Zoeken

Zoeken sluiten

Rusteloze benen

maandag 15 maart 2021

Het hebben van rusteloze benen is erg vervelend. Je hebt dan last van een onbedwingbare onrust in je benen, vooral ‘s nachts. Er is het gevoel dat je ‘moet’ bewegen om de tintelingen of vervelende sensaties kwijt te raken. Meteen een geruststelling: hoewel het vervelend is, kunnen de klachten verder geen kwaad. Toch begrijp ik heel goed dat je er graag vanaf wilt!

Vele tienduizenden mensen in  Nederland hebben last van rusteloze benen (misschien meer), en dan voornamelijk oudere mensen en vrouwen. Hieronder ga ik dieper in op wat het is, waar het door komt, en wat je kunt doen om je klachten te verminderen.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

rusteloze benen behandeling

Wat zijn rusteloze benen?

De naam zegt het al: wanneer je last hebt van rusteloze benen, dan zijn je benen ‘rusteloos’. Maar wat betekent dat? Met rusteloos bedoelen we bijvoorbeeld:

 • Je kunt je benen maar moeilijk stil houden (soms schokkende bewegingen in je slaap, waar je wakker van schrikt, ook wel periodic limb movement disorder);
 • je hebt last van een vervelend gevoel in je benen;
 • er zijn tintelingen of kriebels in je ondernemen;
 • het vervelende gevoel zit meestal in de kuiten.

Deze rusteloosheid voel je voornamelijk ‘s nachts; en dan specifiek vlak voor het inslapen. Ook wanneer je lang zit, bijvoorbeeld in het vliegtuig of de bioscoop, kun je last krijgen. Wanneer je dan wat gaat bewegen, dan verdwijnt het gevoel. Maar dat is natuurlijk erg onpraktisch. Wanneer je blijft liggen, kunnen je benen schokkende bewegingen maken, waardoor je slecht slaapt. Rusteloze benen zijn dan ook een vorm van een slaapstoornis. Hierdoor kun je overdag moeier worden en dat kan leiden tot chronische stress. Hoe dat precies werkt, leg ik in een latere alinea uit.

Een veelgebruikte Engelse term voor rusteloze benen is Restless legs syndroom (RLS). In dit blog kies ik voor de term ‘rusteloze benen’.

Wat is de oorzaak?

Er is helaas nog geen eenduidige oorzaak gevonden van rusteloze benen. We weten dat oudere mensen en vrouwen wat vaker last hebben van de onrust in de benen. Genen zouden een rol kunnen spelen, want familieleden hebben vaak óok last van rusteloze benen. Bij sommige mensen hangen de klachten samen met zwangerschap (na de zwangerschap verdwijnen de klachten vaak weer) of medicijngebruik. Dat kunnen medicijnen tegen depressieve klachten zijn, of antipsychotica. Dit kunnen we ‘secundaire RLS’ noemen – aangezien de rusteloze benen een bijwerking zijn van iets anders.

Aangezien de oorzaak niet geheel duidelijk is, kan ik hieronder bij ‘behandeling’ slechts algemene adviezen geven, die positief zijn voor je algehele gezondheid. Sommige mensen hebben hier baat bij. Er zijn namelijk mensen die merken dat hun rusteloze benen verergeren wanneer ze meer roken, alcohol en koffie drinken, te zwaar zijn en weinig bewegen.

Rusteloze benen en vitaminetekort 

In sommige gevallen speelt vitaminetekort een rol bij rusteloze benen. In dat geval kan het nodig zijn om voedingssupplementen te nemen. Dat is wel speculatief, aangezien de precieze oorzaak van rusteloze benen over het algemeen onbekend is. Op basis van een bloedonderzoek kun je eventuele tekorten achterhalen. Je kunt wat betreft rusteloze benen denken aan suppletie van:

 • Ijzer
 • Vitamine B12 (1 x daags 3000 µg)
 • Foliumzuur (1 x daags 400 µg)
 • Vitamine C (1 – 3 daags 600 mg)
 • Magnesium (2 x daags 60 mg)
 • L-Taurine (2 x daags 750 mg)

De informatie baseer ik op inzichten van orthomoleculair artsen.

rusteloze benen vitaminetekort

De invloed van chronische stress

In de alinea ‘wat zijn rusteloze benen’ legde ik al uit dat je slechter kunt gaan slapen door rusteloze benen. Wanneer je overdag erg moe bent, maar probeert te blijven functioneren, dat maakt je lichaam stresshormonen aan om je scherp te houden. Dat is eventjes prima, maar chronische stress put je lichaam structureel uit. Het is dan ook oppassen geblazen: hoe kun jij weer beter gaan slapen?

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Rusteloze benen behandeling

Er zijn een aantal gedragingen die kunnen helpen bij het voorkomen van rusteloze benen. Eén daarvan is stoppen met roken. Daarnaast is het verstandig om voor het slapen gaan geen cafeïne-houdende koffie te drinken. Je kunt je voorstellen dat je lichaam hierdoor wat actiever wordt, wat tot uiting kan komen in je benen. Wat betreft alcohol is het aan te raden om maximaal eens in de zoveel dagen één glas te drinken.

Tot slot een advies die bij veel uiteenlopende klachten effectief blijkt: zorg dat je overdag genoeg beweegt. Ga elke dag een blokje om of kies voor een andere manier van bewegen waar jij van geniet:

 • dansen in je woonkamer;
 • yoga;
 • fietsen;
 • tuinieren;
 • voetballen.

Zorg dat je niet intensief gaat sporten voor het slapen gaan. Je maakt dan namelijk stresshormonen aan, waardoor je slechter in slaap valt, en dat wil je juist voorkomen. Tot slot wil ik wat alternatieve behandelingen noemen, waar sommige mensen baat bij hebben gehad:

 • acupunctuur
 • podotherapie
 • manuele therapie
 • massage

restless legs

Behandelen met medicijnen?

Wat zou het fijn zijn als je gewoon een pilletje kon nemen om van je klachten af te zijn. In zeer ernstige gevallen worden er wel medicijnen voorgeschreven, maar die helpen niet altijd en kennen ook verschillende bijwerkingen. Het is aan de huisarts om af te wegen waar jij het meeste baat bij kunt hebben.

De huisarts zal de zogenaamde ‘dopamine-agonisten’ overwegen, waaronder ropinirol en pramipexol). In 6 op de 10 gevallen hebben deze medicijnen een positief effect, ook al is het werkingsmechanisme nog onbekend. Mogelijke bijwerkingen vinden vooral in het beginstadium plaats:

Let op: clonazepam (zie ons blog over benzodiazepinen) en hydrokinine werken niet bij rusteloze benen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Rusteloze benen hebben wel iets weg van stressklachten: ze kunnen hardnekkig zijn en blijven zo nu en dan terugkomen. Soms gaat het een week lang erg goed, maar dan ‘ineens’ kun je heel veel last krijgen. Ik kan me goed voorstellen dat het erg frustrerend is dat de precieze oorzaak onduidelijk is. Het kan hoe dan ook geen kwaad om naar je huisarts te gaan om een oorzaak op te sporen. Daarnaast is het verstandig om de adviezen uit dit blog toe te passen. Dat hoeft niet in één keer perfect, je kunt in kleine stapjes wat gezonder gaan leven.

Bij de totstandkoming van dit blog heb ik onder andere gebruik gemaakt van de informatie op Thuisarts.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven