Zoeken

Zoeken sluiten

Zelfverzekerd

dinsdag 17 november 2020

Voel jij je ook weleens onzeker? Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk ‘ja’. Je onzeker voelen is normaal. Het wordt alleen vervelend wanneer je je in veel situaties onzeker voelt – en wanneer het je levensplezier in de weg gaat zitten. Je voelt je bijvoorbeeld ongemakkelijk tijdens etentjes en bent erg zenuwachtig voor sollicitaties of groepsbijeenkomsten. In dit blog gaan we in op de vraag hoe je je weer zelfverzekerd kunt voelen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Betekenis zelfverzekerd

Er gaan veel termen de ronde als het gaat om zelfverzekerd zijn: zelfvertrouwen, eigenwaarde, zelfwaardering, zelfaanvaarding… Wanneer jij vertrouwt op jezelf en je zelf waardevol vindt, dan kun je werkelijk zelfverzekerd overkomen. Mensen prikken vaak door minder oprechte vormen van zelfverzekerd gedrag heen.

Een zelfverzekerd persoon…

  • is in staat om beslissingen te nemen zonder eindeloos te twijfelen;
  • vastberaden in het bereiken van zijn of haar doelen;
  • durft een ander ongebruikelijk standpunt in te nemen, ongeacht de visie van de groep;
  • oprecht en eerlijk in zijn of haar communicatie;
  • is in staat om anderen te overtuigingen van zijn of haar visie;
  • durft keuzes te blijven maken ongeacht wat anderen daarvan vinden;
  • durft voor zijn mening uit te komen en voelt zich daar niet steeds erg bezwaard over.

Wanneer je je heel erg onzeker voelt, dan kun je sociale angst en/of een depressie ontwikkelen.

zelfverzekerd worden

Wat is je doel?

Wanneer je op Google zoekt naar ‘zelfverzekerd’, dan vind je veel blogs met tips over hoe je zelfverzekerd over kunt komen. Bijvoorbeeld om zo een begeerlijke partner aan te kunnen trekken. Ik denk dat die vorm van zelfverzekerdheid je weinig zal brengen. Een gevoel van zelfverzekerd zijn moet van binnenuit komen en echt zijn, anders zullen mensen zich verbinden met jouw maskers. Een masker is iets wat je uit probeert te stralen naar de buitenwereld, maar wat eigenlijk niet authentiek is.

Op termijn zul je in de problemen komen, wanneer je steeds doet alsof. Ten eerste omdat doen alsof veel energie kost. Het kan leiden tot een burn-out. Daarnaast zul je mensen aantrekken die jouw maskers interessant vinden, niet wie je werkelijk bent op dit moment. Hierdoor kom je in oppervlakkige relaties terecht.

Het alternatief is van jezelf proberen te houden zoals je bent, en dat uit te durven stralen naar de buitenwereld. Dit gaat over eigenwaarde, maar ook vertrouwen in jezelf, zelfvertrouwen. Wanneer jij voelt dat jij waardevol bent zoals je bent, dan zul je je zelfverzekerder voelen – en daar gaat het om. Dat vraagt soms om zelfcompassie – van jezelf leren houden.

Voordelen zelfverzekerd zijn

Ook al ben ik hierboven kritisch, het is wel degelijk heel fijn om je zelfverzekerd te voelen. Dit helpt je bij veel situaties:

  • Je kunt een presentatie geven.
  • Het is makkelijker om positief in het leven te staan.
  • Je durft je te begeven in nieuwe situaties zonder een hoge mate van angst.
  • Conflicten ga je niet uit de weg.
  • Je laat niet over je heen lopen (assertief).
  • Het is makkelijker om te gaan met kritiek.
  • Je bent in staat om complexe taken aan te leren, aangezien je met het ongemak om kunt gaan.

zelfverzekerdheid

Hoe word je zelfverzekerd?

Om je zelfverzekerd te kunnen voelen, is het belangrijk jezelf goed te kennen. Het is van belang dat je weet wie je bent, wat je wilt, wat je droomt en wat belangrijk voor je is. Je bent dan namelijk in staat om op basis van dat innerlijk kompas een eigen koers te varen. Je weet wat goed voor je is en durft daar trouw aan te zijn. Wanneer je een onderontwikkeld innerlijk kompas hebt, dan ga je al gauw meevaren met de verlangens en eisen van anderen; en daarmee kom je meteen minder zelfverzekerd over.

Nogmaals: wanneer je je alleen maar richt op zelfverzekerd overkomen, dan wordt het een trucje, en dat voelen mensen meteen. Je zelfverzekerd voelen gaat over zicht krijgen op wat wel en niet bij jou past en waar jij wel en niet goed in bent – en dat vervolgens te accepteren. Kies uitdagingen die bij je passen en durf het te zeggen wanneer iets niet bij jou past.

De oorzaak van onzekerheid ligt onder andere in negatieve ervaringen (zoals veel kritiek van je ouders of gepest zijn), een te hoge lat, maar ook je zelfbeeld.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De link met je zelfbeeld

Je zelfbeeld speelt een sleutelrol als het gaat om zelfverzekerdheid. Wanneer jouw zelfbeeld bijvoorbeeld is… ‘ik ben zwak, onzeker en niet goed genoeg‘, dan wordt het heel lastig om je werkelijk zelfverzekerd te voelen. Je kunt wel oefenen om hier iets aan te veranderen:

  • Stel je hoge verwachtingen bij. Kun je jezelf ook oké vinden zoals je nu bent? Je doet je best en bent een bijzonder en uniek persoon!
  • Stel je overtuigingen bij: besef dat niet iedereen je aardig hoeft te vinden. Dat is namelijk onmogelijk. Richt je aandacht op de mensen die jou versterken, motiveren en blij maken.
  • Besef dat ieder mens zich onzeker voelt; dat wil niet zeggen dat je zwak of raar bent. Wanneer je je gespannen gevoel wat kunt accepteren, dan is dat een eerste stap naar verandering.
  • Vraag aan de mensen om je heen hoe ze jou zien. Je zult ontdekken dat anderen veel positiever en liefdevoller naar jou kijken dan dat jij zelf doet. Zo kun je je zelfbeeld ietsje bijstellen.

te zelfverzekerd

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Om zelfverzekerd te worden, is het van belang dat je weet wat je wilt en wat bij je past. Vervolgens durf je jezelf uit te dagen om die dingen te doen die bij je passen, binnen jouw mogelijkheden. Zelfverzekerd zijn gaat dus uiteindelijk over jezelf zijn – en dat voelen mensen. Vogels vliegen in de lucht, apen klimmen in bomen, wormen krioelen door de vochtige grond – en jij? Wees blij met wie je bent en deel dat met de buitenwereld. Je hoeft jezelf niet groter of kleiner voor te doen, want je bent waardevol zoals je bent.

Voel je je onzeker en zou je graag met een professionele coach gaan wandelen bij jou in de buurt, om zo tot persoonlijke groei te komen? Neem vrijblijvend contact met ons op om te horen wat er mogelijk is. We maken graag kennis met je, wanneer onzekerheid de oorzaak is van de stress die jij ervaart.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven