Zoeken

Zoeken sluiten

Magnesiumtekort (en hoe dit op te lossen)

donderdag 29 april 2021

In deze blog besteed ik aandacht aan een magnesiumtekort. Een magnesiumtekort is iets waar best veel mensen last van hebben. Vaak ongemerkt. De klachten bij een magnesiumtekort zijn vaak duidelijk, maar ook eenvoudig te verwarren. De symptomen die bij dit tekort horen, kunnen namelijk ook door veel andere dingen veroorzaakt worden. Het kan verstandig zijn om te controleren of jij wellicht een tekort hebt. Zeker wanneer je (vage) klachten ervaart die maar niet over gaan. Een magnesiumtekort kan ook zorgen voor stress. Lees hier hoe dit precies zit.

Inhoudsopgave:

Wat houdt een magnesiumtekort in?

Een magnesiumtekort houdt in dat het lichaam niet voldoende magnesium heeft. Magnesium is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij tal van lichaamsprocessen, zoals het reguleren van de spier- en zenuwfunctie, het handhaven van een gezonde bloeddruk en hartfunctie, en het bevorderen van de botgezondheid.

Hoe ontstaat een tekort?

Een magnesiumtekort kan verschillende oorzaken hebben, zoals onvoldoende inname via de voeding, verminderde opname in de darmen, overmatig verlies door urine of zweet, of bepaalde medische aandoeningen die de magnesiumbalans in het lichaam verstoren.

En wat zijn de symptomen?

Symptomen van een magnesiumtekort kunnen zijn: vermoeidheid, spierzwakte en -krampen, prikkelbaarheid, slechte eetlust, misselijkheid en braken, hoofdpijn, hartritmestoornissen, en een verhoogd risico op osteoporose. Veel van deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben. Vandaar dat een magnesiumtekort lang niet altijd wordt opgemerkt.

Waarom is magnesium zo belangrijk voor ons?

Magnesium  is een onmisbaar mineraal voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Magnesium speelt namelijk ook een grote rol voor de werking van neurotransmitters, zoals glutamaat, serotonine en dopamine. Tegenwoordig bevat onze voeding echter steeds minder magnesium. Dit komt door uitputting van onze bodem door bemesting en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Hierdoor stijgt het risico op een tekort automatisch.

Een onmisbaar mineraal voor ons welzijn

Ons lichaam heeft magnesium dus hard nodig om goed te kunnen functioneren. Ik heb net al de symptomen van een magnesiumtekort besproken. Maar om te weten hoe belangrijk magnesium voor ons is, is het ook goed om te kijken naar wat het allemaal voor je doet. Om de onderstaande tien redenen is het een onmisbaar mineraal voor ons welzijn.

 1. Voorkomt stress; magnesium kan stress helpen voorkomen, want het zorgt ervoor dat jij je beter kunt ontspannen. Het heeft namelijk een rustgevende werking op de hersenen.
 2. Vermindert vermoeidheid; magnesium zorgt niet alleen voor ontspanning, maar tegelijkertijd geeft het je energie zodat vermoeidheid minder kans krijgt.
 3. Verbetert jouw slaap; magnesium staat in contact met melatonine waardoor het de slaapkwaliteit kan verbeteren.
 4. Verbetert de hormoonbalans; hormonen, zoals oestrogeen, worden ook aangemaakt met behulp van magnesium waardoor het zorgt voor een betere hormoonbalans.
 5. Vermindert angstklachten en paniekaanvallen; magnesium laat het zenuwstelsel ontspannen waardoor angst- en paniekaanvallen kunnen verminderen.
 6. Verbetert de concentratie; het is ook gebleken dat magnesium het concentratievermogen aanzienlijk kan verbeteren.
 7. Vermindert kans op depressie; magnesium kan zorgen voor een betere gemoedstoestand waardoor het de kans op depressieve klachten
 8. Verbetert de bloeddruk; magnesium houdt de bloeddruk stabiel waardoor het bijdraagt aan een gezond hart.
 9. Vermindert spierkrampen; magnesium laat de spieren ontspannen, zoals bij spierpijn of plotselinge kramp in de benen.
 10. Verbetert de spijsvertering; magnesium kan helpen bij obstipatie en darmkrampen.

Uit welke voeding kun je voldoende magnesium halen?

Magnesium is een mineraal dat we uit onze voeding moeten halen, omdat ons lichaam dit niet zelf kan aanmaken. Dit mineraal vinden we in verschillende voedingsmiddelen. Het meeste magnesium vind je in allerlei soorten noten, zoals amandelen, walnoten en hazelnoten. Daarnaast in zaden en pitten, zoals pompoen- en zonnebloempitten en sesamzaad. Tahinpasta is dan ook een goede bron van magnesium. Bovendien is rauwe cacaopoeder of pure chocolade (minimaal 72% cacao) rijk aan magnesium. Heb je vaak trek in chocolade? Andere producten met magnesium zijn avocado, bananen en groene bladgroenten, zoals spinazie en zeewier. Voeg deze producten dus dagelijks toe aan jouw maaltijden of als gezonde snacks. Kies overigens bij voorkeur voor biologische producten, omdat het gehalte aan mineralen, zoals magnesium, hierbij hoger is. Tevens willen we benadrukken dat magnesium ook nodig is om calcium goed te kunnen laten opnemen door het lichaam. Het is dan ook belangrijk dat er in het lichaam een goede balans bestaat tussen magnesium en calcium.

Voeding met veel magnesium tegen een magnesiumtekort

Jezelf testen op een magnesiumtekort

Wanneer jij je herkent in de symptomen die ik in deze blog heb beschreven, dan is het mogelijk dat je last hebt van een magnesiumtekort. Maar die klachten kunnen stuk voor stuk ook door andere dingen veroorzaakt worden. Hoe weet je dan zeker of je een tekort aan magnesium hebt? Je kunt jezelf testen op een magnesiumtekort. Dit kan op twee manieren: door het invullen van een online vragenlijst of door het aanschaffen van een test die naar een laboratorium wordt gestuurd. Je huisarts kan je ook helpen met het tweede.

Wil jij een magnesiumtekort test doen? Denk dan wel goed na en wees kritisch. Achter veel van deze testen hangt aan commerciële partij en de vraagstelling kan soms wat suggestief zijn. Bovendien: zoals ik net al schreef, kunnen veel klachten ook door iets anders worden veroorzaakt. Wil je echt zekerheid? Ga dan voor een fysieke test en laat een lab de uitkomst bestuderen.

Welke magnesiumtabletten moet je gebruiken?

Mocht worden vastgesteld dat jij inderdaad een magnesiumtekort hebt, dan kun je magnesiumtabletten slikken ter aanvulling. Er zijn verschillende soorten magnesiumtabletten te verkrijgen waardoor het niet makkelijk is om de juiste te kiezen. Het is echter wel van belang om de verschillen in samenstelling en werking van de magnesiumpillen te weten. Kies niet voor het goedkopere magnesiumoxide omdat dit geen goede opneembaarheid heeft. De volgende magnesium tabletten hebben de beste opneembaarheid:

 • Magnesium citraat; is een bekend en betaalbaar magnesium met een goede opneembaarheid.
 • Magnesium malaat; is zeer goed opneembaar, vooral bij vermoeidheid.
 • Magnesium bisglycinaat; een elementair magnesium met een zeer goede opneembaarheid.
 • Magnesium tauraat; een organisch verbonden vorm van magnesium met een zeer goede opneembaarheid.

magnesiumtabletten

Kies voor magnesiumolie voor een snel effect

Een magnesium tekort gaat ook vaak gepaard met spierkrampen, spierpijn of ‘restless legs’ ofwel rusteloze benen. Hiervoor is magnesium olie heel geschikt. Doordat de olie direct in de huid en vervolgens in de bloedbaan terechtkomt, heeft het een snel effect op onze spieren. Daarnaast kun je magnesiumzout toevoegen aan het badwater, dit zorgt voor een optimale ontspanning van lichaam en geest. Magnesium olie is ook te gebruiken bij kinderen wanneer zij ongemak ervaren als gevolg van groeipijn. Kies altijd voor een magnesium product van goede kwaliteit, bijvoorbeeld bij natuurvoedingswinkels.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven