Zoeken

Zoeken sluiten

Verminderde weerstand

dinsdag 1 september 2020

Verminderde weerstand door stress: 3 Tips om je weerstand te verbeteren

Een verminderde weerstand maakt je kwetsbaarder voor ziekten en infecties. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je weerstand op peil blijft zodat je lichaam zich beter kan beschermen tegen bacteriën en virussen. Belangrijk om te weten is dat stress ook voor een verminderde weerstand kan zorgen. Als je veel last hebt van stress is stress verminderen dus een belangrijk onderdeel om je weerstand te verhogen. Wat je verder kunt doen om je weerstand te verbeteren, wat weerstand inhoudt en wat de oorzaken zijn van een verminderde weerstand, dat delen we graag met je.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat houdt weerstand in?

Wanneer je een goede weerstand hebt betekent dit dat jouw lichaam je goed kan beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf met als gevolg dat je niet ziek zult worden. Bij een lage weerstand ben je dus vatbaarder omdat je lichaam geen goede bescherming kan bieden waardoor je dus makkelijker ziek kunt worden. Je immuunsysteem bepaalt hoe hoog je weerstand is. Dit systeem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen welke continu binnendringende virussen, schimmels en bacteriën bestrijden zodat jij beschermd wordt. Tegelijkertijd heeft het immuunsysteem invloed op het herstellend vermogen van het lichaam en de hersenen. Een goede weerstand is dus belangrijk omdat je op deze manier beter bestand bent tegen virussen en bacteriën.

Wat houdt weerstand in?

Oorzaken verminderde weerstand

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je weerstand niet optimaal is, denk aan:

  • Te weinig slaap
  • Weinig lichaamsbeweging
  • Ongezonde voeding
  • Gebruik van medicijnen
  • Weerstandverlagende ziektes
  • Chronische stress
  • Stoornissen in de witte bloedlichaampjes
  • Slechte hygiëne
  • Alcoholgebruik
  • Roken

Zoals je ziet zijn er ook veel punten waar je zelf invloed op hebt. Dit is positief omdat het hierdoor mogelijk is om er zelf voor te zorgen dat je weerstand verbetert. Een gezonde levensstijl is de basis.

Verminderde weerstand door stress

Zoals hierboven vermeld staat, kan stress dus invloed hebben op je weerstand. Dit geldt voornamelijk wanneer stress ongezond wordt, zoals bij chronische stress, overspannenheid of burn-out. Als je stress ervaart komen er verschillende hormonen vrij, zoals adrenaline en cortisol. Dit is nodig om alert te zijn en zorgt voor brandstof in een gevaarlijke situatie waardoor je snel kunt handelen. Erg handig wanneer er gevaar dreigt of als je een deadline moet halen, maar wanneer je dag in dag uit stress ervaart, wordt het juist ongezond en heeft het een negatieve invloed op je immuunsysteem. Dit komt omdat het hormoon cortisol het immuunsysteem onderdrukt omdat dit systeem in geval van nood niet noodzakelijk is. Hoe langer de stress aanhoudt, hoe meer schade dit kan aanrichten.

Verminderde weerstand door stress

Dit kan meerdere gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt last krijgen van vermoeidheid, je bent vatbaarder voor ziektes en bacteriën waardoor je sneller last kunt krijgen van verkoudheid of griep, regelmatig last van hoofdpijn en het genezen van bijvoorbeeld wondjes kan langer duren.

Verminder stress, verbeter je weerstand!

Als je een slecht immuunsysteem door stress hebt is het belangrijk om stress te verminderen. Minder stress betekent automatisch ook dat het hormoon cortisol niet continu aangemaakt hoeft te worden en je immuunsysteem dus niet telkens wordt onderdrukt. Als je last hebt van een verminderde weerstand maar je niet zeker bent of dit komt omdat je veel stress veroorzaakt kun je onze gratis burn-out test doen. Na het invullen van 50 vragen krijg je duidelijk inzicht in jouw stressniveau.

Ervaar je veel stress? Dan is het belangrijk om te onderzoeken wat nou precies de stress veroorzaakt zodat je ook echt de oorzaak kunt aanpakken. Een burn-out coach kan je hierbij ondersteunen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

3 Tips om je weerstand te verbeteren

Het is dus belangrijk om je weerstand te verbeteren zodat je immuunsysteem weer goed kan functioneren en jij minder vatbaar bent voor ziektes. Onderstaande tips kunnen je helpen om je weerstand te verbeteren.

1. Gezond eten en drinken

Je weerstand verbeteren kun je doen door gezond te eten en te drinken zodat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. In deze lijst staat vermeld welke voeding en vitaminen je weerstand ondersteunt, denk aan voldoende groenten en fruit, vis, noten en vezels. Ook is het aan te raden om gebruik van alcohol en suiker te minderen en voldoende water te drinken. Niet alleen om je weerstand te verbeteren is gezond eten en drinken belangrijk, maar ook als je veel stress ervaart.

Gezond eten en drinken

2. Voldoende bewegen

Voldoende beweging ondersteunt de weerstand en daarbij is dit een goede manier om stress te verminderen omdat er door beweging gelukshormonen worden aangemaakt. Probeer dagelijks in beweging te zijn door een rondje te wandelen of hardlopen, te fietsen of yoga te beoefenen. Te intensieve beweging kan juist weer een negatief effect hebben op de weerstand omdat er dan te veel stresshormonen worden aangemaakt. Af en toe een intensieve training is natuurlijk prima, maar wissel dit af met matige beweging.

3. Ontspanning en een goede nachtrust

Het is voor je lichaam en voor je geest belangrijk dat je voldoende ontspant. Hierdoor kan je lichaam weer tot rust komen en herstellen. Zeker wanneer stress de boosdoener is, raden we je aan om dagelijks een moment te nemen om te rusten. Het kan helpen om ontspanningsoefeningen of ademhalingsoefeningen te doen, te mediteren of je te verdiepen in mindfulness.

Ook een goede nachtrust is belangrijk omdat je lichaam tijdens de diepe slaap tot rust kan komen en kan herstellen. Heb je moeite met slapen? Probeer dan een vast slaap-waak ritme aan te houden, beperk gebruik van schermen in de avond (smartphone, televisie, laptop of tablet) en maak gebruik van ontspanningsoefeningen voordat je gaat slapen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Verminderde weerstand door stress? Laat ons je helpen

Als stress de oorzaak is van een lage weerstand is het belangrijk om stress te verminderen. Wij helpen je graag middels wandelcoaching; we gaan samen wandelen in de natuur en tegelijkertijd kun jij je verhaal doen en krijg je ondersteuning van een ervaren coach. Bij Liberi maken we gebruik van ons unieke Fasenplan waarin niet alleen het omgaan met stress wordt behandeld, maar alles wat hierbij belangrijk is, zoals: ontspanning, slaap, beweging en voeding. Alle punten die dus ook belangrijk zijn om je weerstand te verbeteren. Wanneer je stress gaat aanpakken en ervoor zorgt dat je meer rust ervaart in je lichaam en in je hoofd, zal automatisch ook je weerstand verbeteren.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven