Zoeken

Zoeken sluiten

Holistische therapie bij stress

vrijdag 29 april 2022

Ben jij al bekend met holistische therapie? Bij holistische therapie benadert men gezondheid vanuit holistisch perspectief, een perspectief waarin de mens als één geheel wordt beschouwd.. Het is een alternatieve geneeswijze die steeds vaker wordt ingezet bij verschillende gezondheidsklachten. Holistische therapie kan bij stress een uitstekende oplossing zijn. Stress uit zich zowel fysiek als mentaal en in tal van opzichten van je leven. Het is dus heel treffend om alles als één geheel en met elkaar verbonden te beschouwen. In deze blog leg ik uit hoe holistische therapie bij stress kan worden ingezet en wat de voordelen zouden kunnen zijn. Je leest over:

 

 

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is holistische therapie?

Wat is holistische therapie precies? Het is een therapie die in onze cultuur deel uitmaakt van alternatieve geneeswijzen. Holistisch betekent dat er wordt gekeken naar ons hele zijn. Het kijkt dus verder dan de lichamelijke symptomen van een gezondheidsprobleem. Naast de lichamelijke gezondheid, omvat het ook onze mentale, emotionele en spirituele gezondheid. Zo wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar ons karaker en onze levensstijl. Het is namelijk vaak niet alleen ons lichaam dat aangeeft dat er een disbalans bestaat in ons leven. Holistische therapie richt zich dan ook sterk op de oorzaak van een gezondheidsprobleem. Wat kunnen achterliggende aspecten zijn bij een bepaalde klacht? Waar een regulier arts zich hoofdzakelijk richt op symptoombestrijding, zal een holistisch therapeut altijd verder kijken. Alternatieve geneeswijzen, zoals holistische therapie zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Toch worden er zeer goede resultaten mee behaald. In veel andere culturen is deze vorm van therapie ook veel algemener geaccepteerd.

Er zijn diverse soorten holistische therapie

Alternatieve geneeswijzen, zoals holistische therapie kunnen een goede aanvulling zijn op reguliere geneeskunde. Orthomoleculaire therapie is een voorbeeld van een alternatieve geneeswijze. Volgens deze therapie is een tekort aan voedingsstoffen vaak de oorzaak van gezondheidsproblemen. Daarnaast wordt ons immuunsysteem verzwakt door een teveel aan schadelijke stoffen, zoals hormoonverstoorders en stress. Homeopathie, acupunctuur, haptotherapie en mesologie zijn andere voorbeelden van alternatieve geneeswijzen.

Welke holistische therapie past bij mij?

Verdiep je in de verschillende soorten holistische therapie en kijk welke het beste bij jou past. De methoden en technieken van de diverse soorten therapie kunnen namelijk uiteen lopen. Hierdoor zal iedereen dit weer anders ervaren. Let er daarnaast ook op dat de betreffende holistisch therapeut in het bezit is van een erkend certificaat of diploma. Bovendien is het ook aan te raden om eerst een kennismaking te hebben met de holistisch therapeut. Zo kom je erachter of je er een goed gevoel bij hebt. Tenslotte is de keuze voor een holistisch therapeut heel persoonlijk. Wil je eerst meer te weten komen over holistische therapie, lees dan hier meer.

holistische therapie wordt toegepast

Waarom past holistische therapie zo goed bij stress?

Laat ik voorop stellen: holistische therapie is niet voor iedereen. Het is belangrijk dat je ervoor open staat en dat het goed voelt. Dit is voor veel mensen het geval. Zeker wanneer het gaat om stress. Want bij stress is er medisch gezien vaak geen sprake van een recht-toe-recht-aan-aanpak. Zoals ik eerder schreef, is de reguliere geneeskunde vooral gericht op een pragmatische aanpak. Een aanpak die ook bij stress heel goed kan werken. Maar stress is iets dat zich enerzijds logisch laat verklaren, maar anderzijds ook wat meer omvattend is dan alleen oorzaak + gevolg/symptoom. Om stress effectief aan te pakken, kan het lonen om verder en breder te kijken. En dat is nu precies de kern van holistische therapie.

Bij holistische therapie gaat de aandacht uit naar verschillende niveaus van gezondheid. Naast lichamelijke klachten, kan er namelijk ook een onbalans bestaan op mentaal, emotioneel of spiritueel vlak. Als gevolg kunnen er dan ook verschillende stress symptomen ontstaan. Optimale gezondheid gaat verder dan alleen lichamelijk in orde zijn. Zo spelen onze persoonlijkheid en onze lifestyle, maar ook onze ervaringen en onze opvoeding ook allemaal mee. Kortom, dat is de visie van holistische therapie. Holistische therapie erkent dat al deze factoren invloed kunnen hebben op onze gezondheid.

Een bredere kijk op stress symptomen

Wanneer kan holistische therapie gunstig zijn bij stress? Voel ije je lichamelijk, mentaal, emotioneel en/of spiritueel uit balans? En herken je daarnaast onderstaande stress symptomen bij jezelf? Dan kan holistische therapie helpen om meer inzicht te krijgen in de verschillende niveaus van jouw gezondheid. Zo zal het kunnen bijdragen aan jouw herstel.

Lichamelijke stress symptomen

Mentale stress symptomen

Emotionele stress symptomen

Daarnaast kunnen ook emotionele aspecten en karaktereigenschappen meespelen die kunnen zorgen voor stress:

Bij holistische therapie wordt er dus nooit gekeken naar alleen de fysieke, mentale of emotionele stress symptomen, maar juist naar de samenhang hiervan.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Voordelen van holistische therapie

Holistische therapie kan voordelen bieden voor zowel jouw werk als voor jouw persoonlijke leven. Wist je bovendien  dat het jou weer nieuw inzicht kan geven en je op weg kan helpen naar een authentiek leven? Omdat holisme kijkt naar de totale mens, biedt deze vorm van therapie mogelijk ook andere voordelen ten opzichte van traditionele behandelingen. Nogmaals: ik zeg “mogelijk” omdat holistische therapie naar onze maatstaven een alternatieve vorm van therapie blijft, die mogelijk niet voor iedereen geschikt is. Past het wel bij jou, dan kun je misschien rekenen op (extra) voordelen als:

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Kijken naar een complete gezondheid

Holistische therapie kan bijdragen aan een betere gezondheid op alle vlakken. Zo kan het jouw lichamelijke en mentale gezondheid verbeteren, maar ook bevordert het onze balans op emotioneel en spiritueel vlak. Een holistisch therapeut kan jou helpen hier meer inzicht in te krijgen. Zo kunnen bijvoorbeeld stress en angst verschillende oorzaken hebben waar wij misschien niet direct de link leggen. Een holistisch therapeut kan jou helpen met stress verminderen. Daarnaast kan het angstklachten helpen voorkomen. Stress is namelijk niet altijd werk gerelateerd, maar ook kan het afkomstig zijn van gebeurtenissen in het verleden. Er zal bijvoorbeeld kunnen blijken dat deze jou nog steeds in de weg staan.

Balans op verschillende niveaus

Holistische therapie is erop gericht om gezondheid te benaderen op verschillende niveaus. Het doel is om balans te krijgen tussen lichaam, geest en ziel. Tenslotte kun je deze eigenlijk niet los van elkaar zien.

 • Lichamelijk
 • Mentaal
 • Emotioneel
 • Energetisch
 • Spiritueel

Wanneer wordt holistische therapie gebruikt?

Holistische therapie wordt met name gebruikt wanneer mensen het gevoel hebben dat een oplossing niet slechts schuilt in één van de deelgebieden die het holisme vormen, maar juist in het totaal of een bepaalde combinatie. De therapie kan worden ingezet bij onder andere:

 • Bij stress, overspannenheid of burn-out
 • Depressieve gevoelens of angstklachten
 • Slaapproblemen, bijvoorbeeld slapeloosheid
 • Bij hormonale disbalans
 • Een verminderde weerstand
 • Trauma
 • Weinig eigenwaarde
 • Bij emotionele stress

Liberi en holisme

Onze coaches werken dagelijks met coachees aan het overwinnen van problemen, waaronder die uit de vorige alinea. Liberi is geen holistische coaching organisatie bij definitie, maar wij gebruiken zeker elementen uit holistische therapie. Dat is omdat deze elementen wat ons betreft inherent zijn aan het succesvol aanpakken van stress. Wij kijken altijd naar je geestelijke en fysieke gesteldheid, maar ook bijvoorbeeld naar hoe jij bent al persoon, wat jouw eigenschappen en kwaliteiten zijn en hoe je in het leven staat.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven