De zwangerschap is een mooie en dankbare periode. Hoewel je erg gelukkig bent met de zwangerschap, kunnen er ook negatieve gedachten zijn. Je kunt je bijvoorbeeld zorgen maken of piekeren. Daarnaast kun je je onrustig voelen door drukte in je hoofd en moeite hebben met helder denken Dit zijn allemaal symptomen van stress. Als dit langere tijd aanhoudt, kun je zelfs last krijgen van een zwangerschapsdepressie. Als er depressieve gevoelens optreden na de geboorte, spreken we van een postnatale zwangerschapsdepressie.
In dit blogartikel lees je echter meer over zwangerschapsdepressie tijdens zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Wat is de rol van stress en angst? En hoe kun je een zwangerschapsdepressie voorkomen? Voor het verloop van een gezonde zwangerschap is het tenslotte heel belangrijk om je je tijdens deze tijd goed te voelen!
Een zwangerschap is een grote gebeurtenis die zorgt voor veel gelukkige momenten, maar soms ook voor minder gelukkige momenten. Als deze momenten tijdens de zwangerschap gaan overheersen spreken we van een zwangerschapsdepressie. Een zwangerschapsdepressie komt eigenlijk voor in twee verschillende vormen. Namelijk zwangerschapsdepressie tijdens zwangerschap en zwangerschapsdepressie na bevalling. In dit laatste geval spreken we van postnatale zwangerschapsdepressie. Bij een zwangerschapsdepressie overheersen negatieve gedachten en is positief denken bijna niet meer mogelijk. Daarnaast kunnen er angstklachten zijn. Het lukt je dan ook niet om te genieten van de zwangerschap.
Wat is eigenlijk de oorzaak van een zwangerschapsdepressie? Waarom heeft de een er wel last van, maar de ander niet? Hoewel het moeilijk is de exacte oorzaak te weten van een zwangerschapsdepressie, speelt stress een belangrijke, al dan niet, een hoofdzakelijke rol. De mate van stressfactoren in je leven zijn dus van invloed op hoe je je voelt tijdens de zwangerschap. Daarnaast is gebleken dat zwangere vrouwen met een laag zelfbeeld meer klachten ervaren zoals angst, depressieve gevoelens en somberheid. De oorzaak van een zwangerschapsdepressie is dus te herleiden naar zowel externe prikkels, zoals stress als naar innerlijke onrust, zoals onzekerheid.
Bij een zwangerschapsdepressie kunnen er zowel lichamelijke als mentale klachten zijn. Een zwangerschap is een grote verandering in jouw leven en die van jouw partner. Zo verandert niet alleen jouw lichaam, maar ook mentaal kun je veranderingen opmerken. Bij een zwangerschapsdepressie kunnen deze veranderingen echter je dagelijks leven behoorlijk verstoren. En dat niet alleen, want vaak kun je zo ook minder genieten van deze bijzondere tijd. De symptomen van een zwangerschapsdepressie komen sterk overeen met stressklachten.
De lichamelijke klachten van een zwangerschapsdepressie zijn bijvoorbeeld buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Hoewel deze klachten ook aanwijsbaar kunnen zijn naar de zwangerschap, zul je zelf het beste kunnen opmerken op welke (stress)momenten deze klachten optreden. Daarnaast kan er een gebrek aan eetlust zijn of neig je juist naar het eten van suikers en andere ongezonde voeding Je kunt ook minder of juist meer gaan eten Een veelvoorkomend symptoom van stress zijn problemen met de spijsvertering, zoals darmklachten. Bovendien zul je door stress meer last krijgen van van vermoeidheid en hoofdpijn tijdens de zwangerschap. Tenslotte kun je ook een hoge bloeddruk hebben of problemen met de schildklier.
Bij een zwangerschapsdepressie ben je mentaal uit balans. Je hebt moeite met concentreren en hebt weinig rust in je hoofd. Zo kun je last hebben van stemmingswisselingen of je bent prikkelbaar. Daarnaast kun je lusteloos zijn of een kort lontje hebben. Maar bovenal voel je je somber en ervaar je zelfs depressieve gevoelens, maar ook angst en paniek. Tenslotte kun je minder zelfvertrouwen hebben en ben je emotioneel uit balans. Misschien moet je vaak huilen en voel je zelfs schaamte omdat je je niet blij voelt tijdens de zwangerschap.
Hoe voorkom je een zwangerschapsdepressie? Ontspanning en innerlijke rust. Dit lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je dit met voldoende motivatie en eventueel wat extra hulp wel bereiken. Wij geven tips:
Ontspanning is essentieel voor een gezonde en blije zwangerschap. Stress verminderen tijdens de zwangerschap heeft dan ook de hoogste prioriteit. Vraag jezelf daarnaast af of je genoeg zelfwaardering hebt. Alleen zo kun je een zwangerschapsdepressie helpen voorkomen. Misschien heb je moeite met ontspannen, voel je je rusteloos en heb je last van slapeloosheid. Goed slapen tijdens de zwangerschap is heel belangrijk. Slaapproblemen is vaak ook een aantoonbaar signaal van zwangerschapsdepressie.
Weet jij welke factoren in je leven stress opleveren? Dit kunnen bijvoorbeeld geldzorgen zijn of conflicten op het werk. Daarnaast kun je je misschien onzeker voelen over het aanstaande moederschap. Zodra je echter bewust kiest voor meer ontspanning en manieren kunt vinden voor innerlijke rust, zullen veel klachten gauw verdwijnen. Schaam je vooral niet en laat dierbaren weten hoe je je voelt. Zij kunnen juist een steun voor je zijn. Probeer je gedachten en gevoelens te accepteren Geef depressieve gedachten en angstgevoelens geen kans. Zo ben je lief voor de baby en lief voor jezelf Bovendien zorgt stressvermindering voor een beter immuunsysteem. Voor een fijne en gezonde zwangerschap!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606