Spierpijn kan een lastig probleem zijn om te hebben. Zeker wanneer dit vaak voorkomt of chronisch is. In sommige gevallen kun je prima met spierpijn leven. Na intensief sporten bijvoorbeeld, is het niet vreemd om een aantal dagen last te hebben van pijnlijke spieren. Daar maak jij je natuurlijk geen zorgen om. Sterker nog: veel mensen vinden spierpijn in dit geval ergens zelfs wel lekker. Het voelt als een beloning voor hard werk en het is een teken dat je vooruitgang boekt met je sportdoelen en/of goed bezig bent geweest. Maar het is niet altijd fijn. Wanneer er ogenschijnlijk geen aanleiding is, bijvoorbeeld. In dat geval is het zeer vervelend om met spierpijn rond te blijven lopen. Het geeft een naar gevoel en beperkt je misschien in je mobiliteit. Of je kunt niet meer de dingen doen die je moet doen of graag doet, zoals een lekker stuk wandelen.
Sporten, of andere vormen van (zware) fysieke inspanning zijn niet de enige oorzaken van spierpijn. Er kunnen andere oorzaken zijn. Oorzaken waar jij je wellicht wél zorgen om maakt. Zo kan stress leiden tot spierpijn. Hoe dat precies zit en wat je er tegen kunt doen, leg ik je in deze blog uit.
In veel gevallen is spierpijn het resultaat van zware belasting of overbelasting van de spieren. Een beetje spierpijn, of zelfs stevige pijn, is zeker niet direct schadelijk. Bij zware inspanning, zoals intensief sporten of zwaar tillen, kunnen microvezels van spieren scheuren. Dat is wat de pijn veroorzaakt. Je lichaam kan dit prima herstellen. Er is zelden reden tot zorg. Ook wanneer je jouw spieren een keer overbelast hebt, hoef jij je niet direct zorgen te maken bij vervelende pijn. Voldoende rust zal het probleem bijna altijd verhelpen.
Het is ook mogelijk dat je er last van krijgt zonder dat je voor je gevoel een bovenmatige inspanning hebt geleverd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je spieren gebruikt die je normaal gesproken zelden tot niet gebruikt of traint. Mensen die voor de eerste keer op wintersport gaan, zijn hier vaak bekend mee. Tijdens skiën of snowboarden moet je een beroep doen op spieren die je in het dagelijks leven misschien niet bovengemiddeld belast. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen die onverwacht kunnen leiden tot spierpijn, maar die volstrekt onschuldig en ongevaarlijk zijn.
Vaak voel je direct het verschil tussen normale pijn en pijn waar je voor op moet passen. Voel je ernstige spierpijn in de aanhechtingen van je spieren, dan is dat vaak een teken dat je echt een stap te ver bent gegaan en de volgende keer iets rustiger aan moet doen. Dit kan namelijk wijzen op een peesontsteking.
Er zijn diverse dingen die je kunt doen om spierpijn te voorkomen en om de gevolgen te beperken en de pijn snel te verhelpen. Denk aan de volgende dingen:
Om spierpijn te voorkomen:
Om de gevolgen van spierpijn te beperken:
In de inleiding schreef ik al dat spierpijn zeker niet altijd het resultaat is van fysieke inspanning. Er kunnen ook andere fysieke oorzaken zijn, zoals een verkeerde lichaamshouding. Maar ook stress is een veel voorkomende oorzaak. Dit bewijst dat de gevolgen van stress zeker niet beperkt blijven tot het mentale vlak. Dat gezegd hebbende: niet iedereen die stress ervaart, krijgt last van spierpijn. Welke symptomen er optreden, is per persoon verschillend. Verschillende mensen zijn nu eenmaal vatbaar voor verschillende dingen.
Maar hoe is het mogelijk dat stress leidt tot stijve of pijnlijke spieren? Dat is redelijk eenvoudig te verklaren. Onder invloed van stress worden hormonen in je lichaam geproduceerd. Dat doe je lichaam niet voor niets. Bij gezonde stress (bijvoorbeeld in een noodsituatie, of wanneer je in staat moet zijn om snel te reageren) hebben deze hormonen een duidelijke functie. Het probleem is dat dezelfde hormonen ook bij ongezonde stress worden aangemaakt. Voorbeelden van ongezonde stress zijn werkstress, een paniekaanval, angststoornis, faalangst of een hevige emotie. Het verschil tussen gezonde stress en ongezonde stress is dat je lichaam bij ongezonde stress zich geen raad weet met deze hormonen. De hormonen worden aangemaakt om je lichaam in staat te stellen een fysieke en mentale topprestatie te leveren. Wanneer er vervolgens geen gebruik van deze hormonen wordt gemaakt, kan dat problemen opleveren.
Je bent zeker niet de enige die last krijgt van zijn/haar spieren door stress. Spierproblemen bij stress komen vaak voor. Niet alleen spierpijn, maar ook kramp en bijvoorbeeld een pijnlijke rug of nek- en schouderklachten. Je lichaam kan de hormonen onvoldoende verwerken of afbreken, waardoor ze in je systeem aanwezig blijven. Hierdoor kunnen zij zich op ongewenste manieren gaan manifesteren en kan het bijvoorbeeld “in je spieren gaan zitten”. Wordt jouw spierpijn veroorzaakt door stress, dan heeft het vaak te maken met het feit dat jouw spieren onbedoeld en ongemerkt aangespannen blijven, waardoor ze overbelast raken.
Heb jij last van spierpijn door stress en wil je hier vanaf? Dan is stress verminderen de oplossing. Geen stress, betekent geen spierpijn. Natuurlijk kun je dan wel nog op andere manieren last krijgen, maar stress zal niet langer de oorzaak zijn. Je kunt natuurlijk zelf proberen om je stress te verminderen. Maar wat helpt tegen stress? Denk aan ontspanningsoefeningen, zoals yoga, meditatie of mindfulness. Maar kijk vooral ook naar andere uitlaatkleppen die voor jou werken. Probeer het verband goed in de gaten te houden. Ben je naar jouw gevoel goed bezig met stress verminderen, dan zul je al vrij snel moeten merken dat je spierpijn ook afneemt, of zelfs helemaal verdwijnt.
Lukt het je niet om van je stress af te komen en blijf je last houden van bepaalde symptomen? Weet dan dat je altijd een beroep kunt doen op onze coaches. Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606