Benzodiazepinen: een moeilijk woord voor iets dat veel mensen wél kennen. Alleen al in Nederland gaan er jaarlijks miljoenen verpakkingen van over de toonbank bij de apotheker. Benzodiazepinen is een geneesmiddelengroep. Ze worden voornamelijk gebruikt om beter te slapen en te kalmeren. Benzodiazepinen kunnen ook bij stress worden voorgeschreven. Maar wat doen ze precies? En wat zijn de bijwerkingen en mogelijke nadelen? Je leest het hier. Aan bod komen de volgende onderwerpen:
Benzodiazepinen, kende jij die term al? Het is een term die apothekers en huisartsen zeker niet vreemd is. In Nederland worden maar liefst 10 miljoen recepten van benzodiazepinen per jaar uitgeschreven! Daarmee is deze groep geneesmiddelen de op een na meest voorgeschreven groep in Nederland. In de volksmond kunnen we de middelen ‘benzo’s’ noemen. We hebben het over slaappillen, kalmeringsmiddelen, pammetjes (hieronder zul je zien dat de officiële namen van de geneesmiddelen meestal eindigen op -pam).
In dit stuk leg ik uit waar benzodiazepinen voor bedoeld zijn, en of het verstandig is ze te gebruiken bij stress en burn-out. Ik ga in op bijwerkingen en de kans op verslaving. Hierbij wil ik wel benadrukken dat ik geen huisarts of apotheker ben. Voor persoonlijk advies omtrent het gebruik van geneesmiddelen verwijs ik je naar je huisarts en apotheker.
Benzodiazepines of benzodiazepinen zijn psychotrope middelen die behoren tot de GABA-agonisten. Psychotroop wil zeggen dat deze middelen een effect hebben op jouw beleving; op jouw psyche. Het effect van deze middelen is kalmerend en slaapbevorderend. Het zijn dus zogenaamde tranquilizers. Als gevolg van toediening van deze middelen kunnen angstgevoelens afnemen. Als er sprake is van (o.a.) spanningsklachten, dan kunnen deze middelen verlichting bieden.
Benzodiazepinen hebben een effect op de werking van je hersenen. Zo hebben deze middelen bijvoorbeeld ook anti-epileptische eigenschappen. Benzodiazepinen werken in op GABA-A-receptoren en versterken de werking van GABA. GABA is een aminozuur die in het lichaam fungeert als neurotransmitter. Deze neurotransmitter speelt een belangrijke rol in jouw vermogen om te kunnen ontspannen.
Wanneer je problemen hebt met je slaap, dan worden vaak kortdurende benzodiazepinen voorgeschreven. Dat wil zeggen dat ze relatief snel beginnen te werken en dan na 2 tot 6 uur uitgewerkt zijn. Enkele voorbeelden van kortdurende middelen: loprazolam en zolpidem. Deze middelen zorgen ervoor dat je wat makkelijker in slaap kunt vallen en daardoor weer uit kunt gaan rusten. Na een week of twee kun je dan weer stoppen met het gebruik van de middelen.
Wanneer je niet makkelijk door kunt slapen, dus wanneer je ‘s nachts vaak wakker wordt, dan werken de kortdurende benzodiazepinen natuurlijk niet goed. Dan wordt er juist gekozen voor langwerkende benzodiazepinen. Je bent dan 8 tot 12 uur verzekerd van een goede werking. Dit zijn bijvoorbeeld diazepam en nitrazepam. Diazepam is een bekend geneesmiddel. Ook bij gebruik van deze middelen is het van belang dat je er na een tijdje, na een korte periode van beter slapen, weer mee stopt.
Benzodiazepinen kunnen voor sterke bijwerkingen zorgen. Dit zijn enkele veelvoorkomende bijwerkingen van het gebruik van benzodiazepinen:
Deze lijst met bijwerkingen maakt al duidelijk dat je goed moet nadenken of benzodiazepinen op dit moment voor jou de juiste keuze zijn.
Deze middelen zijn voorbeelden van benzodiazepinen, ingedeeld in drie belangrijke categorieën. Er zijn echter nog veel meer keuzemogelijkheden. Huisartsen en apothekers zijn in staat om de verschillen toe te lichten.
Afhankelijk van de problematiek wordt er een geneesmiddel uitgekozen die jou nu het beste kan helpen.
Alcohol heeft een verdovende werking. De combinatie met benzodiazepinen, die ook een verdovende werking hebben, is daarom onverstandig. Wanneer je alcohol drinkt in combinatie met benzodiazepines, dan kan dit onder andere leiden tot hevige slaperigheid, agressie en vijandigheid. De twee stoffen werken op elkaar in, en de gevolgen zijn niet goed te voorspellen. Je huisarts of apotheker zal je hier ook zeker over informeren.
Bij diverse benzodiazepinen is autorijden verboden. Dit geldt in elk geval voor de duur van de werkzaamheid van het medicijn. Ook hierover zal je huisarts of apotheker je informeren.
Hier kan ik kort over zijn: benzodiazepinen zijn inderdaad verslavend. Benzodiazepinegebruikers hebben tegenwoordig steeds meer hulp nodig in de verslavingszorg. Een kenmerk van benzodiazepinen is dat er tolerantie optreedt bij langdurig gebruik. Je gaat dan steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te realiseren. Uiteindelijk word je dan afhankelijk van het middel. De ontwenningsverschijnselen die zich voordoen wanneer je stopt, kunnen hevig zijn. Denk hierbij aan angst, slapeloosheid, zweten, maagpijn en tintelingen.
Benzodiazepinen zijn eigenlijk niet geschikt om langer dan drie maanden te gebruiken. Wanneer je wilt stoppen, dan is het verstandig een afbouwschema te volgen. Je kunt dan eerst overstappen op een milder middel. Vervolgens kun je in kleine stapjes de dosering afbouwen, bijvoorbeeld:
Week 1: 100%
Week 2: 75%
Week 3: 50%
Week 4: 25%
Week 5: 20%
Week 6: 15%
Week 7: 10%
Week 8: 5%
Week 9: 2,5%
Week 10: 1%
Week 11: 0,5%
Week 12: 0%
Soms is aanvullend (cognitieve) gedragstherapie, relaxatietherapie, een antidepressivum of een bètablokker nodig. Het is verstandig om de aandacht weer te richten op de eigenlijke oorzaak van je klachten. Dat kan van alles zijn: een lastige thuissituatie, werkdruk, gezondheidsproblemen, stress, financiële zorgen, onzekerheid. Wat speelt er bij jou precies?
Benzodiazepinen werken als een tijdelijke pleister op de wond. De dieperliggende oorzaak van je problemen los je er niet mee op, maar je kunt wel voor tijdelijke verlichting zorgen. Het is van belang dat je, wanneer je daartoe in staat bent, je aandacht richt op het daadwerkelijke probleem. Benzodiazepinen kunnen bij stress weliswaar zorgen voor verlichting, maar dit is niét de oplossing. Op de langere termijn is het van belang dat je weer stopt en aan de slag gaat met het werkelijk oplossen van je spanningsklachten (en dan heb ik het vanzelfsprekend niet over mensen met spasmes of epilepsie). De professionele burn-out coaches van Liberi zijn hiervoor opgeleid. Ze staan voor je klaar, ook bij jou in de buurt. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
1 reactie
Wat als je beide medicijnen per dag slikt alpralozamben maar en dizazpam hoe los je dat op