De relatie tussen vaak plassen en stress + 4 praktische tips
Het hebben van stress kan ervoor zorgen dat je vaak moet plassen. Misschien herken je het wel: je hebt iets spannends op de planning staan, zit te wachten in de wachtkamer van de tandarts of je hebt een sollicitatie en je hebt continu het idee dat je moet plassen. Wat is de relatie tussen vaak plassen en stress? Waarom moet je zo vaak naar het toilet als je gespannen bent? En wat kan je helpen om dit te verminderen? Je leest er meer over in deze blog!
De oorzaak van veel plassen en stress
Er zijn verschillende oorzaken die veel plassen en stress kunnen verklaren. Wanneer je met regelmaat stress ervaart, bijvoorbeeld doordat je overspannen bent, chronische stress ervaart of een burn-out hebt, worden er allerlei lichamelijke processen verstoort. Je lichaam is continu alert en gefocust en klaar om te vechten of vluchten voor mogelijk gevaar met als doel: overleven. Dit kan ervoor zorgen dat je ineens moet plassen of zelfs urine verliest omdat je lichaam beter kan presteren met een lege blaas.
Daar komt nog eens bij dat stress ervoor zorgt dat de spieren in je lichaam worden aangespannen omdat je hierdoor makkelijker in actie kunt komen. Echter is het gevolg hiervan dat je meer druk kunt voelen op de blaas wat het gevoel geeft dat je moet plassen.
Ook hormonen die vrijkomen bij stress, zoals adrenaline en cortisol, kunnen ervoor zorgen dat je veel moet plassen door stress.
Zelfs je hersenen spelen een rol als het gaat om veel plassen en stress. Het limbisch systeem, wat onderdeel is van de grote hersenen, staat in verbinding met de blaas, maar ook met emotieregulatie. Als je veel stress ervaart krijgt dit gedeelte van de hersenen te veel signalen door. Dit kan zorgen voor verwarring in het brein. Hierdoor kan het dus zijn dat je vaak moet plassen of het gevoel hebt dat je moet plassen als je stress ervaart.
Er zijn dus verschillende verklaringen voor de relatie tussen veel plassen en stress. Maar belangrijker nog: wat kun je er aan doen?
Veel plassen en stress: 4 Tips om je blaas weer onder controle te krijgen
Veel plassen en stress is dus niet zo’n vreemde combinatie al kan het wel heel vervelend zijn en soms zelfs belemmerend. Onderstaande tips kunnen je helpen om minder last te hebben van veel plassen door stress.
1. Stress verminderen
Het belangrijkste punt is om stress te verminderen. Want minder stress betekent dat je lichaam niet continu alert hoeft te zijn, je spieren niet worden aangespannen en de signalen in je brein goed worden doorgegeven. Stress verminderen kun je doen door te onderzoeken wat de oorzaak is van stress. Als je de oorzaak weet kun je iets aan de stressvolle situatie doen zodat het uiteindelijk minder stress oplevert. Als dit zelf niet (voldoende) lukt kun je hulp inschakelen van een burn-out coach. Zo’n coach is gespecialiseerd in stress en burn-out en kan jou ondersteunen in je proces en leert je hoe je beter kunt omgaan met stress.
2. Ontspanningsoefeningen
Als je veel stress ervaart is het belangrijk om dagelijks één of meerdere momenten te nemen om te ontspannen. Dit geeft je lichaam rust waardoor het kan herstellen en kan het de spanning even loslaten. Hierdoor vermindert de spanning van de spieren en het helpt je om je hoofd tot rust te brengen. Dit kan ervoor zorgen dat er minder druk op je blaas komt te staan waardoor je niet meer zo vaak hoeft te plassen. Ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga kunnen hierbij ondersteuning bieden.
3. Blijf voldoende drinken
Als je vaak moet plassen door stress kan het een logische reactie zijn om maar minder te gaan drinken. Dit is echter geen goede keus omdat dit je blaas kan irriteren waardoor je nog vaker het idee hebt dat je naar het toilet moet. Daarbij is voldoende drinken belangrijk om afvalstoffen af te voeren en gehydrateerd te blijven. Te weinig drinken kan onder andere zorgen voor klachten als vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en een snelle hartslag. Dus ook al moet je vaak plassen door stress, blijf voldoende water drinken om je lichaam gezond te houden en onnodige klachten te voorkomen.
Let wel op met dranken die cafeïne of alcohol bevatten. Deze kunnen de blaas irriteren en daarbij kunnen beide dranken beter vermeden worden als je veel stress ervaart. Ook koolzuurhoudende drank kun je beter laten staan omdat ook dit de blaas kan irriteren.
4. Een veiliger gevoel met incontinentiemateriaal
Moet je veel plassen door stress en heb je soms zelfs het idee je op de meest ongemakkelijke momenten je urine niet meer kunt ophouden? Dan kan het een prettig idee zijn om incontinentiemateriaal te gebruiken. Gewoon ‘voor het geval dat’. Het idee dat je misschien wel urine gaat verliezen of geen controle hebt over je blaas kan óók op zijn beurt weer voor stress zorgen en dat kun je beter voorkomen. Als het gebruik van incontinentiemateriaal voor meer rust zorgt is dit (tijdelijk) een prima oplossing. Zodra je stress onder controle hebt is de kans namelijk heel groot dat ook het vele plassen af zal nemen. Mocht je toch problemen houden met in meer of mindere mate last van urineverlies dan kun je op Hulpmiddelonline.nl uitgebreide informatie vinden over alles wat te maken heeft met dit onderwerp.
Vaak plassen en stress: doe iets aan de oorzaak
Als je vaak moet plassen maar niet weet of dit veroorzaakt wordt door stress kun je onze gratis burn-out test doen. Zo kun je onderzoeken of je veel last hebt van stress. Ervaar je weinig stress maar moet je toch vaak naar het toilet? Dan raden we je aan om te informeren bij je huisarts zodat de oorzaak achterhaald kan worden. Veel plassen kan namelijk ook veroorzaakt worden door:
- verzwakte bekkenbodemspieren
- de overgang
- zwangerschap
- gebruik van bepaalde medicatie.
Als vaak plassen door stress wordt veroorzaakt is het van groot belang om stress te verminderen. Het vele plassen is namelijk slechts een symptoom en in plaats van aan symptoombestrijding te doen heb je meer baat bij het oplossen van de oorzaak. Wanneer je stress gaat aanpakken, leert omgaan met moeilijke situaties en veerkrachtiger wordt zal het vaak moeten plassen vanzelf afnemen. Wil jij jouw situatie graag verbeteren en echt met de oorzaak aan de slag gaan? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking met een coach bij jou in de buurt.
1 reactie
Kan stress ook je blaas en bekkenbodemspieren verslappen?