Je zal vast iemand in je omgeving gehoord hebben die lijdt aan insulineresistentie. Het is niet vreemd dat je dan de link legt met diabetes. Echter is het niet zo dat je ook direct diabetes hebt wanneer je insulineresistent bent. Wel is het zo dat er mensen zijn met insulineresistentie en dat niet weten. Vaak kom je daar te laat achter en krijg je de diagnose diabetes. Daarom is het belangrijk deze aandoening onder de aandacht te brengen en scherp te zijn op eventuele symptomen. In deze blog vertel ik je er alles over. Aan bod komen:
Insulineresistentie is wanneer je lichaam niet meer goed reageert op insuline. Insuline wordt afgegeven door de alvleesklier. Het zorgt ervoor dat glucose opgenomen wordt en zet dit om in energie. Glucose zit in suiker maar ook in koolhydraten en zetmeel. Je hebt een bepaalde hoeveelheid insuline nodig zodat de suikers goed verwerkt worden. Dit regelt je lichaam automatisch en indien dit goed werkt hoef je hier verder ook niet naar om te kijken. Wanneer je insulineresistentie hebt is je lichaam ongevoeliger geworden voor de insuline die je alvleesklier afgeeft. Dit resulteert in een hogere bloedsuikerspiegel. Indien onbehandeld kan dit leiden tot diabetes type 2.
Insulineresistentie kan erfelijk bepaald zijn. Indien diabetes in je familie zit is de kans aanwezig dat jij het ook krijgt. Een ongezonde levensstijl en overgewicht spelen een grote rol in het ontwikkelen hiervan. Te weinig bewegen en roken zijn ook bekende veroorzakers van deze aandoening. Vrouwen met de aandoening PCO syndroom hebben ook vele malen vaker last van insulineresistentie. Omdat de exacte oorzaak van PCO’s nog niet bekend is, weten ze nog niet of insulineresistentie veroorzaakt wordt door het syndroom of dat PCO’s een gevolg is van de insulineresistentie.
Nog een aantal factoren die de kans op insulineresistentie vergroten zijn:
Insulineresistentie en diabetes zijn twee gerelateerde aandoeningen, maar er is een belangrijk verschil tussen beide.
Insulineresistentie is een aandoening waarbij cellen in het lichaam niet meer goed reageren op insuline, een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd om de opname van glucose (suiker) uit het bloed te bevorderen. Als gevolg hiervan blijft er te veel glucose in het bloed achter, wat kan leiden tot verhoogde bloedsuikerspiegels. Insulineresistentie kan leiden tot prediabetes, waarbij de bloedsuikerspiegel hoger is dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om als diabetes te worden gediagnosticeerd.
Diabetes, ook wel bekend als diabetes mellitus, is een chronische aandoening waarbij de alvleesklier niet voldoende insuline kan produceren of de cellen in het lichaam niet goed reageren op de geproduceerde insuline, waardoor er te veel glucose in het bloed blijft. Diabetes wordt gediagnosticeerd wanneer de bloedsuikerspiegel constant hoog blijft en de symptomen aanwezig zijn, zoals frequent urineren, overmatige dorst en honger, vermoeidheid, wazig zien en gewichtsverlies.
Dus, hoewel insulineresistentie een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van diabetes, is diabetes zelf een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel constant hoog is en behandeling nodig heeft om complicaties te voorkomen.
Insulineresistentie kan gevonden worden door je bloed te laten testen of door middel van een glucose intolerantietest. Beide testen kunnen meerdere malen afgenomen worden indien je langere periode klachten hebt. Wanneer je last hebt van onderstaande symptomen, dan is het aan te raden een van deze twee testen aan te vragen.
Stress wordt vaak zwaar onderschat als veroorzaker van insulineresistentie. Er zijn meerdere onderzoeken die bewezen hebben dat er een verband is tussen chronische stress en insulineresistentie. Stress heeft namelijk een vergelijkbare uitwerking in het lichaam als dat suiker heeft. Stress verhoogt de afgifte van het hormoon cortisol wat weer invloed heeft op de aanmaak van glucose. Je insuline en cortisol zijn als het ware in een continu gevecht met elkaar en kan hierdoor insulineresistentie veroorzaken. Dus ook wanneer je een gezonde levensstijl hebt, genoeg beweegt, maar chronische stress hebt kun je resistent worden voor insuline. Goed om te weten want het is natuurlijk geen gegeven dat alleen mensen met een ongezonde levensstijl insulineresistentie krijgen.
Wat in dit geval ook moet worden opgemerkt, is dat ook hier waarschijnlijk geldt dat het genetisch bepaald is of jij onder invloed van stress risico loopt op het ontwikkelen van een resistentie tegen insuline. Niet iedereen zal hier last van krijgen. Gelukkig maar. Maar wees dus wel scherp op de symptomen die ik eerder in deze blog noemde. Zeker wanneer je stress ervaart en deze symptomen normaal nooit vertoont.
Insulineresistentie leidt – wanneer het niet wordt aangepakt – uiteindelijk tot diabetes type 2. Indien je de diagnose insulineresistentie krijgt is het van belang suikerziekte te voorkomen. Ook wanneer het erfelijk bepaald is of indien je PCO syndroom hebt. Deze twee mede-veroorzakers maken het niet onmogelijk er weer vanaf te komen. Door je levensstijl aan te passen, kun je zelf een hoop invloed uitoefenen op de resistentie van insuline. Vooral je eetpatroon speelt hierin een belangrijke rol. Suikers en snelle koolhydraten kun je het beste vermijden. Pak water in plaats van frisdrank en eet zo min mogelijk witbrood, witte pasta of witte rijst. Indien je rookt is het raadzaam te stoppen met roken en beperk alcoholgebruik zoveel mogelijk. Naast het aanpassen van je voedingspatroon is het belangrijk genoeg te bewegen.
Ben je streng voor jezelf en volg je de stappen trouw op, dan is de kans groot dat jouw insulineresistentie weer verdwijnt. Ik begrijp als geen ander hoe lastig het kan zijn om bepaalde lekkere dingen te laten staan of hoe moeilijk het is om structureel meer te bewegen. De beloning is echter groot: je wilt niet dat je diabetes ontwikkelt.
Speelt stress een rol in jouw resistentie, dan is het natuurlijk van groot belang om je stress te verminderen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je al langere periode onder spanning staat en je krijgt daar insulineresistentie bij is het niet vreemd dat je nog meer stress ervaart. Soms kan het leiden tot een burn-out. Niet bepaald stress verminderend. Zorgen maken om je gezondheid is het laatste wat je erbij kunt gebruiken. In dit geval kun je laagdrempelig hulp zoeken.
Met een professionele coach start je met wandelcoaching en ga je even terug naar de basis. De natuur en kalmte terwijl je een fijne wandeling maakt. Door weer terug te komen in het hier en nu, en het afwisselen van je omgeving, verminder je onbewust je stress.
Wanneer je de basis gelegd hebt om je insulineresistentie en stress te verminderen kun je een stap verder maken. Je gaat samen met je coach je burn-out behandelen. Doordat je je spanningsklachten aanpakt merk je dat je je fysiek ook snel beter gaat voelen. De wandelcoaching ga je combineren met bijvoorbeeld meditatie of in sommige gevallen CGT. Indien je wat extra handvatten nodig hebt met je voedingspatroon kan je coach je hier ook in ondersteunen. Vervang zoete snacks met gezonde snacks en houdt een eetdagboek bij. In plaats van drie grote maaltijden op de dag verdeel je die over 6 kleinere eetmomenten. Een gezonde levensstijl betekent niet dat je niet meer mag snoepen. Het draait om balans vinden en houden. Zowel fysiek als mentaal.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606