Inhoudsopgave
- Wat is werkplezier?
- Wat draagt bij aan werkplezier?
- Werkplezier wanneer je last hebt van stress
- Je werkplezier verhogen: 5 tips
- Tip 1: Treed met je leidinggevende in dialoog
- Tip 2: Reflecteer op wat je wilt leren
- Tip 3: Verbeter je werkplek
- Tip 4: Verbeter zelf de werksfeer
- Tip 5: Wat is werkplezier voor jou
- Conclusie
Er zijn stapels boeken over volgeschreven: werkplezier. En met een reden. We besteden namelijk een groot deel van onze tijd aan werk, dus als werk plezierig is, dan maakt dat je leven ook meteen een stuk aangenamer. Maar wat zorgt er nou voor werkplezier? En waarom lijkt het vaak zo lastig om echt plezier in je werk te vinden of ervaren? Is het niet gewoon een voldongen feit dat werk vaak niet leuk is? Dat je dingen moet doen waar je geen zin in hebt? Dat is misschien deels waar. Maar je kunt wel degelijk dingen doen om meer plezier uit je werk te halen.
In dit artikel geef ik 5 praktische tips. Eerst kijken we naar wat werkplezier precies is, en wat belangrijke voorspellers van werkplezier zijn.
Wat is werkplezier?
Laten we eerst een aantal termen uit elkaar trekken: werkplezier, werkgeluk en zingeving. Waar werkplezier meer gaat over de mate van geluk (of het plezier) die jij zelf ervaart, gaat zingeving meer over de mate waarin jij van betekenis bent voor anderen. Werkgeluk, als die term al te definiëren valt, bevat een element van werkplezier (wat is mijn werk leuk!) en zingeving (ik voel me gemotiveerd, dit is belangrijk werk). Zowel werkgeluk als werkplezier zijn belangrijk om langdurig – en met plezier – te kunnen werken.
Werkplezier is dus een iets praktischere en oppervlakkigere variant in vergelijking met werkgeluk. Maar werkplezier draagt tegelijk wel bij aan werkgeluk. Het belang van werkplezier staat buiten discussie:
- Je bent minder vaak ziek. Wanneer je meer plezier ervaart, ervaar je meteen ook minder stress, en daardoor verbetert je weerstand.
- Je bent productiever. De positieve energie van werkplezier kun je inzetten om wat efficiënter te werken.
- Je voelt je meer betrokken. Wanneer je werk leuk is, dan ben je er graag.
- Je hebt meer lol. Werkplezier is op zichzelf ook een mooi doel, want het leven mag leuk zijn.
Wat draagt bij aan werkplezier?
Er zijn een aantal factoren die maken dat jij meer van je werk kunt genieten. We hebben er een aantal op een rij gezet:
- Je krijgt de ruimte om je te ontplooien binnen het bedrijf waar je werkt. Je wordt kortom niet streng gecontroleerd; je krijgt de ruimte en het vertrouwen om het op jouw manier te doen.
- Je kunt je vinden in de kernwaarden van het bedrijf waar je werkt. Veel bedrijven stellen kernwaarden op en proberen die in de praktijk te brengen in de bedrijfscultuur. Als dat slaagt, kan dat voor werknemers goed voelen. Eerlijkheid kan bijvoorbeeld een kernwaarde zijn: de ruimte krijgen om open en eerlijk te communiceren.
- Ontspanning. Door regelmatig te ontspannen op het werk, kun je je werk beter aan. De stress neemt af wanneer je lacht en geniet. Als er in jouw werkdag dus ruimte is voor ontspanning – denk aan muziek, dansen, spelletjes, bewegen of een ontspanningsoefening – dan draagt dat (indirect) bij aan je werkplezier.
- Duidelijke doelen. Als je niet weet waar je naartoe werkt, dan kan werk gaan vervelen. Je hebt richting nodig, zodat je taakjes kunt afvinken en successen kunt behalen.
- Erkenning en waardering. Het geeft voldoening wanneer je af en toe te horen krijgt hoe goed je het doet!
- Persoonlijke ontwikkeling. Kun jij nieuwe dingen leren in je werk, inhoudelijk of wat betreft vaardigheden? Word je voldoende uitgedaagd?
- Interessant werk. Je kunt een auto oppoetsen, maar het blijft dezelfde auto. Is jouw werk voldoende interessant voor jou, of is het toch verstandig om op zoek te gaan naar iets wat je meer weet te boeien?
Werkplezier wanneer je last hebt van stress
Wanneer je veel last hebt van werkstress, dan is dat direct een teken dat je weinig werkplezier ervaart. Naast het verlagen van die stress is het dan ook verstandig om op zoek te gaan naar manieren om je werkplezier te verhogen.
Je werkplezier verhogen: 5 tips
Tip 1: Treed met je leidinggevende in dialoog
Durf jij de stoute schoenen aan te trekken? Je kunt een keer met je leidinggevende in gesprek gaan over manieren waarop jij meer van je werk zou kunnen genieten, aangezien dat je gelukkiger, gezonder en productiever zou maken. Leg uit dat je graag zelf bepaalt hoe je tot de gevraagde resultaten komt en vraag of het mogelijk is hierin wat meer vrijheid te krijgen.
Tip 2: Reflecteer op wat je wilt leren
Zijn er bepaalde kennisgebieden en vaardigheden die jij verder uit zou willen bouwen? Wat boeit jou, en waar zou je graag echt goed in zijn? Reflecteer op manieren om hier meer van te kunnen doen in je werk, en stel het voor bij je leidinggevende. Zo toon je je proactiviteit en motivatie.
Tip 3: Verbeter je werkplek
Werk jij in een lichte, groene, stille en gezellige plek? Zo niet, kun je je werkplek dan verbeteren, door planten neer te zetten, een noise cancelling headphone aan te schaffen, en een foto van een familielid op je bureau te zetten?
Tip 4: Verbeter zelf de werksfeer
Werksfeer is een belangrijke voorspeller van werkplezier (en een slechte werksfeer heeft een groot negatief effect). Jij kunt hier het voortouw in nemen en meteen je werkplezier vergroten. Geef complimenten aan je collega’s (waardering en erkenning) en maak grapjes.
Tip 5: Wat is werkplezier voor jou
Werkplezier is natuurlijk maar een term, en het hangt van de persoon af wat nu precies bijdraagt aan werkplezier. Dus reflecteer ook eens wat werkplezier precies voor jou betekent. Besef dat je zelf veel kunt doen om je werkplezier te vergroten, als je hier maar het voortouw in neemt. Maar daarvoor is het wel nodig dat je eerst weet wat je nu precies zoekt of verlangt. Misschien is werkplezier niet héél belangrijk voor jou, en wil je vooral plezier halen uit de hobby’s die je naast je werk hebt?
Conclusie
Uit onderzoek blijkt dat het verstandig is om je naast een focus op het verminderen van werkdruk en werkstress ook positief te focussen op het verhogen van werkplezier. Die indirecte aanpak werkt goed. In dit artikel gaf ik je een aantal praktische tips. Welke ga je meteen toepassen? Als je hier ondersteuning bij wilt van een burn-out coach, neem dan contact met ons op.