Zoeken

Zoeken sluiten

Netelroos en stress

zondag 4 oktober 2020

Netelroos: dat klinkt als iets op je hoofdhuid. Dat is het niet, hoewel netelroos op veel plekken op je lichaam voor kan komen. Wat het wel is? Een overgevoelige reactie van je lichaam die je galblaas aan het werk zet. Hierdoor ontstaan jeukende bulten op de huid. Netelroos is altijd lastig, maar kan in ernstige vorm ontzettend jeuken of heel erg pijnlijk zijn. Wat is netelroos precies? Hoe ontstaat het? Is er iets tegen te doen? En is er een relatie met stress? Je leest het allemaal in deze blog.

Wat is netelroos?

Netelroos (niet te verwarren met gordelroos) is iets waar best veel mensen last van hebben. Voor wie hier geen ervaring mee heeft, is het een beetje een misleidende naam. De wetenschappelijke benaming voor netelroos is “urticaria” en het staat ook wel bekend als galbulten. Galbulten zegt je waarschijnlijk iets meer over wat netelroos is. Het zijn zeer vervelende, rode en heftig jeukende bulten op je huid. Het kan snel komen en ook weer snel verdwijnen. Iedereen kan er last van hebben, van kinderen tot bejaarden. Er is een kans dat je al wel eens last hebt gehad van netelroos zonder dat je dit wist. Het is een vrij heftige vorm van huiduitslag. Die kun je op zeer veel verschillende manieren krijgen en meestal maak jij je hier geen zorgen om. Zeker niet wanneer het sporadisch gebeurt en het snel weer weg is.

Wat maakt deze galbulten anders dan gewone uitslag?

Toch is netelroos anders dan andere vormen van huiduitslag, of jeukende bultjes. Dat heeft te maken met een van de mogelijke oorzaken hiervan. Niet voor niets wordt dit probleem ook “galbulten” genoemd. De bultjes ontstaan door je galblaas. Wie vaker blogs leest van Liberi weet waarschijnlijk al waar ik nu naartoe ga. Wij behandelen altijd onderwerpen met een link met stress of een burn-out. Je raadt het al: je galblaas kan problemen geven door stress en daarom is er ook vaak een link tussen stress en netelroos.

Wat is netelroos precies?

Wat is urticaria precies?

Urticaria (of netelroos) is een vrij agressieve vorm van huiduitslag. Daarmee bedoel ik dat deze heel snel op kan komen en zich razendsnel kan verspreiden. Maar net zo snel als hij opkwam, kan hij ook weer verdwijnen. In de meeste gevallen is er hooguit enkele uren sprake van uitslag. Het begint als kleine rode vlekjes die erg jeuken. Al snel groeien deze uit tot grotere rode bulten. Deze bulten kunnen met elkaar vergroeien zodat er een groot, rood en geïrriteerd vlak ontstaat dat heftig jeukt. Het ziet er soms erg heftig uit, maar kan in principe geen kwaad. Ook kan zo’n grote plek dus heel snel weer verdwijnen. Bijzonder aan netelroos is dat zodra het verdwijnt, het weer op een andere plek kan optreden.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Is netelroos besmettelijk?

De heftigheid van urticaria en het feit dat het vaak lijkt te verdwijnen en weer terug lijkt te komen, doet mensen vaak denken dat netelroos besmettelijk is. Maar is netelroos besmettelijk? Dat is het absoluut niet. Het wordt niet veroorzaakt door een virus, bacterie of andere externe invloed, maar is puur het resultaat van processen in je lichaam. Deze kunnen uiteraard wel gestimuleerd worden door externe invloeden. Galbulten zien er ernstiger en gevaarlijker uit dan zij zijn. Ze richten in principe geen verdere schade aan en zullen ook snel weer verdwijnen. Al is het natuurlijk ontzettend vervelend om ze te hebben. Ze jeuken, vallen sterk op en misschien schaam jij je er ook wel voor. Onthoud echter altijd: je brengt er niemand anders mee in gevaar.

Wat doet je galblaas precies?

Zoals ik eerder al schreef: netelroos wordt ook wel galbulten genoemd. Dat impliceert een link met de galblaas en die is er dan ook. Galblaas klachten bij stress komen vaak voor en galbulten behoren absoluut tot de meest voorkomende klachten. Je galblaas produceert galvloeistof en ondersteunt je lever. Onder andere bij het verteren van voedsel wordt galvloeistof vrijgegeven. Galvloeistof ligt als het ware in pakketjes opgeslagen in je galblaas. Deze vloeistof bevat bepaalde bestanddelen die zeer nuttig zijn, behalve als ze worden vrijgegeven op momenten waarop dit niet nodig is. Dat is het probleem dat je ervaart bij netelroos.

Wat doet je galblaas precies

Onder invloed van prikkels kunnen deze stoffen worden vrijgegeven. Eén van deze stoffen is histamine. Histamine is een interessante stof. Deze komt namelijk ook voor in brandnetels en is verantwoordelijk voor dat prikkende en jeukende gevoel wanneer je de bladeren aanraakt. Netelroos oogt en voelt vrijwel hetzelfde. Alleen ontstaat de reactie in dit geval van binnenuit en niet van buitenaf.

Netelroos is vrijwel altijd een allergische reactie. Een overreactie van je eigen lichaam dus. Het kan optreden bij onder andere snelle temperatuurwisselingen, sterke fysieke inspanning, allergie voor voedsel of medicijnen en tal van andere situaties. Dit maakt urticaria tot een zeer veel voorkomend fenomeen. Je ziet het vaak bij kinderen, wanneer deze gestoken worden door een insect. Sommige kinderen, maar ook volwassenen, kunnen last krijgen van enorme, rode bulten. Ook al van iets onschuldigs als een muggenprik. In veel gevallen is het netelroos dat dan tijdelijk opspeelt. Dat is dus je eigen lichaam dat te sterk reageert op een prikkel.

Is een netelroos behandeling mogelijk?

Behandeling van netelroos is mogelijk. De reden dat er toch vaak geen netelroos behandeling wordt gestart, is omdat in veel gevallen de galbulten weer net zo snel verdwijnen als dat zij ontstonden. Maar is je netelroos erg heftig of duurt deze lang? Dan kun je medicijnen halen. Dit zijn antihistaminica, inderdaad: medicijnen die de werking van histamine onderdrukken. De meeste medicijnen tegen netelroos kun je gewoon bij de apotheek halen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Waarom de relatie met stress belangrijk is

Netelroos is dus niet iets om je zorgen om te maken. Het is onschuldig en verdwijnt meestal snel, al kan het een week of twee aanhouden. Toch is het belangrijk om het goed in de gaten te houden én om een eventuele relatie met stress te herkennen. Sommige mensen hebben erg veel last van netelroos. Erg veel last betekent niet alleen dat de symptomen zeer hevig zijn, maar ook dat galbulten vaak voorkomen en/of heel lang blijven zitten. Daarvoor is altijd een oorzaak, alleen blijkt uit data dat bij ernstige urticaria de oorzaak in minder dan 50% van de gevallen te vinden is. Gelukkig kan het worden onderdrukt met behulp van medicijnen, maar het is natuurlijk erg frustrerend om rond te lopen met een (duidelijk zichtbaar) probleem dat maar niet weg wil gaan.

Misschien kun je zelf echter de oorzaak achterhalen. Stress kan één van de oorzaken zijn. Netelroos is één van de vele mogelijke symptomen van stress. Lang niet iedereen ervaart dit, maar ervaar je dit wél en heb je er vaak last van, probeer dan te achterhalen of stress de oorzaak is. Ben je vatbaar voor galbulten en heb je last van chronische stress? Dan is het vaak een eenvoudige rekensom. Pak je stress aan en zorg dat deze verdwijnt en je zult zien dat je ook geen last meer hebt van netelroos. Maar goed, we weten allemaal hoe lastig het verhelpen van stress kan zijn. De coaches van Liberi staan altijd voor je klaar wanneer je hulp nodig hebt hiermee.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven