Zoeken

Zoeken sluiten

Gluten allergie: de invloed van gluten op jouw welzijn

vrijdag 14 mei 2021

Gluten: sinds een paar jaar gaat het hier vaak over. Vooral over de gluten allergie. Maar wat houdt een gluten allergie eigenlijk in? En bestaat deze wel? In deze blog lees je wat gluten precies zijn, want het betekent om hier niet goed tegen te kunnen en hoeveel mensen nu echt allergisch zijn.

Gluten allergie: de invloed van gluten op jouw welzijn

Gluten allergie wordt vaak als term genoemd als gluten niet goed worden verdragen. Echter benadrukken we dat het hier eigenlijk niet om een allergie gaat. Een gluten allergie wordt dan ook wel gluten intolerantie genoemd. Gluten intolerantie komt redelijk vaak voor. Een ernstige vorm van gluten intolerantie is coeliakie, een auto-immuunziekte. Daarnaast spreken we van glutensensitiviteit, een mildere vorm van gluten intolerantie. Dit is echter een aandoening waarbij gelijksoortige symptomen worden ervaren. Wist je dat niet alleen darmproblemen, maar ook mentale gezondheidsklachten kunnen voorkomen bij gluten intolerantie? Denk hierbij bijvoorbeeld aan prikkelbaarheid en concentratieproblemen. In dit artikel kom je meer te weten over gluten. Voor het gemak gebruiken we meestal de term “gluten allergie” omdat dit nu eenmaal de meest gebruikte term in de volksmond is. Wat zijn gluten? Waar zitten gluten in? Welke glutenvrije alternatieven zijn er? Kortom, als je de verschillende klachten herkent, zou je er baat bij kunnen hebben om (vaker) voor glutenvrije voeding te kiezen.

gluten allergie

Wat zijn gluten?       

Gluten behoren tot eiwitten die we vinden in de graansoorten tarwe, rogge en gerst. Gluten geven brood vaak een fijne structuur en een lekkere ‘bite’. Tarwe is de meest geproduceerde graansoort. Gluten bevat twee eiwitten, namelijk gliadine en glutenine. Bij een gluten allergie ligt het probleem bij het eiwit gliadine. Er ontstaat een lijmachtige structuur zodra het meel met water wordt vermengd. Dit zorgt voor de elasticiteit van het meel en voor het goed kunnen rijzen van het brood. Bij een gluten intolerantie hebben de darmen moeite om het aminozuur van gluten af te kunnen breken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Welke producten moet je mijden bij een gluten allergie?  

Als je last hebt van een gluten allergie, is het dus goed om bepaalde producten te mijden. Gluten vind je voornamelijk in producten die gemaakt zijn van tarwemeel of tarwebloem, zoals tarwebrood, pasta en pizza. Daarnaast kunnen crackers en koekjes gluten bevatten. Wat mensen misschien vaak niet weten is dat gluten ook voorkomt in sauzen en soepen. Hier wordt het gebruikt als bindmiddel. Gluten komen niet alleen voor in tarweproducten, maar ook in producten van rogge, gerst en spelt. Spelt mag dan minder gluten bevatten, het is geen glutenvrij alternatief voor mensen met een gluten allergie.

gluten allergie

Glutenvrije alternatieven

Gelukkig zijn er genoeg glutenvrije meelsoorten, zoals amandelmeel, boekweitmeel, havermeel, rijstmeel en maismeel. Dit zijn dus goede ingrediënten om te gebruiken als je last hebt van een gluten allergie. Bij havermeel is het wel opletten dat deze niet is geproduceerd in een omgeving waar ook meel met gluten wordt verwerkt. Haver is van nature wel glutenvrij, maar kan namelijk besmet zijn met gluten van andere meelsoorten. Bij een gluten allergie kies je liever voor glutenvrije haver(mout). Een glutenvrij dieet vergt misschien wat creativiteit, maar het is zeker mogelijk om lekker en gezond glutenvrij te eten. Zo kun je bijvoorbeeld als lunch kiezen voor een quinoasalade in plaats van een broodje. Het is van belang om te kiezen voor volwaardige glutenvrije alternatieven zodat er geen tekort kan ontstaan aan voedingsstoffen, zoals vitamine B en E. Daarnaast kan er een ijzertekort ontstaan. Bij kant en klare glutenvrije producten is het opletten, want deze bevatten vaak suiker, zout, vet of ongezonde toevoegingen. Kies ook eens voor glutenvrije gezonde snacks.

Hoeveel mensen hebben eigenlijk een gluten allergie?

Je kunt dus intolerant zijn voor gluten. Maar komt dit werkelijk zo vaak voor als je misschien denkt? Soms lijkt het wel alsof iedereen een gluten allergie heeft. Dat is zeker niet het geval. Veel mensen doen aan zelfdiagnose, terwijl zij eigenlijk niet eens goed weten wat gluten precies zijn en in welke voeding ze wel en niet voorkomen. De waarheid is dat hooguit een paar procent van alle mensen in ons land daadwerkelijk last heeft van gluten intolerantie. Roep dus nooit zomaar dat je een glutenallergie hebt, maar laat dit onderzoeken.

Gluten allergie symptomen       

Gluten worden door sommige mensen wel verdragen, maar steeds vaker ondervinden mensen gezondheidsklachten door gluten. Als je gevoelig bent voor gluten of een gluten allergie hebt, kun je last hebben van verschillende symptomen. Deze kunnen zowel fysiek als mentaal zijn.

Gluten allergie en fysieke symptomen

Gluten geven onder andere problemen met de spijsvertering. Bij coeliakie kan zelfs de darmwand beschadigd raken door gluten. Bijvoorbeeld buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist verstopping. Daarnaast kunnen gluten hoofdpijn geven en vermoeidheid. Ook komen huidproblemen voor, zoals eczeem, netelroos en psoriasis. Ook kan spierpijn een mogelijke klacht zijn. Bovendien kan er sprake zijn van gewichtsverlies of bloedarmoede door een tekort aan ijzer.

Gluten allergie en mentale symptomen

Sommige mensen met een gluten intolerantie hebben ook last van vergeetachtigheid en stemmingswisselingen. Soms is er moeite met helder denken en het gevoel van een ‘mistig’ hoofd. Tenslotte is het zelfs mogelijk dat angstklachten en depressieve klachten worden ervaren bij een gluten intolerantie. Wist je dat onze darmen ook in relatie staan met ons zenuwstelsel, namelijk onze neurotransmitters? Zo is serotonine een belangrijke neurotransmitter, want het is een gelukshormoon dat depressie helpt voorkomen. Andere belangrijke neurotransmitters zijn glutamaat, en dopamine. Kortom, gluten kunnen niet alleen darmproblemen veroorzaken, maar ook kan het zijn weerslag hebben op ons mentale welzijn.

gluten allergie

Gluten allergie en coeliakie: wat is het verschil?  

Zoals gezegd, als gluten niet goed worden verdragen spreken we van een gluten intolerantie of gluten allergie. Dit varieert van een milde vorm (glutensensitiviteit) tot een ernstige vorm (coeliakie).

Coeliakie

Coeliakie komt voor bij circa 1% van de bevolking. Bij coeliakie wordt het immuunsysteem aangetast en kunnen gluten de darmwand beschadigen. Bij coeliakie dienen gluten in de voeding dan ook ten alle tijden vermeden te worden. Daarnaast zijn mensen met coeliakie vaak gevoelig voor aandoeningen aan de schildklier.

Glutensensitiviteit

Bij glutensensitiviteit worden vaak eenzelfde symptomen ervaren als bij coeliakie, maar blijft de darmwand onveranderd. Bij mensen met een gevoeligheid voor gluten, is er ook vaker sprake van lactose intolerantie. Zo kunnen mensen met een glutensensitiviteit ook gebaat zijn bij een lactosevrij dieet.

Kun je een gluten allergie test doen?

Door het laten uitvoeren van een gluten allergie test of gluten intolerantie test zou er meer duidelijkheid kunnen ontstaan. Echter is het vaak van belang om te zien of er verbetering optreedt bij het aanpassen van de voeding. Kortom, het dient persoonlijk ervaren te worden of de symptomen optreden na inname van gluten. En dat de klachten verminderen of verdwijnen bij een glutenvrij dieet. Vraag jij je af of je misschien last hebt van een gluten allergie, neem dan contact op met je huisarts voor een test.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Een glutenvrij dieet kan jouw gezondheid helpen           

Een gluten allergie heeft als gevolg dat er verschillende gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Gluten kunnen problemen geven voor de darmen, maar ook voor onze hersenen. Zo kunnen ook vermoeidheid, angststoornissen en depressiviteit ontstaan. Dit komt doordat onze darmen in contact staan met onze neurotransmitters die zorgen voor mentale balans. Een gluten allergie oftewel een gluten intolerantie zou aanleiding kunnen zijn van jouw stressklachten of burn-out klachten. In dat geval zou een glutenvrij dieet kunnen helpen om stress te verminderen. Daarnaast kan het bijdragen aan een gezonde emotionele balans. Kortom, gluten hebben invloed op onze spijsvertering maar ook op ons zenuwstelsel.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven