdwijnen. Naast ontspanning is ook inspanning zeer belangrijk. Door te bewegen en je in te spannen komen zeer veel belangrijke neurotransmitters en hormonen vrij. Deze geven je een gelukkig gevoel, zijn belangrijk voor je gemoedstoestand en zorgen voor een algehele goede gezondheid. Voldoende ontspannen en bewegen helpt onder andere bij het op peil houden van:

Onze coaches kunnen je helpen

Blijf je last houden van nachtelijk zweten of andere stress gerelateerde problemen? Onze stress en burn-out coaches kunnen je helpen. Neem contact met ons op om kennis te maken met een coach bij jou in de buurt. Deze kennismaking is altijd geheel vrijblijvend. Tijdens dit gesprek kom je erachter of er sprake is van een klik met de coach en kan hij/zij jou uitleggen hoe hij/zij kan helpen.

Voorafgaand aan jullie intakegesprek kun je, ook geheel vrijblijvend een burn-out test maken. Maak je geen zorgen: dit is niet alleen voor wie bang is een burn-out te hebben. Deze test geeft een uitstekend en betrouwbaar inzicht in hoe het is gesteld met jouw stressniveau. De resultaten van de test kun je vervolgens met je coach bespreken. Deze worden gebruikt voor het samenstellen van jouw persoonlijke plan.

Veelgestelde vragen

Nachtelijk zweten herken je vaak direct. Het is anders dan reguliere transpiratie. Allereerst omdat het heviger is. Je wordt vaak badend in het zweet wakker en je nachtkleding, of misschien zelfs je kussen en laken zijn doorweekt. Ook herken je misschien wel de volgende kenmerken: - Je schrikt wakker - Je voelt je gedesoriënteerd - Een hoge hartslag - Een angstig gevoel - Droge mond of veel dorst
Nachtelijk zweten bij stress is iets dat bijzonder vaak voorkomt. Overdag ervaar je stress vaak bewust. Kijk maar eens naar de symptomen van stress en een burn-out. De kans is groot dat je meerdere symptomen herkent. 's Nachts verwerk je stress anders. Is je stress nog onvoldoende verwerkt, dan gaan je geest en lichaam hier mee door terwijl je slaapt. Je bent je hier dan niet bewust van, maar het gebeurt wel degelijk. Nachtelijk zweten bij stress is niet het enige symptoom waaraan je stress tijdens je slaap herkent.
Ook vrouwen kunnen nachtzweten op een bepaalde leeftijd ineens gaan ervaren. Ook bij hen kunnen hier hormonen aan ten grondslag liggen. Bij vrouwen is nachtelijk zweten in de overgang heel normaal. Sowieso kunnen hormonale veranderingen hiervoor verantwoordelijk zijn. Dit hoeft dus niet te wijzen op stress, maar het sluit het tegelijkertijd niet uit. Het kan zo zijn dat er van beide tegelijk sprake is. Wanneer je als vrouw niet in de overgang zit en alsnog last hebt van overmatige nachtelijke transpiratie, dan is de kans zeker aanwezig dat dit met stress te maken heeft. Wees dan alert op de signalen.
Nachtelijk zweten bij mannen kan nog een sterker signaal zijn van stress dan bij vrouwen. Dit heeft er vooral mee te maken dat 's nachts zweten bij vrouwen meer verschillende oorzaken kan hebben. De bekendste is de overgang. Wanneer mannen hier last van hebben en externe factoren die ik eerder beschreef (maar ook medicijngebruik) zijn niet van toepassing, dan is stress vaak de oorzaak. Het lichaam moet 's nachts hard werken om stress te kunnen verwerken en dit leidt dan tot overmatig zweten.
Een ademend kussen, ventilerend matras en niet te zwarte deken kunnen helpen. Evenals het iets verlagen van de temperatuur in de kamer. Dit zal nachtelijk zweten zeker niet wegnemen, maar je wordt misschien wel wat minder nat wakker.

Bronvermelding:

Nachtelijk zweten kan ook komen door hormonale veranderingen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven