Zoeken

Zoeken sluiten

Altijd moe

maandag 29 juni 2020

Altijd moe zijn. Het zou je maar overkomen. Feit is dat dit de realiteit is voor ontzettend veel mensen. Altijd moe zijn, kan natuurlijk zeer veel verschillende oorzaken hebben. Van lang niet alle oorzaken heb ik verstand of überhaupt weet. Van misschien wel de meest voorkomende oorzaak weet ik echter alles af: altijd moe zijn door stress.

In deze blog ga ik in op hoe het komt dat stress kan zorgen voor oververmoeidheid. Wat zijn precies de oorzaken en hoe resulteert stress in oververmoeidheid? Natuurlijk besteed ik ook aandacht aan het oplossen van dit probleem.

altijd moe

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat het betekent om altijd moe te zijn

Hoe moet het zijn om altijd moet te zijn? Verschrikkelijk, natuurlijk. Iedereen die wel eens een langere periode écht moe is geweest, weet hoe zwaar alledaagse dingen ineens kunnen worden. Je dagelijkse routine kan haast onhaalbaar worden. Dingen waar je altijd plezier in had, worden plotseling een last en zaken die je energie gaven, kosten nu alleen nog maar energie.

Maar altijd moe zijn, heeft vaak verstrekkende gevolgen. Deze blijven niet beperkt tot het feit dat jij je nooit gezond en fit voelt. Ze kunnen je leven behoorlijk ontwrichten. Het kan gebeuren dat je werkprestaties er ernstig onder lijden. Maar ook je sociale leven kan flink veranderen. Niet zelden komt dit bijna helemaal stil te staan. Gewoon, omdat je de energie niet meer hebt om de dingen te doen die je wilt doen. Mensen kunnen zelfs eenzaam worden.

Chronische oververmoeidheid kan leiden tot tal van andere (gezondheids)klachten en problemen. Wanneer je altijd moe bent, is de kans groot dat je last hebt van een verminderde weerstand. Een verminderde weerstand maakt je weer vatbaarder voor tal van andere problemen.

Altijd moe door stress?

Zoals ik in de inleiding al schreef, is het goed mogelijk dat stress de oorzaak is van het feit dat je altijd moe bent. Wij maken dit als coaches zeer vaak mee. Stress is één van de meest voorkomende oorzaken van (over)vermoeidheid. Het lastige is, dat deze combinatie een eenheid vormt die moeilijk te doorbreken is. Zo lang je stress ervaart, zul je vermoeid zijn en door je vermoeidheid heb je eerder last van stress.

Hoe komt het eigenlijk dat stress voor vermoeidheid kan zorgen? Dit is eenvoudig verklaarbaar. Stress is een fysieke reactie van je lichaam op impulsen. Stress treedt op wanneer je het nodig hebt, maar ook wanneer je het niét nodig hebt. Dit tweede voorbeeld kennen wij als ongezonde stress. Stress die problematisch kan zijn.

Onder invloed van stress maakt je lichaam allerlei hormonen aan. Deze hormonen, zoals adrenaline en cortisol , brengen je lichaam in opperste staat van paraatheid. Dit heeft als resultaat dat je geest en lichaam maximale prestaties kunnen leveren. Het probleem is alleen: er moet dan wel sprake zijn van een relevante situatie.

Bij ongezonde stress is die situatie er niet. Dit betekent dat je lichaam eigenlijk niets kan met de hormonen die worden aangemaakt, maar toch blijft je lichaam hard werken. Hormonen blijven achter in je lichaam waar die eigenlijk afgebroken of gebruikt hadden moeten worden. Je lichaam is hard aan het werk, maar doet dit voor niets.

stress kost energie

Stress kost energie

Stress kost je lichaam ontzettend veel energie. Daarom zijn mensen die last hebben van chronische stress vaak ook altijd moe. Je lichaam staat gewoon altijd “aan” zonder dat je hiervan de vruchten plukt. Bovendien zorgt stress ervoor dat je ook andere problemen kunt krijgen. Niemand voelt zich namelijk goed onder invloed van stress. Naast je vermoeidheid kun je met zeer veel andere symptomen van stress te maken krijgen.

Altijd moe en toch niet kunnen slapen

Altijd moe zijn en slecht slapen is zo’n beetje de minst gelukkige combinatie die er is. Toch is dit een combinatie die helaas veel voorkomt. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je last kunt krijgen van piekeren, waardoor je ‘s avonds in bed niet in slaap kunt komen. Maar er kunnen nog meer redenen zijn van slecht slapen bij stress. Nachtmerries door stress bijvoorbeeld, of overmatig of nachtelijk zweten. Wanneer je altijd moe bent én slecht slaapt, loop je een verhoogd risico om last te krijgen van grotere problemen, zoals surmenage (overspannenheid) of misschien zelfs een burn-out.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe kom je van deze problemen af? Wanneer je vermoeid bent, of dit nu door stress komt of niet, is het altijd belangrijk om te proberen om genoeg slaap te krijgen. Dit is namelijk de basis. Probeer eens de volgende oefeningen:

Dit zijn oefeningen die je kunt doen wanneer je slapen gaat om zo rustiger te worden en hopelijk eerder in slaap te vallen.

Moe en toch niet kunnen slapen

Slaap je goed, maar gaat je vermoeidheid niet weg?

Slaap je goed, maar gaat je vermoeidheid niet weg? Kijk dan naar andere mogelijke oorzaken voor je vermoeidheid, wanneer je het vermoeden hebt dat dit met stress te maken heeft. Introspectie is hiervoor een uitstekende manier. Met introspectie kun je er achter komen wat je nu echt voelt en waar dit vandaan komt. Dit is belangrijk om te achterhalen of je vermoeidheid met stress te maken heeft, en niet wordt veroorzaakt door iets anders, zoals pfeiffer of CVS.

Wanneer je altijd moe bent, is het natuurlijk verleidelijk – en meestal ook noodzakelijk – om voldoende rust te nemen. Helemaal niets doen, kan echter contraproductief werken. Actief bezig zijn kan er juist voor zorgen dat je minder moe wordt. De stimulatie van de aanmaak van gelukshormonen kan ervoor zorgen dat jij je fitter gaat worden. Inspanning kan daarbij heel erg belangrijk zijn.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Professionele hulp om van je vermoeidheid af te komen

Ben jij altijd moe door (ernstige) stress en lukt het je niet om de situatie te verbeteren? Schakel dan de hulp in van Liberi. Onze coaches zijn gespecialiseerd in het effectief en blijvend verhelpen van stress door middel van ons voor jou op maat ingevulde Fasenplan. Wij geven je de handvatten om de stappen te nemen die ertoe leiden dat jij je weer goed gaat voelen. Eindelijk je energie terug. Niet alleen nu, maar blijvend van die beperkende vermoeidheid af. Wat het antwoord ook is: samen achterhalen wij het en werken wij stap voor stap toe naar een volledig herstel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak met een coach bij jou in de buurt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven