Zoeken

Zoeken sluiten

Chaos in je hoofd? Dit overzicht helpt jou

maandag 7 februari 2022

Chaos in je hoofd? Dit overzicht helpt jou

Chaos in je hoofd: hoe ontstaat het? En hoe kun je het oplossen? In deze huidige tijd gebeurt er veel, er heerst onzekerheid en we merken ook chaos om ons heen. We raken daarbij sneller afgeleid en kunnen misschien uren doorbrengen op internet. We zoeken bijvoorbeeld naar meer informatie over corona, maar ook over andere dingen. Maar wist je dat jouw brein eigenlijk maar een beetje informatie per moment aan kan? Ons hoofd raakt daardoor overvol. Vaak gebeurt dit onbewust. Dus zonder dat je het doorhebt, kan er chaos in je hoofd ontstaan. Dit leidt weer tot allerlei symptomen, zoals een gebrek aan focus en meer moeite krijgen met helder denken. Daarnaast kan het slaapproblemen en spanningshoofdpijn geven.

Het is dus van groot belang om bewuster om te gaan met waar je jouw brein aan blootstelt. Geef het niet teveel prikkels om te moeten verwerken, want hierdoor raakt ons zenuwstelsel overprikkeld

Chaos in je hoofd geeft chaos in je leven. Het laat namelijk letterlijk en figuurlijk weinig ruimte over om alles een plek te kunnen geven. Hoe krijg je dan toch weer rust in je hoofd? Een mooi en handig overzicht kan jou hierbij helpen, ontdek het in dit blogartikel!

 

chaos

 

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Chaos in je hoofd: de symptomen

Aan de volgende symptomen kun je chaos in je hoofd herkennen:

Hoe ontstaat chaos in je hoofd?

Als we teveel online zijn en constant op zoek gaan naar nieuwe informatie, raakt ons hoofd vol. Je ervaart drukte in je hoofd. Er blijven gedachten rondgaan en het opnemen van nieuwe informatie zal steeds lastiger worden. Hierdoor raken we uitgeput, zowel mentaal als fysiek. Tegenwoordig is social media een enorme trigger en afleider. Je brein raakt hier overprikkeld van. Dit is zeker het geval als je hoogsensitief bent. Gebruik het enkel ter inspiratie en niet als afleiding.

Als jouw hoofd weer rust en ruimte krijgt dan bevordert dit de aanmaak van onze gelukshormonen serotonine en dopamine Dit proces gebeurt door onze hersenen, namelijk onze neurotransmitters Het resultaat is dat cortisol zal verlagen en dat zorgt weer voor minder stress!

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

chaos

Met dit overzicht voorkom je chaos in je leven

Om chaos in je hoofd te voorkomen, kun je dit overzicht dagelijks gebruiken. Het is een vorm van journaling dat je veel rust en inzicht kan geven. Met dit overzicht oefen je in mindfulness, want het helpt je om in het nu te blijven. Zo krijgt zorgen maken en piekeren nog weinig kans.

Zo start je vandaag

 • Mijn leidende mantra vandaag is:
 • Ik krijg energie van:
 • Deze dag laat ik mij leiden door:
 • Mijn drie prioriteiten vandaag zijn:
 • Ik wil dat anderen mij ervaren als:
 • Mijn doel vandaag is:
 • Vandaag maak ik tijd voor:
 • Vandaag heb ik een uitdagend gesprek met:
 • Als ik vandaag stress ervaar, dan zal ik het volgende doen:
 • Als ik dit kan afmaken of bereiken dan voel ik me geweldig:

Doelen stellen kan jou helpen om meer rust te vinden, maar ook om productiever te zijn.

Hoe zorgde ik vandaag voor mijzelf?

Het is belangrijk om iedere dag voldoende tijd en energie aan jezelf te geven. Door dit op te schrijven wordt je hoofd leegmaken veel makkelijker. Beantwoord dagelijks deze vragen voor jezelf.

 • Met voldoende slaap. Hoeveel uren heb ik geslapen?
 • Met beweging. Aan welke beweging heb ik gedaan?
 • Heb ik vandaag iets leuks gedaan voor mijzelf?
 • Heb ik tijd genomen voor reflectie of meditatie?
 • Koos ik voor gezonde voeding vandaag?
 • Ben ik naar buiten geweest voor nieuwe zuurstof?

Zonlicht geeft ons nieuwe energie en bevordert positief denken. De natuur kalmeert lichaam en geest. Daarnaast versterk je de verbinding met jezelf Neem tijd voor bewegen, zoals yoga of wandelen. Bovendien vergroot je met self care jouw zelfbeeld. Maak het een vast onderdeel van jouw ochtendroutine.

Heb ik mijn dankbaarheid geuit vandaag?

 • Wat heb ik vandaag voor een ander gedaan?
 • Wat was mijn mooiste moment van deze dag?
 • Ik ben vandaag dankbaar voor deze drie dingen:

Door jouw dankbaarheid te uiten, zul je het leven beter leren waarderen. Het helpt je om zinvol te leven. Maak ook een ander blij met knuffelen, dit stimuleert ons gelukshormoon oxytocine. En hoe vaak geef jij iemand een compliment?

Dit is voor morgen

 • Ik wil me zo voelen:
 • Ik zal mij focussen op:
 • Dit moet ik loslaten (en vertrouwen dat het goedkomt):

Loslaten brengt je veel rust. Leer accepteren en leer vergeven, want het zal je veel innerlijke rust brengen. Onverwerkte emoties zullen dan ook belastend in je hoofd blijven zitten. Al is het misschien niet altijd makkelijk als je perfectionistisch bent.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

chaos

Chaos in je hoofd oplossen

De hele dag door krijgen we te maken met verschillende prikkels. Enerzijds maakt dit het leven opwindend, maar anderzijds ook chaotisch. Ons brein kan nu eenmaal maar beperkte informatie tot zich nemen. Als dit overloopt dan ontstaat er chaos.

Voorkom chaos in je hoofd en geef weer ruimte voor plezier in je leven en om te genieten. Neem dagelijks vele kleine pauzes, want dat heeft veel meer positief effect op jouw brein. Of doe even helemaal niks ‘nuttigs’, lukt jou dat nog? Doe dagelijks alleen iets voor jezelf, zoals creatief zijnmuziek luisteren of dansen. Dit geeft ook weer nieuwe inspiratie!

Eenvoudig leven

Ervaar je veel chaos in je leven? Dan kan het raadzaam zijn om eenvoudig te leven. Tenslotte ontstaat chaos in je hoofd ook door veel keuzestress. Heb je ondersteuning nodig om chaos in je hoofd te verhelpen? Dan kan wandelcoaching jou wellicht helpen.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Als je dit voor jezelf bepaalt, maakt het je duidelijk wat jij echt belangrijk vindt in je leven. En wat jou gelukkig maakt. Zo vergroot je tenslotte jouw zelfliefde. Bovenstaand overzicht helpt je om zowel je dagelijkse doelen te behalen, maar ook om alles met bewuste aandacht te doen. Bovendien zorg je zo beter voor jezelf en voor een ander!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven