Zoeken

Zoeken sluiten

Heimwee geeft stress: deze tips kunnen je helpen

zaterdag 26 juni 2021

Heimwee geeft stress: deze tips kunnen je helpen

Het is bijna zomervakantie. Zie jij er tegenop om op vakantie te gaan omdat je last hebt van heimwee? Dan ben je niet de enige. Heimwee komt namelijk niet alleen voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Als we op vakantie gaan, bevinden we ons vaak op een plek waar we niet bekend zijn. Hoewel dit voor sommigen juist avontuurlijk is, geeft dit voor anderen een gevoel van stress. Je gedachten dwalen constant af, naar huis en je vertrouwde omgeving. Zo kun je last krijgen van verschillende stressklachten, zoals negatieve gedachten en moeite met helder denken. Daarnaast kunnen er ook lichamelijke klachten zijn, bijvoorbeeld een gebrek aan eetlust of meer drang naar suikers. Ook dit zijn stressreacties als gevolg van heimwee, het is daarbij ook een vorm van vakantiestress.

In dit blogartikel kom je er meer over te weten, want wat is heimwee precies? Wat zijn heimwee symptomen en wat kun je doen bij extreme heimwee? Hoewel het een naar gevoel kan zijn, zijn er ook fijne tips die jou kunnen helpen. Zo kun je misschien alsnog met meer zelfvertrouwen op reis gaan deze zomer!

heimwee

Wat is heimwee?

Heimwee is een gevoel, een emotie dat ontstaat als de vertrouwde omgeving wegvalt. Bijvoorbeeld op vakantie waar de omgeving, met name in het buitenland, anders is dan thuis. Daarnaast komt het voor na een verhuizing. Je was gehecht geraakt aan je oude huis, de buurt en de mensen. Maar ook een emigratie kan dit gevoel geven. Bovendien bestaat er ook heimwee naar vroeger, dat vaker wordt ervaren bij oudere mensen. Heimwee komt voor bij zowel jong als oud en het geeft zowel fysieke als mentale klachten. Je voelt je ziek, somber en ervaart stress. Je kunt niet meer genieten van het moment. Sommigen hebben zelfs last van extreme heimwee.

Heimwee oorzaak

Het is niet precies bekend waarom sommigen last hebben van heimwee en anderen helemaal niet. Wel is gebleken dat een laag zelfbeeld en moeite hebben met veranderingen vaak meespelen. Daarnaast is de kans vaak kleiner bij mensen die vaker (alleen) op reis gaan. Wist je dat heimwee minder voorkomt bij mensen die authentiek zijn? Dit komt doordat zij zichzelf zijn, keuzes maken die bij hen passen en zij hun eigen gevoel volgen. Zo zul je beter op jezelf durven vertrouwen. Je zult meer innerlijke vrede hebben, waar je ook bent en waar je ook heengaat.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Heimwee symptomen

Heimwee heeft zijn weerslag op zowel jouw lichaam als jouw geest. Eigenlijk raakt je hele systeem even uit balans. Jouw lijf en brein herkennen heimwee als een vorm van stress. De symptomen komen dan ook overeen met verschillende stressklachten. Zijn ze herkenbaar voor jou?

Fysieke symptomen

Bij heimwee kun je verschillende lichamelijke klachten krijgen. Zo kun je last krijgen van buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Daarnaast is er vaak sprake van vermoeidheid en hoofdpijn. Bovendien kun je de neiging hebben minder of juist meer te eten of neig je naar ongezonde voeding. Dit kan problemen geven voor de spijsvertering, zoals darmklachten. Deze klachten verdwijnen zodra je weer terug bent in je vertrouwde omgeving. Toch kun je leren om deze klachten zoveel mogelijk te kunnen vermijden. Zo leer je steeds beter om te gaan met heimwee. Hierover lees je straks meer.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Mentale symptomen

De mentale gevolgen van heimwee zijn heel vervelend, want je voelt je niet lekker in je vel. Je hebt weinig energie, je voelt je lusteloos en verdrietig. Dit uit zich in somberheid en depressieve gevoelens, maar ook in angst en paniek. Door het wegvallen van de vertrouwde omgeving ben je emotioneel uit balans. Daarnaast heb je moeite met concentreren en weinig rust in je hoofd. Het is moeilijk je focus te behouden, want jouw gedachten zijn niet waar jij nu bent. Niet in het NU leven geeft stress: piekeren (toekomst) en angstig zijn (toekomst).

heimwee

Zo verminder je heimwee: 10 tips

  • Laat je gedachten en gevoelens maar komen en gaan. Probeer je er niet tegen te verzetten, maar accepteer ze.
  • Schaam je er niet voor en laat anderen weten dat je last hebt van heimwee. Zo hebben zij er ook begrip voor.
  • Zorg voor afleiding. Doe dingen waar je blij van wordt of richt je op je mooie dromen en doelen.
  • Voed je met positieve gedachten, zoek naar inspiratie en wees dankbaar voor wat er allemaal is.
  • Vergroot jouw zelfvertrouwen door vaker iets alleen te ondernemen. Begin klein, zoals alleen ergens koffie drinken.

Find joy in the journey

  • Breng tijd door in de natuur, want de natuur zorgt direct voor meer (mentale) rust. Ontdek bijvoorbeeld bosbaden.
  • Leef in het moment, bijvoorbeeld met behulp van meditatie. Het geeft rust in je hoofd.
  • Praat erover, zoals met behulp van wandelcoaching. Al wandelend kun je praten met een coach die jou begrijpt.
  • Zorg goed voor jezelf, zowel lichamelijk als geestelijk. Deze 50 self care tips kunnen je mogelijk inspireren.
  • Vermijd ongezonde voeding, want gezond eten speelt ook een belangrijke rol bij hoe wij ons voelen.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

heimwee

 

Heimwee: accepteer het en wees lief voor jezelf

Het is misschien moeilijk voor te stellen om heimwee te hebben voor iemand die hier geen last van heeft. Zij vinden soms dat deze mensen zich aanstellen. Is dit niet alleen het geval bij kinderen? Toch is dit een emotie die vaker voorkomt bij volwassenen en bij oudere mensen. Een sterk verlangen naar huis kan verschillende vervelende klachten geven. Zowel jouw lichaam als jouw geest herkennen heimwee namelijk als een stressreactie. De symptomen lijken dus heel veel op stressklachten, zoals moeite met ontspannen en slapeloosheid. Bovendien kunnen er depressieve gedachten en angstgevoelens zijn. Fysieke symptomen uiten zich met name in buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Hoe ga je om met heimwee? Iedere keer dat je weg bent uit je vertrouwde situatie of omgeving kun je er last van krijgen. Hoe graag je misschien toch op reis of op vakantie gaat.

Het voornaamste is dan om de heimwee te leren accepteren en te leren er steeds beter mee om te gaan. Belangrijk is om te zorgen voor voldoende rustmomenten, maar ook voor voldoende leuke afleiding. Dat geeft voldoening, energie en positiviteit en dat zal jouw weerbaarheid vergroten. En wees vooral lief voor jezelf!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven