Werkstress is bijna onvermijdelijk, welke baan je ook hebt. Er is altijd wel een onderdeel die meer stress geeft dan andere werkzaamheden. Zo ook met deadline. Deadline stress is misschien wel de meest stressvolle factor als we spreken over werkstress. Want naast dat je je werkzaamheden kwalitatief uit moet voeren, heb je er ook een tijdslimiet bij. Soms stijgt de druk boven je hoofd uit en zijn je dagen gevuld met hoofdpijn en piekeren. Van het één komt het ander en voor je het doorhebt zit je in een burn-out. Wat is deadline stress eigenlijk en hoe ga je hiermee om? In dit blog bespreken we dit én geven we je wat handige tips.
Het woord deadline hoor je veelal op een werkvloer. Het zijn doelstellingen of targets die binnen een tijdslimiet behaald moeten worden. Er is geen ruimte om deze periode te verlengen. Een deadline kan ook ingezet worden voor het inschrijven voor een school of de aanvraag van subsidie. Na de tijdslimiet is het niet meer mogelijk aan te melden. Een leuk weetje: Het woord deadline heeft van origine niets te doen met een tijdslimiet op de werkvloer. Deadline betekent letterlijk ‘Lijn des doods’.
Halverwege de 19e eeuw, tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, werden gevangenkampen omringt met een deadline. Iedere gevangene die daarover heen ging, al was het maar een meter, werd zonder pardon geliquideerd. Later, in 1917, werd een deadline gebruikt om de marge op de degel van drukpers aan te duiden. Langzaam is het woord overgenomen op de werkvloer om een tijdslimiet voor werkzaamheden aan te duiden.
Spanning voelen, vergeetachtig en oververmoeid zijn, we hoeven niet uit te leggen wat stress is. Bijna iedereen maakt een moment in z’n leven mee waar de stress even te veel wordt en je een stap terug moet doen. Deadline stress ervaar je net als iedere andere stress echter is de oorzaak nogal verschillend. Sommige mensen floreren volledig wanneer zij onder druk moeten presteren. Maar niet iedereen is zo stressbestendig. Vooral wanneer je werkt met deadlines of targets. Vergeleken met gewone stress is dit een sluimerende stress die je als het ware blijft duwen om aan het werk te blijven. Ben je bijna klaar met de ene deadline, is de volgende alweer in zicht.
Wanneer je werkt met deadlines of targets is het belangrijk dit goed te plannen. Een goede planning is het halve werk. Maar deadline stress komt niet alleen door slechte planning. Targets kun je niet altijd plannen en een mens kan maar zoveel werk tegelijk doen. De meest bekende reden voor deadline stress is jezelf teveel werk op je hals halen. Of teveel werk aangereikt krijgen. Een werkgever heeft niet door dat hij je teveel werk geeft wat binnen een bepaalde tijdspanne klaar moet zijn. Gezonde spanning omdat de deadline dichterbij komt is niemand vreemd. Je volledig suf piekeren omdat je je zorgen maakt dat je de deadline niet haalt is niet goed voor je stressniveau. Ondanks dat een deadline motiverend kan zijn.
Het is niet zo dat jij altijd verantwoordelijk bent voor deadline stress. Naast dat jij stress kan veroorzaken zijn er een aantal externe factoren die je niet helpen stressvrij te werken. Een van de vervelendste factoren is dat je afhankelijk bent van je collega’s. Jullie hebben de taken netjes verdeeld maar er is altijd die ene collega die alles op het laatste moment doet. Ondanks dat het niet jouw verantwoording is zijn werk te doen is dit ook jouw project. De deadline staat vast en het creëert veel stress bij jou dat het misschien niet op tijd af komt. Je vindt het lastig om de controle los te laten.
De interne factoren die meespelen zijn voornamelijk de angst om de falen of het hebben van angsten an sich. Ondanks dat je al meerdere keren hebt laten zien dat jij die deadline makkelijk haalt met kwalitatief werk. Jij bent al met je volgende deadline bezig voordat je deze hebt afgerond. Faalangst overheerst en hoe harder jij jezelf vertelt dat je dit niet kan, hoe groter de spanningen worden. In je hoofd spelen er steeds meer scenario’s waarin je leidinggevende boos wordt en je op staande voet ontslaat. Dit zijn signalen die je serieus moet nemen want voor je het weet ben je overspannen of zit je in een burn-out.
Je af en toe wat gespannen voelen omdat er een deadline in zicht is kan doen je bewegen net dat beetje extra te geven. Zorg er wel voor dat dit niet een continue situatie is. Of zoals hierboven geschreven, dat de periode voor de deadline gevuld is met angsten en ernstige piekergedachten. Door tijdig te signaleren gun je jezelf wat meer rust.
Uiteindelijk heb je zelf in de hand hoeveel stress je toelaat wanneer je werkt met deadlines. We hebben al besproken dat een goede planning belangrijk is. Wees je bewust hoeveel werk je moet doen en deel dit op in een stappenplan.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606