Zoeken

Zoeken sluiten

Foliumzuur ondersteunt bij vermoeidheid en stress

maandag 14 februari 2022

Foliumzuur ondersteunt bij vermoeidheid en stress    

Foliumzuur staat ook wel bekend als vitamine B11 en hoort tot de belangrijke groep van B-vitaminen. Deze vitamine is essentieel voor ons immuunsysteem. Daarnaast heeft ons zenuwstelsel baat bij voldoende vitamine B11. Hoe helpt foliumzuur bij stress? Deze vitamine helpt ons om stressbestendig te kunnen blijven. Daarnaast draagt het bij aan het voorkomen van depressieve gevoelens. Een tekort leidt voornamelijk tot vermoeidheid en soms tot bloedarmoede. Daarnaast kunnen er problemen met de spijsvertering ontstaan en kun je misselijk zijn.

Kortom, als het lichaam te weinig foliumzuur bevat, heeft dit zijn weerslag op zowel jouw lichamelijke als jouw mentale gezondheid. Wat zijn de klachten bij foliumzuur tekort? En welke voeding bevat veel foliumzuur? In dit blogartikel ontdek je meer over vitamine B11.

foliumzuur

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is foliumzuur?    

Foliumzuur of B11 staat tezamen met vitamine B6 in nauwe verbinding met vitamine B12. Deze drie vitaminen zorgen er samen voor dat het homocysteïne gehalte in het bloed op een goed niveau blijft. Een teveel aan homocysteïne vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Hoewel bloedarmoede veelal ontstaat door een ijzertekort, spelen ook vitamine B6, B11 en B12 hierin een belangrijke rol.

Wat doet foliumzuur?

Foliumzuur is een onmisbare vitamine dat (tezamen met vitamine B12) zorgt voor de aanmaak van nieuwe rode en witte bloedcellen. Rode bloedcellen voorzien ons lichaam van zuurstof en vitamine B11 helpt daarbij. Daarnaast zorgt deze vitamine voor de opname van ijzer. Tevens speelt het een rol bij de werking van sommige aminozuren. Bovendien is foliumzuur onmisbaar voor gezonde hersenen. Tenslotte zorgt het voor de ontwikkeling van het kindje tijdens de zwangerschap.

Vitamine B11 en stress

Doordat foliumzuur een essentiële vitamine is voor ons zenuwstelsel, speelt het een belangrijke rol bij stress. Deze vitamine helpt ons aan een goed geheugen en een goede concentratie. Een tekort is namelijk van invloed op onze neurotransmitters Deze zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van onze gelukshormonen serotonine en dopamine. Zo dragen zij dus bij aan het voorkomen van een depressie. Kortom, foliumzuur heeft een belangrijke functie voor het behoud van een gezonde mentale balans.

Foliumzuur en zwangerschap

Door te zorgen voor voldoende foliumzuur vóór en tijdens de zwangerschap, kunnen geboorteafwijkingen worden voorkomen. Een supplement is altijd aan te raden omdat er niet voldoende vitamine B11 uit de voeding wordt gehaald. De natuurlijke vorm van foliumzuur is folaat en werkt samen met vitamine B12. Uit onderzoek is gebleken dat folaat een betere opneembaarheid heeft. Zo kan het ook bijdragen aan het voorkomen van een zwangerschapsdepressie. Daarnaast is het belangrijk om een jodium tekort tijdens de zwangerschap te voorkomen.

foliumzuur

Is jouw foliumzuur te laag? 

Hoe ontstaat een tekort aan vitamine B11?

Een tekort aan vitamine B11 kan ontstaan door te weinig foliumzuur in de voeding. Bijvoorbeeld doordat het eetpatroon te eenzijdig is. Wist je dat ongezonde voeding en het eten van veel suikers sneller een tekort kunnen geven? Daarnaast kunnen darmklachten en leverproblemen leiden tot een tekort. Bovendien kan een zwangerschap of borstvoeding ook zorgen voor een tekort aan vitamine B11. Tenslotte komt een tekort ook voor bij overmatig gebruik van alcohol. Hoeveel foliumzuur per dag hebben wij nodig? De dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene is vastgesteld op 300 microgram.

Foliumzuur tekort symptomen

Een tekort aan vitamine B11 kun je ten eerste vooral herkennen aan (extreme) vermoeidheid. Mogelijk ervaar je al langere tijd een gebrek aan energie. Dit zijn de belangrijkste symptomen van een tekort:

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Foliumzuur en voeding 

Waar zit foliumzuur in? Deze vitamine kan niet door ons lichaam zelf worden aangemaakt. We zullen het dus uit onze voeding moeten halen. Het is dan ook belangrijk om een zo gevarieerd mogelijk eetpatroon te hebben. Zo weet je zeker dat je voldoende B11 zult binnenkrijgen. Voeg bijvoorbeeld regelmatig groene groenten toe aan je maaltijden, zoals spinazie. Zo is spinazie niet alleen rijk aan foliumzuur, maar ook bevat het magnesium. Dit is tevens een anti-stress mineraal. Bovendien is het raadzaam om regelmatig pitten en zaden te eten, zoals sesamzaad. Deze bevatten naast vitamine B11 ook vitamine B6 en eiwitten.

foliumzuur

Voeding met de meeste foliumzuur

Welke voeding bevat veel foliumzuur? Kies jij regelmatig voor de volgende voedingsmiddelen?

Groene groenten

Dit zijn met name spinazie, broccoli en boerenkool. Daarnaast bevatten ook spruitjes en peterselie veel vitamine B11.

Zaden, pitten en noten

En dan voornamelijk sesamzaad en zonnebloempitten. Je kunt ze gemakkelijk toevoegen aan bijvoorbeeld muesli. Pistachenoten en paranoten bevatten een hoge dosis aan vitamine B11.

Quinoa

Quinoa bevat naast vitamine B11 ook veel aminozuren oftewel eiwitten. Bovendien is quinoa vrij van gluten.

Vlees en zuivel

Vlees en zuivelproducten bevatten niet alleen vitamine B12, maar ook vitamine B11. Met name lever en camembert kaas zijn hier rijk aan.

Daarnaast is er nog andere voeding die veel B11 bevat. Dit zijn bijvoorbeeld volkoren granen, maar ook het groene algje spirulina.

Foliumzuur tabletten

Bij een tekort aan foliumzuur kan worden aangeraden (in overleg met de arts) om supplementen te nemen. Zo zul je jouw weerstand kunnen verhogen. Daarnaast worden vrouwen die zwanger willen worden en zwanger zijn aangeraden om extra folaat te slikken. Vitamine B11 is namelijk zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Kies altijd voor een goede kwaliteit supplementen, dat wil zeggen zonder toevoeging van onnodige hulpstoffen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Foliumzuur houdt je stressbestendig         

Ons lichaam en ons brein kunnen niet zonder vitamine B11. Misschien denk je bij foliumzuur direct aan een belangrijke vitamine voor de zwangerschap. Het is echter voor iedereen belangrijk om dagelijks genoeg van deze vitamine binnen te krijgen. Dit kan alleen via de voeding of eventueel met supplementen. Ons lichaam kan vitamine B11 namelijk niet zelf kan aanmaken. Als ons lichaam teveel gifstoffen binnenkrijgt, zoals alcohol of suikers, maar ook stress, dan bestaat er een grotere kans op een tekort.

Doordat foliumzuur nodig is voor ons zenuwstelsel, kan een tekort leiden tot verschillende stress symptomen. Daarnaast vergroot een tekort de kans op het ontwikkelen van depressieve klachten. Heb je last van chronische lusteloosheid, heb je weinig energie en problemen met de spijsvertering? Dan bestaat de kans dat je een tekort hebt. Kortom, onderschat de rol van vitamine B11 niet. Laat het je helpen om stressbestendig te kunnen blijven!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven