Zoeken

Zoeken sluiten

Geen eetlust door stress: wat kun je doen?

zondag 27 juni 2021

Geen eetlust hebben: we kennen het allemaal wel. Maar wat als het je vaak overkomt? Mogelijk is stress de oorzaak en dat is natuurlijk niet goed. In deze blog leer je de stress symptomen bij een verminderde eetlust te herkennen. Daarnaast ontdek je wat de gevolgen kunnen zijn van langere tijd geen zin hebben in eten. Tenslotte geven wij je tips hoe je toch een gezonde eetlust kunt behouden in tijden van stress. Lees over:

Wanneer is geen eetlust hebben een probleem?

Soms geen eetlust of een verminderde eetlust hebben, hoeft geen probleem te zijn. Een langer tijdsbestek achtereen weinig tot niets eten kan zelfs gezond zijn. Dit wordt ook wel intermittent fasting genoemd dat voordelen heeft voor jouw immuunsysteem. Heb je echter regelmatig geen eetlust of een verminderde eetlust? Dan kan er wellicht meer aan de hand zijn. Het is een teken van je lichaam dat er een onbalans is. Eén van de voornaamste oorzaken van een verminderde eetlust is stress. Hierdoor kun je geneigd zijn om maaltijden over te slaan of juist vaker voor ongezonde voeding te kiezen, zoals suikers.

geen eetlust

Hoe komt het dat je geen eetlust hebt?

Een gebrek aan eetlust komt voor in verschillende situaties, zoals tijdens de zwangerschap. Daarnaast kan het een gevolg zijn van ziekte of bij gebruik van bepaalde medicijnen. Echter de belangrijkste oorzaak van een gebrek aan eetlust is stress. Het is net als alcoholmisbruik en roken, een stressreactie van ons lichaam. Dit kan te maken hebben met stress op het werk, zoals bij een hoge werkdruk of een slechte werksfeer. Bovendien kan er sprake zijn van stress in bepaalde situaties, zoals voorafgaand aan de vakantie. Dit wordt ook wel vakantiestress genoemd. Wist je dat ook heimwee een vorm is van stress? Laten we de stress symptomen van een verminderde eetlust verder bekijken. Zo leer je deze te herkennen en kun je de gevolgen van een verminderde eetlust voorkomen.

Meer versus minder eetlust

Niet iedereen krijgt bij stress last van een verminderde eetlust. Het kan zo zijn dat je door stress geen eetlust hebt, maar het kan ook zo zijn dat stress je eetlust helemaal niet beïnvloedt. Ook kan stress er juist voor zorgen dat je meer gaat eten, of gaat emotie-eten. Dit is per persoon verschillend.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Geen eetlust hebben bij het ontbijt

Het is goed om even stil te staan bij een belangrijk probleem dat mensen met een verlaagde eetlust vaak ervaren: geen eetlust hebben bij het ontbijt. Het is al vaak benadrukt, maar ik wil het nog een keer zeggen: je ontbijt is een ontzettend belangrijke maaltijd die de basis legt voor een gezonde en energieke dag. Heb jij last van een verminderde eetlust ‘s ochtends? Ga dan extra goed na of dit komt door stress. Veel mensen denken dat dit er gewoon bij hoort, maar dat is niet waar.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een verminderde eetlust?

De mogelijke gevolgen van een verminderde eetlust kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn. Er kunnen darmklachten ontstaan doordat de spijsvertering niet optimaal gestimuleerd wordt. Bijvoorbeeld diarree, constipatie of een opgeblazen gevoel. Je darmen zijn het centrum van je gezondheid waardoor andere symptomen het gevolg zijn van een disbalans in de darmflora. Denk hierbij aan vermoeidheid, weinig energie hebben en hoofdpijn. Daarnaast kunnen er huidproblemen ontstaan, zoals eczeem. Bovendien zullen je lichamelijke prestaties achteruit gaan als gevolg van een verminderde eetlust.

Mentale symptomen

Geen eetlust hebben is een stressreactie van ons zenuwstelsel, namelijk onze neurotransmitters. Zij zorgen ervoor dat gelukshormonen, zoals serotonine kunnen worden aangemaakt. Bij te weinig voeding voor ons brein zal dit proces worden bemoeilijkt. Als gevolg hiervan onstaat er een mentale disbalans en kun je verschillende mentale klachten ervaren. Bijvoorbeeld stemmingswisselingen, maar ook kun je prikkelbaar zijn, een kort lontje hebben of je opgejaagd voelen. Daarnaast komt een gebrek aan concentratie vaak voor. Bovendien kunnen er angstgevoelens  zijn en zelfs depressieve gevoelens.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Lage weerstand

Bij een verminderde eetlust zal er een tekort aan voedingsstoffen kunnen ontstaan. Dit zal uiteindelijk kunnen leiden tot een lage weerstand. Hierdoor zul je eerder vatbaar zijn voor ziekte. Zo zal een ijzertekort bloedarmoede tot gevolg kunnen hebben. Daarnaast kan een jodium tekort verschillende nare gezondheidsklachten geven.

Weinig energie hebben

Door een tekort aan bijvoorbeeld eiwitten zul je een gebrek aan energie krijgen. Dit zal het nog moeilijker maken om jouw werk en dagelijkse activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. Bovendien krijgen jouw hersenen te weinig energie door een mogelijk tekort aan omega-3 vetzuren.

Emotionele disbalans

Te weinig voedingsstoffen heeft niet alleen zijn weerslag op je lijf, maar ook op je mentale welzijn. Zoals gezegd, staan onze darmen in nauwe verbinding met onze hersenen. Stress, angst en negatieve gedachten vinden dus vaak zijn oorsprong in onze darmen. Door een verminderde eetlust raak je eerder emotioneel uit balans.

geen eetlust

Geen eetlust, of niet kunnen eten?

Wanneer het gaat om stress, is het belangrijk om twee dingen goed te onderscheiden. Aan de ene kant het hebben van geen eetlust en aan de andere kant het niet kunnen eten. Dit zijn beide mogelijke gevolgen van stress. En hoewel ze allebei met voeding te maken hebben, is er een belangrijk verschil. Heb je geen eetlust? Dan heb je gewoon echt geen trek. Kun je niet eten door stress, dan wíl je dit vaak wel. Je hebt wel eetlust, maar het eten smaakt je niet of je kunt het letterlijk niet binnenhouden. Blijf je in dat laatste geval problemen ervaren, trek dan ook aan de bel.

Tips voor een gezonde eetlust

Hoe kun je bij een verminderde eetlust er toch voor zorgen dat jouw zin in eten weer terugkomt? Ontdek onze volgende tips:

Zorg voor ontspanning

Doordat een verminderde eetlust een stressreactie is, begint het allemaal bij ontspanning. Ervaar je veel stress of heb je een burn-out dan heb je vaak moeite met ontspannen. Probeer toch een vorm van onstpanning te vinden die bij jou past. Een bewezen effectieve methode om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen, is bosbaden. Door de verbinding met de natuur, kom je ook meer in verbinding met jezelf. Daarnaast kun je dagelijks wat tijd inplannen voor meditatie. Dit kan op elk moment van de dag. Wist je dat ook jouw ademhaling een grote rol speelt?

Zorg voor jezelf

In tijden van stress of in een burn out is lief zijn voor jezelf heel belangrijk. Vraag jezelf eens af, bezit je over voldoende zelfliefde? Doe jij de dingen die echt bij jou passen? Meer zelfliefde zal jouw zelfvertrouwen vergroten waardoor stress minder kans zal krijgen. Daarnaast kun je dagelijks één of meerdere self care tips toepassen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vermijd ongezonde voeding

Bij een verminderde eetlust heb je vaak weinig zin of energie om gezond te koken. Kies toch zoveel mogelijk voor pure en onbewerkte voeding, zoals groente en fruit. Maar maak het jezelf niet te moeilijk, gezond eten kan ook simpel zijn. Vemijd in ieder geval teveel suikers en alcohol. Je kunt eventueel een multivitamine nemen zodat je toch aan alle benodigde vitaminen en mineralen komt.

Probeer wandelcoaching

Wil je graag hulp bij het verhelpen en voorkomen van jouw stressklachten? Vind je het prettig om er met een deskundige coach over te praten? Probeer dan eens wandelcoaching. Hierbij kun je al wandelend in de natuur op een ongedwongen manier praten. Zowel het praten als het wandelen zal jou al direct ontspanning kunnen geven!

geen eetlust

Een gezonde eetlust begint met ontspanning

Geen eetlust hebben is, net als emotie-eten, een stressreactie van ons lichaam die wij serieus zullen moeten nemen. Een verminderde eetlust zal namelijk uiteindelijk gevolgen kunnen hebben voor zowel jouw fysieke als jouw mentale weerbaarheid. Zo zal een tekort aan voedingsstoffen kunnen ontstaan. Dit zorgt niet alleen voor een verminderde weerstand, maar ook voor psychische problemen. Bijvoorbeeld somberheid, angst, maar ook woede zijn uitingen van een emotionele disbalans. Hoe kun je een verminderde eetlust verhelpen? De eerste stap is om manieren van ontspanning te vinden die bij jou passen. Onderschat daarbij de kracht van de natuur niet en kies altijd voor pure voeding. Daarnaast is zelfzorg essentieel, want jouw lijf en geest vragen om aandacht. Kortom, ontspanning en zelfliefde zullen jou weer helpen naar een gezonde eetlust!

Veelgestelde vragen

Soms geen eetlust of een verminderde eetlust hebben, hoeft geen probleem te zijn. Een langer tijdsbestek achtereen weinig tot niets eten kan zelfs gezond zijn. Dit wordt ook wel intermittent fasting genoemd dat voordelen heeft voor jouw immuunsysteem. Heb je echter regelmatig geen eetlust of een verminderde eetlust? Dan kan er wellicht meer aan de hand zijn. Het is een teken van je lichaam dat er een onbalans is. Eén van de voornaamste oorzaken van een verminderde eetlust is stress. Hierdoor kun je geneigd zijn om maaltijden over te slaan of juist vaker voor ongezonde voeding te kiezen, zoals suikers.
Een gebrek aan eetlust komt voor in verschillende situaties, zoals tijdens de zwangerschap. Daarnaast kan het een gevolg zijn van ziekte of bij gebruik van bepaalde medicijnen. Echter de belangrijkste oorzaak van een gebrek aan eetlust is stress. Het is net als alcoholmisbruik en roken, een stressreactie van ons lichaam. Dit kan te maken hebben met stress op het werk, zoals bij een hoge werkdruk of een slechte werksfeer. Bovendien kan er sprake zijn van stress in bepaalde situaties, zoals voorafgaand aan de vakantie. Dit wordt ook wel vakantiestress genoemd. Wist je dat ook heimwee een vorm is van stress? Laten we de stress symptomen van een verminderde eetlust verder bekijken. Zo leer je deze te herkennen en kun je de gevolgen van een verminderde eetlust voorkomen.
De mogelijke gevolgen van een verminderde eetlust kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn. Er kunnen darmklachten ontstaan doordat de spijsvertering niet optimaal gestimuleerd wordt. Bijvoorbeeld diarree, constipatie of een opgeblazen gevoel. Je darmen zijn het centrum van je gezondheid waardoor andere symptomen het gevolg zijn van een disbalans in de darmflora. Denk hierbij aan vermoeidheid, weinig energie hebben en hoofdpijn. Daarnaast kunnen er huidproblemen ontstaan, zoals eczeem. Bovendien zullen je lichamelijke prestaties achteruit gaan als gevolg van een verminderde eetlust.
Wanneer het gaat om stress, is het belangrijk om twee dingen goed te onderscheiden. Aan de ene kant het hebben van geen eetlust en aan de andere kant het niet kunnen eten. Dit zijn beide mogelijke gevolgen van stress. En hoewel ze allebei met voeding te maken hebben, is er een belangrijk verschil. Heb je geen eetlust? Dan heb je gewoon echt geen trek. Kun je niet eten door stress, dan wíl je dit vaak wel. Je hebt wel eetlust, maar het eten smaakt je niet of je kunt het letterlijk niet binnenhouden. Blijf je in dat laatste geval problemen ervaren, trek dan ook aan de bel.
- Zorg voor ontspanning - Zorg goed voor jezelf - Vermijd ongezonde voeding - Probeer wandelcoaching

Bronvermelding:

Wanneer je een ongezond voedingspatroon volgt, zul je daar fysiek ook nadelen aan ondervinden.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven