Zoeken

Zoeken sluiten

Loyaal zijn

zondag 28 juni 2020

Loyaal zijn: het is een goede eigenschap. Iemand die loyaal is, wordt vaak gezien als integer en betrouwbaar. Een doorzetter ook, want loyaal ben je in makkelijke, maar vooral ook in minder makkelijke tijden. Maar welke prijs kent loyaliteit?  Loyaal zijn is goed, maar het mag zeker niet ten koste gaan van alles. Als stress- en burn-out coaches ervaren wij dagelijks op welke manieren mensen in de problemen kunnen komen door ernstige stress. (Te) loyaal zijn, is een eigenschap die mensen op diverse manieren kan opbreken. Met alle gevolgen van dien.

In deze blog kijk ik naar veel voorkomende manieren waarop loyaliteit een negatieve keerzijde kan hebben. Een negatieve keerzijde die betekent dat je jezelf misschien voorbij loopt omdat je jouw grenzen niet goed bewaakt. Ik deel deze voorbeelden graag zodat jij er je voordeel mee kunt doen. Dat kan nodig zijn, want er zijn veel te veel mensen die in de problemen komen en (deels) door hun loyaliteit bijvoorbeeld een depressie of burn-out ontwikkelen.

loyaal zijn op je werk

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Loyaal zijn op je werk

Wanneer het gaat om loyaal zijn tot je er ziek van wordt, is loyaliteit op je werk zonder twijfel één van de belangrijkste gebieden. Een gebied waar wij als burn-out coaches ook zien dat dit voor veel mensen ook een probleem oplevert. Wie kan immers nog ontkennen dat werkstress een groot probleem van onze tijd is? Natuurlijk kan werkstress door veel verschillende factoren en omstandigheden veroorzaakt worden. Loyaliteit is daar zeker één van. Dit komt vaak voor.

Want wat betekent loyaal zijn op je werk? Hart hebben voor je werkgever of opdrachtgever. Altijd hard werken, ook in moeilijke tijden. Doen wat het beste is voor het bedrijf, ook als dat betekent dat je jezelf op de tweede plek zet. Zorgen voor je collega’s. Ik noem maar een aantal voorbeelden waaruit blijkt dat loyaal zijn best wel voor druk kan zorgen.

In de basis is dit helemaal niet erg. Er zijn wat mij betreft alleen wel twee belangrijke voorwaarden waar aan voldaan moet worden in ruil voor jouw loyaliteit. De eerste is dat jouw loyaliteit niet structureel ten koste mag gaan van jezelf. De tweede is dat je in ruil voor jouw loyaliteit waardering krijgt bij een werkgever die ook goed is voor jou. Voldoende aandacht voor werkstress, bijvoorbeeld, maar ook zo nu en dan een blijk van waardering richting jou.

Loyaal zijn ten koste van jezelf

Wat kan er gebeuren wanneer je loyaal blijft ten koste van jezelf? Je gaat dan wellicht wel te veel van jezelf vragen of eisen. Dit kan zorgen voor een situatie waarin je chronische stress ervaart. Dit is iets om absoluut alert op te blijven. Wanneer je namelijk te lang chronische stress ervaart, kun je overspannen raken en misschien zelfs ten prooi vallen aan een burn-out.

Wie erg loyaal is, heeft vaak ook enkele andere eigenschappen die vrijwel altijd als positief worden gezien. Loyale mensen hebben vaak een groot inlevingsvermogen, maar ze kunnen in sommige gevallen misschien ook een beetje naïef zijn en bijvoorbeeld de werk-privé-balans niet goed in de gaten houden. Loyaliteit komt voort uit een goed hart, maar je moet altijd oppassen dat hier niet (onbedoeld) misbruik van wordt gemaakt.

loyaal zijn ten koste van

Misbruik van jouw loyaliteit

Het is namelijk zeker mogelijk dat mensen misbruik maken van jouw loyaliteit. Jij ziet jezelf als iemand die integer, loyaal en hardwerkend is. Iemand die altijd bereid is om de helpende hand uit te steken, zelfs als je hiervoor extra stappen moet zetten. Een ander ziet misschien iemand die geen nee durft te zeggen. Mensen kunnen onbewust, maar ook bewust misbruik maken van jouw loyale karakter. Je wordt al snel iemand op wie alle ogen zijn gericht wanneer er problemen zijn. Pas op dat je niet aan jezelf voorbij gaat.

Het is belangrijk om loyaal te zijn, maar het is net zo belangrijk om je authenticiteit niet kwijt te raken. Zorg ervoor dat je niet uit loyaliteit dingen gaat doen waar je eigenlijk op tegen bent, of die je simpelweg niet kunt doen omdat je al te veel op je bord hebt liggen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Loyaal zijn in je relatie

Loyaal zijn in je relatie zal voor bijna iedereen vanzelfsprekend zijn. Een relatie is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Dat weet iedereen die een serieuze relatie heeft of heeft gehad. Dit kan betekenen dat er af en toe veel van je wordt gevraagd. Soms misschien meer dan je aankunt, maar in een gezonde relatie praat je daar over. Je bent er voor elkaar.

Maar tot op welke hoogte? Wij maken mee dat mensen die ongelukkig zijn met hun relatie. Bijvoorbeeld omdat er geen sprake van liefde meer is, maar soms ook wel omdat er continu sprake is van spanningen, ruzie of zelfs een vorm van misbruik. Hoe lang blijf je loyaal aan de ander?

Ik ben er absoluut voorstander voor om te vechten voor je relatie. Wanneer je beiden de overtuiging hebt dat het goed kan komen en je dit allebei ook wilt, dan heb je een belangrijke reden om te blijven vechten. Maar wanneer je diep van binnen weet dat het eigenlijk voorbij is en het beter is om er een punt achter te zetten, vraag je dan af wat je op de lange termijn meer geluk gaat brengen: loyaal zijn aan je relatie of loyaal zijn aan je werkelijke gevoelens? Weet je het niet zo goed? Pas dan eens introspectie toe.

loyaal zijn in je relatie

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Onze coaches kunnen je helpen

Heb jij het gevoel dat loyaal zijn je in de problemen brengt? Neem dan contact met ons op. Onze coaches kunnen je helpen. Zij zijn gespecialiseerd in het verhelpen van alle vormen van stress en iedere burn-out. Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf. Wij weten uit ervaring namelijk dat mensen die zeer loyaal zijn, zich soms schamen voor dingen die zij zien als zwakte. Loyaliteit is geen zwakte, maar wél een valkuil wanneer jij jezelf voorbij loopt of anderen toestaat om hier misbruik van te maken.

Onze coaches geven je de handvatten om de noodzakelijke veranderingen te maken en ervoor te zorgen dat jij jouw grenzen bewaakt en balans vindt. Op het werk en/of privé. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak met een coach bij jou in de buurt. Hij/zij legt je graag uit hoe onze coaching jou kan helpen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven