De één is heel meegaand, zorgzaam en integer. De ander is meer op zichzelf, een doorzetter en grappig. Allemaal hebben we onze eigen karaktereigenschappen. Sommige heb je al vanaf je geboorte en sommige eigenschappen ontwikkel je pas later. Ze maken jou wie je bent, maar tegelijkertijd kun je karaktereigenschappen bijschaven en veranderen. Bepaalde karaktereigenschappen kunnen er voor zorgen dat je sneller stress ervaart of zelfs in een burn-out komt. Wat zijn goede karaktereigenschappen en slechte karaktereigenschappen? We leggen je graag uit hoe het zit.
Inhoudsopgave:
- Veel voorkomende karaktereigenschappen bij burn-out
- Goede karaktereigenschappen kunnen dus voor problemen zorgen
- Krijgt iedereen met deze karaktereigenschappen een burn-out?
- Wat kun je zelf doen?
- Werken aan je karaktereigenschappen met een coach
Veel voorkomende karaktereigenschappen bij burn-out
Er zijn verschillende eigenschappen die vaak voorkomen bij mensen met een burn-out. Dit wil echter niet direct zeggen dat het slechte karaktereigenschappen zijn. We hebben er een aantal onder elkaar gezet:
- Doorzettingsvermogen: je gaat door tot het uiterste. Zelfs wanneer je ervaart dat het eigenlijk te veel voor je is, ga je toch nog even door. Je wil niet opgeven en je houdt eraan vast dat je over een paar weken rust hebt om bij te komen. Tot die tijd zet je door. Hier zien we hoe een krachtige eigenschap ook tegen je kan werken.
- Verantwoordelijkheidsgevoel: je voelt je verantwoordelijk voor de taken die je hebt, maar óók voor taken van een ander die niet worden uitgevoerd. Zie je dat jouw collega nalatig is geweest? Dan ben jij degene die het oplost omdat je het niet over je hart kunt verkrijgen om er niets mee te doen.
- Loyaal: het is een goede eigenschap om loyaal te zijn, maar té loyaal zijn gaat tegen je werken. Nee zeggen of het aangeven van je grenzen is lastig wat uiteindelijk voor oververmoeidheid kan zorgen.
- Perfectionistisch: goed is niet goed genoeg, het moet perfect! Perfectionisme kost enorm veel energie. Voor alles en iedereen wil je het goed doen en dat is simpelweg onmogelijk.
- Betrokkenheid: een goede eigenschap, maar niet wanneer je over-betrokken bent. Je bent zo veel bezig met je werk en met hoe het allemaal beter zou kunnen dat je het niet meer kunt loslaten.
- Gehoorzaam, trouw: je doet wat van je gevraagd wordt, óók wanneer je het er eigenlijk niet mee eens bent. Wanneer je te gehoorzaam bent en geen tegen woord durft te geven, kan het aan je gaan knagen, wat voor stress zorgt.
- Moeite met hulp vragen: wanneer je merkt dat iets je alleen niet goed lukt, zul je niet snel om hulp vragen; of dit nu thuis, op het werk of bij vrienden is. Je doet het vaak alleen. Dit kost veel energie en er is helemaal niets mis met hulp vragen.
- Geen ‘nee’ kunnen zeggen: als iemand je iets vraagt zeg je vaak zonder na te denken ‘ja’. Nee leren zeggen is erg belangrijk, zeker wanneer je stress of een burn-out hebt is dit van groot belang, omdat je anders met regelmaat je grenzen over gaat.
Goede karaktereigenschappen kunnen dus voor problemen zorgen
Zoals je ziet zitten er tussen bovenstaande eigenschappen ook goede karaktereigenschappen. Trouw zijn, verantwoordelijkheidsgevoel en doorzetten zijn mooie, krachtige eigenschappen. De valkuil is echter dat je er in doorslaat en bijvoorbeeld té trouw bent waardoor je jezelf vergeet. Het goed willen doen valt ook in het rijtje van goede karaktereigenschappen. Echter, als je continu aan het streven bent naar perfectie en daardoor jezelf tekort doet wordt het een minder positieve karaktereigenschap. Balans is het sleutelwoord!
Herken jij jezelf in bovenstaande karaktereigenschappen? Dan is het belangrijk om goed op te passen dat je niet in deze eigenschappen doorslaat. Weet je niet zeker of de eigenschappen bij jou voor stress zorgen? Dan kun je onze gratis burn-out test doen om te checken hoe het gesteld is met jouw stressniveau.
Krijgt iedereen met deze karaktereigenschappen een burn-out?
Het wil zeker niet zeggen dat iedereen met één of meerdere van bovenstaande eigenschappen een burn-out krijgt. Wel is het duidelijk dat mensen met deze karaktereigenschappen een verhoogde kans op een burn-out hebben. Zeker wanneer bepaalde “ongelukkige” combinaties voorkomen. Als je altijd maar doorgaat, verantwoording voelt voor alles en iedereen, loyaal wil zijn en het dan ook nog perfect wil doen, kun je je voorstellen dat het een keer te veel wordt. Of als je niet snel nee durft te zeggen, geen hulp durft te vragen en bang bent om het fout te doen, is de kans groot dat je met regelmaat over je grenzen gaat wat je een keer gaat uitputten.
Mensen die zich minder aantrekken van wat een ander vindt, het makkelijk vinden om hulp te vragen, zichzelf op de eerste plaats zetten en weinig verantwoordelijkheidsgevoel hebben zullen dan weer minder snel overspannen raken. Simpelweg omdat zij zich minder snel druk maken en sneller toegeven aan hun eigen behoeftes.
Wat kun je zelf doen?
Het is interessant om voor jezelf eens op te schrijven wat in jouw ogen je goede karaktereigenschappen en slechte karaktereigenschappen zijn. Kijk daarna eens naar de eigenschappen waardoor je mogelijk sneller in een burn-out kunt komen. Deze kun je markeren. Vervolgens kun je bewuste keuzes maken. Komt bijvoorbeeld naar voren dat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt? Dan kun je jezelf hierin gaan trainen! Telkens wanneer je iets wil doen – thuis of op het werk – wat niet jouw taak is, maar waar je je wél verantwoordelijk voor voelt, probeer je het niet te doen. Wat je wel kunt doen is de desbetreffende persoon aanspreken op zijn of haar taak. Werk zo naar een gezonde werk-privé balans.
Zelfreflectie geeft inzicht in de gevolgen van je karaktereigenschappen
Door op deze manier met persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie bezig te zijn maak je jezelf sterker en vergroot je je weerbaarheid. Het gaat namelijk niet om goede karaktereigenschappen of slechte karaktereigenschappen. Het gaat er om hoe jij er mee om gaat en hoe je ze inzet. En daarbij, een eigenschap is niet iets wat voor de rest van je leven vast staat. Je kunt jezelf trainen om dingen anders te doen. Je kunt leren om hulp te vragen, nee te zeggen, perfectionisme los te laten en de verantwoording bij anderen te laten. Zie ‘slechte karaktereigenschappen’ ook als leerdoelen, daarmee haal je een flinke negatieve lading van de eigenschappen af.
Door je bewust te worden van jouw goede karaktereigenschappen maar ook je slechte karaktereigenschappen en bereid te zijn om te leren, kun je zelf veel veranderen. Wil je jezelf graag nóg beter leren kennen? Stel jezelf dan deze vragen!

Werken aan je karaktereigenschappen met een coach
Ervaar je veel stress omdat je nooit nee kunt zeggen of hebben karaktereigenschappen er al toe geleid dat je een burn-out hebt? Dan is het een goede stap om een coach in te schakelen. Belangrijk om te onthouden is namelijk dat je het niet alleen hoeft te doen en dat hulp vragen juist goed is. Het is krachtig om toe te durven geven dat iets niet alleen lukt en dat je graag geholpen wilt worden.
Een burn-out coach kan jou helpen om beter om te gaan met bepaalde karaktereigenschappen en je leren hoe je ze gebalanceerd kunt inzetten. Tegelijkertijd zul je leren hoe je bepaalde eigenschappen wat meer los kunt laten, zodat het je niet meer belemmert in je dagelijkse leven. Ben jij klaar om de stap te zetten en aan jezelf te gaan werken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.