- Persoonlijke verhalen van Reinoud
- Het vinden van jouw eigen unieke weg
- Maandelijks in de mail
Altijd moe zijn: het zou je maar overkomen. Feit is dat dit de realiteit is voor ontzettend veel mensen. Vraag jij je af waarom je altijd moe bent, dan kan dit natuurlijk zeer veel verschillende oorzaken hebben. Van lang niet alle oorzaken heb ik verstand of überhaupt weet. Van misschien wel de meest voorkomende oorzaak weet ik echter alles af: altijd moe zijn door stress. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken waarom je altijd moe bent, waarbij er dus speciale aandacht ligt op stress. In deze blog lees je:
Hoe moet het zijn om altijd moe te zijn? Verschrikkelijk, natuurlijk. Iedereen die wel eens een langere periode écht moe is geweest, weet hoe zwaar alledaagse dingen ineens kunnen worden. Je dagelijkse routine kan haast onhaalbaar worden. Dingen waar je altijd plezier in had, worden plotseling een last en zaken die je energie gaven, kosten nu alleen nog maar energie.
Maar altijd moe zijn, heeft vaak verstrekkende gevolgen. Deze blijven niet beperkt tot het feit dat jij je nooit gezond en fit voelt. Ze kunnen je leven behoorlijk ontwrichten. Het kan gebeuren dat je werkprestaties er ernstig onder lijden. Maar ook je sociale leven kan flink veranderen. Niet zelden komt dit bijna helemaal stil te staan. Gewoon, omdat je de energie niet meer hebt om de dingen te doen die je wilt doen. Mensen kunnen zelfs eenzaam worden.
Chronische oververmoeidheid kan leiden tot tal van andere (gezondheids)klachten en problemen. Wanneer je altijd moe bent, is de kans groot dat je last hebt van een verminderde weerstand. Een verminderde weerstand maakt je weer vatbaarder voor tal van andere problemen.
Zoals ik in de inleiding al schreef, is het goed mogelijk dat stress de oorzaak is van het feit dat je altijd moe bent. Wij maken dit als coaches zeer vaak mee. Stress is één van de meest voorkomende oorzaken van (over)vermoeidheid. Het lastige is, dat deze combinatie een eenheid vormt die moeilijk te doorbreken is. Zo lang je stress ervaart, zul je vermoeid zijn en door je vermoeidheid heb je eerder last van stress.
Hoe komt het eigenlijk dat stress ervoor kan zorgen dat je altijd moe bent? Dit is eenvoudig verklaarbaar. Stress is een fysieke reactie van je lichaam op impulsen. Stress treedt op wanneer je het nodig hebt, maar ook wanneer je het niét nodig hebt. Dit tweede voorbeeld kennen wij als ongezonde stress. Stress die problematisch kan zijn.
Onder invloed van stress maakt je lichaam allerlei hormonen aan. Deze hormonen, zoals adrenaline en cortisol , brengen je lichaam in opperste staat van paraatheid. Dit heeft als resultaat dat je geest en lichaam maximale prestaties kunnen leveren. Het probleem is alleen: er moet dan wel sprake zijn van een relevante situatie.
Bij ongezonde stress is die situatie er niet. Dit betekent dat je lichaam eigenlijk niets kan met de hormonen die worden aangemaakt, maar toch blijft je lichaam hard werken. Hormonen blijven achter in je lichaam waar die eigenlijk afgebroken of gebruikt hadden moeten worden. Je lichaam is hard aan het werk, maar doet dit voor niets. Dat kan er onder andere voor zorgen dat jij je altijd moe voelt.
Stress kost je lichaam ontzettend veel energie. Daarom zijn mensen die last hebben van chronische stress vaak ook altijd moe. Je lichaam staat gewoon altijd “aan” zonder dat je hiervan de vruchten plukt. Bovendien zorgt stress ervoor dat je ook andere problemen kunt krijgen. Niemand voelt zich namelijk goed onder invloed van stress. Naast je vermoeidheid kun je met zeer veel andere symptomen van stress te maken krijgen.
Natuurlijk is stress niet de enige mogelijke oorzaak dat jij altijd moe bent. Er zijn ook veel andere oorzaken waarvan bekend is dat deze tot oververmoeidheid kunnen leiden. Enkele hiervan zijn:
Ook van bepaalde medicijnen is bekend dat zij ervoor zorgen dat jij je altijd moe voelt zolang je ze gebruikt.
Altijd moe zijn en slecht slapen is zo’n beetje de minst gelukkige combinatie die er is. Toch is dit een combinatie die helaas veel voorkomt. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je last kunt krijgen van piekeren, waardoor je ‘s avonds in bed niet in slaap kunt komen. Maar er kunnen nog meer redenen zijn van slecht slapen bij stress. Nachtmerries door stress bijvoorbeeld, of overmatig of nachtelijk zweten. Wanneer je altijd moe bent én slecht slaapt, loop je een verhoogd risico om last te krijgen van grotere problemen, zoals surmenage (overspannenheid) of misschien zelfs een burn-out.
Wanneer je moe bent, moet je slapen of uitrusten. Zo simpel lijkt het. Vaak klopt dat ook. Alleen moet je wel rekening houden met één ding: altijd moet zijn is niet hetzelfde als slaperig zijn. Daarom komt het ook voor dat mensen altijd moe zijn en toch wakker liggen.
Hoe kom je van deze problemen af? Wanneer je vermoeid bent, of dit nu door stress komt of niet, is het altijd belangrijk om te proberen om genoeg slaap te krijgen. Oók wanneer je misschien niet slaperig bent. Slaap is namelijk onmisbaar voor stressverwerking en herstel. Probeer eens de volgende oefeningen:
Dit zijn oefeningen die je kunt doen wanneer je slapen gaat om zo rustiger te worden en hopelijk eerder in slaap te vallen.
Slaap je goed, maar gaat je vermoeidheid niet weg? Kijk dan naar andere mogelijke oorzaken voor je vermoeidheid, wanneer je het vermoeden hebt dat dit met stress te maken heeft. Introspectie is hiervoor een uitstekende manier. Met introspectie kun je er achter komen wat je nu echt voelt en waar dit vandaan komt. Dit is belangrijk om te achterhalen of je vermoeidheid met stress te maken heeft, en niet wordt veroorzaakt door iets anders, zoals pfeiffer of CVS.
Wanneer je altijd moe bent, is het natuurlijk verleidelijk – en meestal ook noodzakelijk – om voldoende rust te nemen. Helemaal niets doen, kan echter contraproductief werken. Actief bezig zijn kan er juist voor zorgen dat je minder moe wordt. Dat wil zeggen: je zult fysiek vermoeider raken, maar ook meer voldaan raken en beter slapen. Dat kan er weer toe leiden dat jij je na een tijdje niet meer altijd moe voelt. Bovendien zorgt bewegen voor de aanmaak van gelukshormonen die ervoor zorgen dat jij je beter gaat voelen.
Ben jij altijd moe door (ernstige) stress en lukt het je niet om de situatie te verbeteren? Schakel dan de hulp in van Liberi. Onze coaches zijn gespecialiseerd in het effectief en blijvend verhelpen van stress door middel van ons voor jou op maat ingevulde Fasenplan. Wij geven je de handvatten om de stappen te nemen die ertoe leiden dat jij je weer goed gaat voelen. Eindelijk je energie terug. Niet alleen nu, maar blijvend van die beperkende vermoeidheid af. Wat het antwoord ook is: samen achterhalen wij het en werken wij stap voor stap toe naar een volledig herstel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak met een coach bij jou in de buurt.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606