Zoeken

Zoeken sluiten

Bescheiden

dinsdag 2 februari 2021

Bescheiden zijn: Een kwaliteit of valkuil? Alles over bescheidenheid & 3 Tips

 

Bescheidenheid wordt vaak gezien als iets wat iemand siert. Ben je bescheiden? Dan zul je niet graag op de voorgrond staan, liever geven dan nemen en arrogantie is er voor jou niet bij. Je bent ingetogen en op de achtergrond, je gaat op een feestje liever weg zonder dat iemand het doorheeft, dan dat je door de zaal moet roepen dat je naar huis gaat. Bescheidenheid is een mooie eigenschap. Maar het kan gebeuren dat je juist doordat je bescheiden bent, te veel geeft en te weinig neemt waardoor je uit balans raakt. Wat betekent bescheiden precies? In dit blog leggen we je de betekenis van bescheiden uit, delen we het synoniem van bescheiden, het tegenovergestelde van bescheiden en geven we tips om bescheiden te zijn zonder jezelf weg te cijferen.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Bescheiden betekenis: Wat betekent bescheiden? En wat is het synoniem van bescheiden?

Wat betekent bescheiden precies? We hebben het in de intro al kort toegelicht, maar we zullen meer concrete voorbeelden geven om de betekenis van bescheiden toe te lichten.

 • Je bent voorzichtig, niet opdringerig.
 • Je hebt geen hoge verwachtingen van jezelf en je zult ook niet de indruk bij anderen wekken dat je een hoge indruk van jezelf hebt.
 • Gekregen complimenten ontkracht je (deels):
  ‘Wat zit je haar leuk!’, ‘nou, dat valt toch wel mee? Ik heb er niets anders mee gedaan dan normaal.’
 • Je schat jezelf niet te hoog in, maar je zelfbeeld is wel realistisch
 • Wanneer iemand je iets aanbiedt wordt het geweigerd of je vraagt nog eens duidelijk of de ander het je écht wil geven.
 • Tijdens contact geef je veel ruimte aan een ander.
 • Je zult nooit meer nemen dan dat je geeft.

Bescheiden betekenis: je bent meer op de achtergrond, ingetogen, voorzichtig en je geeft meer dan je neemt. Op zich zijn dat mooie eigenschappen. Het is niet voor niets dat er vaak wordt gezegd dat bescheidenheid mensen siert.

Bescheiden betekenis: je bent meer op de achtergrond, ingetogen, voorzichtig en je geeft meer dan je neemt.

Bescheiden synoniem

De vraag ‘wat betekent bescheiden?’ is nu hopelijk goed beantwoord. Om nog wat extra duidelijkheid te bieden lichten we ook het synoniem van bescheiden toe.

 • Eenvoudig
 • Ingetogen
 • Niet opdringerig
 • Terughoudend
 • Onopvallend
 • Inschikkelijk
 • Beleefd

Als je het synoniem van bescheiden bekijkt, zal de betekenis van bescheiden wellicht nog duidelijker worden.

Kernkwadrant bescheiden

Hoewel bescheidenheid dus gezien wordt als een mooie karaktereigenschap, kan het ook juist tegen je gaan werken. Wanneer je te bescheiden bent en te veel geeft en weinig neemt. Dit kan uiteindelijk gaan zorgen voor stress en als je niet op tijd ingrijpt kan het uitlopen op een burn-out. Juist daarom is het in balans houden van deze eigenschap van groot belang. Om te weten hoe je voor balans kunt zorgen, biedt een kernkwadrant uitkomst. Dit model geeft aan wat de valkuil en uitdaging is maar ook het tegenovergestelde van bescheiden komt goed naar voren.

 • Kwaliteit: Bescheiden
 • Valkuil: Onzichtbaarheid
 • Uitdaging: Profilerend
 • Allergie: Arrogant

Wanneer je te bescheiden bent, bestaat er een kans dat je jezelf zo erg wegcijfert, dat je onzichtbaar wordt. De uitdaging voor iemand die bescheiden is, is om profilerend te zijn. Dit betekent dat je jezelf bewust bent van je kwaliteiten, talenten en ervaringen en deze ook zichtbaar maakt. Door jezelf te profileren kun je jezelf onderscheiden van anderen. De allergie van bescheidenheid is arrogantie. Om gezonde balans te houden in je bescheidenheid is het dus belangrijk om te leren profileren. Maar schiet er niet in door, want ook dan kom je uit bij arrogantie.

Wat is het tegenovergestelde van bescheiden?

Wat is het tegenovergestelde van bescheiden? Zoals je hierboven ziet is het tegenovergestelde van bescheiden dus arrogantie. Iemand die arrogant is zal namelijk wél hardop en tegen iedereen zeggen wat diens talenten zijn, zal meer nemen dan geven en schat zichzelf hoog in. De combinatie van bescheidenheid en jezelf profileren zorgt dus voor een gezonde balans. Je zult jezelf dan wellicht alsnog op de achtergrond plaatsen en minder nemen dan geven, maar tegelijkertijd weet je wel duidelijk wat jouw kwaliteiten en talenten zijn en durf je je mening te geven.

Door deze balans voorkom je dus dat je jezelf wegcijfert, ofwel onzichtbaar maakt. En dat je niet doorschiet in jezelf profileren, en dus arrogant wordt.

Wat is het tegenovergestelde van bescheiden?

3 Tips om bescheiden te zijn zonder jezelf weg te cijferen

Als je van jezelf weet dat je te bescheiden bent, is het belangrijk om hier wat mee te doen. Doe je dat niet? Dan bestaat er een kans dat je jezelf uiteindelijk volledig aan de kant zet voor anderen en niet meer toekomt aan wat voor jou belangrijk is. Onderstaande tips kunnen je helpen om bescheiden te zijn, zónder jezelf weg te cijferen. Want ook jij mag er zijn!

1.     Leer om jezelf uit te spreken, leer je kwetsbaar opstellen

Ben jij iemand die altijd je mening maar voor je houdt? Fouten van anderen door de vingers laat glippen? Of iemand niet durft aan te spreken op ongewenst gedrag? Tijd om te leren hoe jij jezelf kunt uitspreken, om weerbaar te zijn. Het is belangrijk dat je voor jezelf op durft te komen, dat je jezelf uitspreekt. Dit voelt misschien kwetsbaar, maar juist die kwetsbaarheid bindt mensen. Leer kwetsbaarheid toepassen, je leven zal leuker en avontuurlijker worden als je je kwetsbaar durft op te stellen omdat je je niet meer hoeft in te houden.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

2.     Praten over jezelf is iets anders dan opscheppen

Mensen die bescheiden zijn zullen ook minder snel over zichzelf praten. Het voelt misschien niet prettig of je hebt het idee dat anderen er niet op zitten te wachten. Belangrijk om te onthouden is dat over jezelf praten iets anders is dan opscheppen. De allergie van bescheidenheid is arrogantie dus het is ook niet vreemd dat je niet wil opscheppen. Maar praten over jezelf, over wat je mee hebt gemaakt of wat je gepresteerd hebt is juist goed! Deel met de wereld wie je bent, wat je doet en wat je allemaal kunt. Dit helpt je juist om jezelf beter te profileren.

Leer om jezelf uit te spreken, leer je kwetsbaar opstellen

3.     Werk aan je zelfvertrouwen

Hoe zelfverzekerder je bent, hoe minder je twijfelt aan jezelf en hoe meer je comfortabel bent met wie jij bent en wat je doet. Door aan je zelfvertrouwen te werken zul je uiteindelijk gaan ervaren dat je makkelijker je mening durft te geven, durft te vertellen over jezelf en jouw prestaties en het wordt makkelijker om je ruimte in te nemen zodat geven en nemen in balans komt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Bescheidenheid: conclusie

Bescheiden zijn is een mooie eigenschap, zolang je er niet in doorslaat. Weet dat ook jij er mag zijn, dat je jouw ruimte mag innemen en mag zeggen wat je denkt en voelt. Komen deze tips voor jou aan de late kant, en ervaar je veel stress of heb je een burn-out doordat je te lang meer gegeven hebt dan ontvangen? Of heb je te lang over je heen laten lopen waardoor je nu niet lekker meer in je vel zit? Tijd voor verandering. Onze coaches kunnen ondersteuning bieden om stress te verminderen, je zelfvertrouwen te vergroten en eigenschappen in balans te brengen. Dankzij onze landelijke dekking is er altijd een burn-out coach bij jou in de buurt. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven