Een vitamine B tekort: hoe ontstaat het? En waar zit vitamine B in? In deze blog zul je meer lezen over B vitaminen. B-vitaminen is de verzamelnaam voor verschillende vitaminen die gerelateerd zijn aan de gezondheid. Dit betreft voor een groot deel ons zenuwstelsel. Eigenlijk alle B-vitaminen spelen een belangrijke rol voor ons geheugen, maar ook bij stress en depressie. Het is dan ook belangrijk om een vitamine B tekort te herkennen (onder andere aan vermoeidheid, een verstoorde bloedsuikerspiegel of huidproblemen) en op te lossen. Hoe, dat lees je in deze blog.
Inhoudsopgave van dit artikel over vitamine B tekort
- Welke soorten vitamine B zijn er?
- Waarom het belangrijk is om van allemaal voldoende binnen te krijgen
- Wat veroorzaakt een tekort aan vitamine B?
- De symptomen van een vitamine B tekort
- De voordelen van Vitamine B
- Waar zit vitamine B in?
- Supplementen om een vitamine b tekort te voorkomen
Welke soorten vitamine B zijn er?
Voordat we gaan kijken naar de mogelijke oorzaken en gevolgen van een vitamine B tekort is het handig om te weten welke soorten vitamine B er zijn. De B-vitaminen vormen een belangrijk onderdeel van brainfood oftewel gezonde voeding voor je hersenen. De groep B-vitaminen bestaat uit de vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9/B11 en vitamine B-12. We zullen elke B-vitamine hierbij kort toelichten. Wat doen ze voor je?
Vitamine B1
Vitamine B1 wordt ook wel thiamine genoemd. Specifieke symptomen van een tekort aan vitamine B1 zijn bijvoorbeeld een gebrek aan eetlust en spierpijn. Daarnaast kunnen er neurologische klachten ontstaan bij een tekort. Bovendien zorgt vitamine B1 voor een stabiele bloedsuikerspiegel ter voorkoming van diabetes.
Vitamine B2
Vitamine B2 wordt ook wel riboflavine genoemd. Deze vitamine speelt een belangrijke rol voor ons metabolisme en voor het verkrijgen van energie. Daarnaast is vitamine B2 nodig voor onze belangrijkste antioxidant glutathion. Bovendien kan een tekort aan vitamine B2 huidproblemen geven, zoals eczeem. Tenslotte kan een tekort oogklachten geven.
Vitamine B3
Vitamine B3 staat ook wel bekend als niacine en is een essentiële vitamine voor ons immuunsysteem. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het ontgiftingsproces van ons lichaam. Zo helpt het tegen oxidatieve stress. Lees hier meer over ontgiften bij stress. Zo is bijvoorbeeld spirulina een sterke ontgifter. Tenslotte zorgt vitamine B3 voor de aanmaak van ons gelukshormoon serotonine.
Vitamine B5
Vitamine B5 is onmisbaar voor ons metabolisme. Zo hebben we vitamine B5 nodig om ons te voorzien van energie. Ben je erg vermoeid? Dan bestaat de kans dat je een tekort hebt aan vitamine B5. Het bevordert namelijk de aanmaak van cortisol en andere hormonen. Kortom, vitamine B5 helpt ook om een hormonale disbalans te voorkomen.
Vitamine B8
Vitamine B8 of ook wel biotine is nodig voor gezond haar, maar ook voor een gezonde huid. Een tekort aan vitamine B8 kun je herkennen aan problemen met de spijsvertering of een gebrek aan eetlust. Daarnaast zijn droog haar, haaruitval of een droge huid ook tekenen van een tekort.
B6, B9/B11 en B12
De B-vitaminen B6, B9/B11 en vitamine B12 zijn verantwoordelijk voor een goed functioneren van onze neurotransmitters. Bovendien spelen ze een onmisbare rol bij de aanmaak en het herstel van nieuwe lichaamscellen. Hoe kun je vitamine B12 aanvullen? Als je vegetarisch bent of wilt beginnen met veganisme, dan is een B12 supplement aan te raden.
Vitamine B6
Vitamine B6 (pyridoxine) heeft een belangrijke functie voor de aanmaak van aminozuren (eiwitten). Zo zijn aminozuren onmisbaar bij een depressie of een burn-out.
B9/B11
Vitamine B9 of vitamine B11 staan ook wel bekend als foliumzuur. Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast is het onmisbaar in tijden van veel stress. Bovendien is dit een essentiële vitamine bij de zwangerschap voor de ontwikkeling van het kindje.
B12
Ook vitamine B12 is nodig om rode bloedcellen te kunnen produceren. Stress verhoogt de kans op een tekort aan vitamine B12 aanzienlijk. Een tekort kan leiden tot verschillende neurologische aandoeningen.
Waarom het belangrijk is om van allemaal voldoende binnen te krijgen
Er zijn verschillende B-vitaminen welke we allemaal dagelijks nodig hebben. Doordat ze in synergie werken, is het belangrijk om ze tezamen binnen te krijgen. Zo zul je een vitamine B tekort kunnen voorkomen. Ervaar je veel stress? Dan vraagt je lichaam vaak om meer B-vitaminen. Kortom, we hebben ze allemaal nodig om ons te voorzien van de juiste voedingsstoffen en voor nieuwe energie. Alle B-vitaminen zijn dan ook onmisbaar bij chronische stress.
Wat veroorzaakt een tekort aan vitamine B?
Een vitamine B tekort kan al vrij snel ontstaan door verkeerde voeding. Te weinig gezonde voeding kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen. Daarnaast kan een actief leven, zoals veel fysieke activiteit bijdragen aan een vitamine B tekort. Dat klinkt misschien een beetje vreemd. Dat is het niet: wie actief leeft, verbruikt meer en heeft dus ook behoefte aan meer. Een andere grote veroorzaker van een tekort vaan vitamine B is stress. Ons lichaam, maar ook onze mentale balans heeft veel te verduren bij stress. Onder andere omdat we onder invloed van stress extra energie verbruiken.
De symptomen van een vitamine B tekort
Hoe kun je een vitamine B tekort herkennen? Een tekort aan vitamine B kan zowel fysieke als mentale klachten geven. Dit zijn bijvoorbeeld geheugenproblemen, maar ook darmklachten. Tenslotte staan onze hersenen in directe verbinding met onze darmen.
Lichamelijke klachten
- Gebrek aan eetlust
- Verminderde weerstand
- Darmklachten
- Vermoeidheid
- Je voelt je uitgeput
- Hoofdpijn
- Bloedarmoede door ijzertekort
- Hormonale disbalans
Mentale klachten
- Negatieve gedachten hebben
- Problemen met de concentratie
- Eerste signalen van overspannenheid
- Prikkelbaar zijn
- Stemmingswisselingen
- Angstgevoelens
- Depressieve gevoelens
De voordelen van vitamine B
Een vitamine B tekort heeft dus duidelijke nadelen. Dat betekent natuurlijk ook dat een gezonde hoeveelheid vitamine B ook diverse gezondheidsvoordelen kent. Dit zijn de belangrijkste:
- Draagt bij aan beter slapen
- Helpt een depressie voorkomen
- Voor gezond haar en een gezonde huid
- Gezonde hormoonbalans
- Meer rust in je hoofd
- Stabiele bloedsuikerspiegel
- Bevordert positief denken
- Maakt je stressbestendig
- Helpt een zwangerschapsdepressie voorkomen
- Voor een gezonde darmflora
- Je blijft mentaal in balans
Waar zit vitamine B in?
- Vitamine B1 vindt je in zonnebloempitten, sesamzaad, pinda’s en hazelnoten. Liever combineer je deze voeding niet met koffie. Dit belemmert namelijk de opname van vitamine B1.
- Vitamine B2 kun je bijvoorbeeld vinden in amandelen, maar ook in eieren en boekweit.
- Vitamine B3 is aanwezig in plantaardige voeding, zoals in pindakaas en zonnebloempitten.
- Eieren, champignons, volkoren granen, groente en artisjokken bevatten vitamine B5.
- Biotine of vitamine B8 is aanwezig in noten, haver, eieren, bloemkool en erwten.
- Vitamine B6 zit in bijvoorbeeld granen, zonnebloempitten, noten en knoflook.
- In groene groente, zoals spinazie en peterselie zit vitamine B9/B11. Daarnaast in noten, zaden en pitten.
- Vitamine B12 tref je enkel aan in voeding van dierlijke afkomst, zoals kip, kalkoen, rund en vis.
Supplementen om een vitamine B tekort te voorkomen
De juiste voeding zal stress helpen verminderen. Daarentegen zal stress juist toenemen door ongezonde voeding. Een vitamine B tekort kun je eventueel ook aanvullen met voedingssupplementen. Wel is het hierbij belangrijk dat een supplement alle B-vitaminen bevat omdat ze met elkaar samenwerken. Zo zul je een vitamine B tekort kunnen voorkomen. Kortom: B-vitaminen vormen net als zink, magnesium, vitamine D en vitamine C een onmisbare rol voor zowel onze lichamelijke als onze mentale gezondheid.