Voedingstips bij stress: wat moet je eten als je stress hebt?
Welke voeding kun je het beste nemen om stress te verminderen? Misschien denk je niet als eerste aan voeding als je stress hebt. Toch kan goede voeding wel degelijk bijdragen aan stressvermindering. Wist je dat ongezonde voeding jou juist meer stress kan geven? Het is belangrijk om chronische stress te voorkomen. Als er sprake is van chronische stress dan zal het stresshormoon cortisol gaan stijgen. Dit zorgt direct voor veel energie, eigenlijk op dezelfde manier als met suikers. Toch is dit niet gezond voor lichaam en geest, want hierdoor raak je uitgeput. Stress kan daarnaast leiden tot teveel eten waardoor overgewicht op de loer ligt. Bij anderen kan stress leiden tot een gebrek aan eetlust. Bovendien kan een ongezond eetpatroon leiden tot een onstabiele bloedsuikerspiegel. Ontdek onze voedingstips bij stress zodat voeding jou kan helpen naar meer rust, minder stress en meer energie!
Voedingstips bij stress: stress aanpakken met voeding
Bij stress gebruikt ons lichaam veel energie waardoor er eerder een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan. Ook voor ons brein is het belangrijk dat het de juiste voedingsstoffen krijgt. Ons brein staat tenslotte in verbinding met onze darmen. Onze gelukshormonen, zoals serotonine en dopamine worden bovendien aangemaakt in de darmen.
Symptomen bij ongezonde voeding en stress
Stress in combinatie met ongezonde voeding kan zowel lichamelijke als mentale gezondheidsklachten geven. Herken tijdig de eerste signalen van overspannenheid om een burn-out te kunnen voorkomen. Wist je dat chemische, niet-natuurlijke stoffen ons lichaam ook stress kan geven? Kunstmatige toevoegingen en smaakversterkers, zoals E-621 dien je dan ook zoveel mogelijk te vermijden.
Lichamelijk
- Darmklachten, zoals diarree
- Vermoeidheid
- Buikpijn
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Bloedarmoede door een ijzertekort
- Hormonale disbalans
Mentaal
- Concentratieproblemen
- Prikkelbaar zijn
- Stemmingswisselingen
- Negatieve gedachten
- Angstgevoelens of depressieve gevoelens
Voedingstips bij stress: eet hier volop van
Magnesium
Bij stress vraagt ons lichaam om meer magnesium. Daarnaast kan een magnesium tekort leiden tot meer stress. Met name vrouwen hebben vaak een tekort aan dit onmisbare mineraal. Waar zit magnesium in? In groene groente, zoals spinazie, broccoli en avocado. Daarnaast in noten, zaden en pitten en peulvruchten. Bovendien bevatten cacao en pure chocolade veel magnesium. Tenslotte helpt magnesium jou om makkelijker te ontspannen en beter te slapen.
Zink
Zink is ontzettend belangrijk voor een sterk immuunsysteem. Stress verlaagt de weerstand waardoor de behoefte aan zink groter wordt. Zink vindt je bijvoorbeeld in rundvlees, linzen, zaden en champignons.
Omega-3 vetzuren
Chronische stress vergroot de kans op ontstekingen in het lichaam. Omega-3 vetzuren werken ontstekingsremmend. Vermijd teveel inname van omega-6 vetzuren, want deze werken juist ontstekingsbevorderend. Wist je trouwens dat ons brein voor een groot deel uit vetten bestaat? Omega-3 vetzuren zijn ook nodig voor de aanmaak van ons gelukshormoon serotonine. Voeg dagelijks goede vetten toe, zoals vis, roomboter en olijfolie.
Verschillende B-vitamines
Verschillende B-vitamines zijn onmisbaar bij (chronische) stress. Vitamine B1 is nodig voor een stabiele bloedsuikerspiegel en B3 voor de aanmaak van serotonine. Vitamine B5 is essentieel voor een gezonde hormoonbalans. Daarnaast zijn vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 nodig bij stress. B-vitamines vindt je onder andere in kip, broccoli, bonen en eieren.
Voedingstips bij stress: vitamine C
Vitamine C speelt ook een belangrijke rol bij stress. Ons lichaam kan vitamine C niet zelf aanmaken dus we zullen het uit onze voeding moeten halen. Vitamine C versterkt niet alleen jouw immuunsysteem, maar ook helpt het jouw cortisol gehalte te verlagen. Uiteindelijk zal dit dus helpen om stress te verminderen. Eet voldoende citrusvruchten, paprika, tomaten en groene groente.
Vitamine D3
Vitamine D hebben wij nodig voor ons immuunsysteem, maar ook voor een gezonde mentale balans. Zo draagt vitamine D absoluut bij aan het verminderen van stress. Daarnaast helpt het depressie voorkomen. Vitamine D halen we uit dierlijke voeding, zoals vlees, vette vis en eieren. Echter halen we vitamine D voornamelijk uit zonlicht. Het is dan ook nodig om elke dag naar buiten te gaan voor voldoende daglicht. Dit zal ook helpen om een winterdip te voorkomen. Met bewegen in de buitenlucht, profiteer je ook gelijk van de voordelen die de natuur jou biedt. Zo is wandelen of bosbaden een goede manier om stress te verminderen.
GABA
Ben je vaak druk in je hoofd? GABA werkt kalmerend op ons zenuwstelsel. Het is een neurotransmitter en kan jou namelijk helpen naar meer rust in je hoofd. Het kan ook bijdragen aan een beter slaappatroon. Je vindt GABA als supplement, maar ook in voeding, zoals bananen, eieren, broccoli en noten.
Vezels
Vezels horen ook bij een stressvrij en gezond eetpatroon. Eet voornamelijk vezels uit groente, fruit, quinoa en peulvruchten. Ze houden de darmen gezond.
Meer voedingstips bij stress
Kies voor ontgifters
Stress werkt als een soort gif voor ons lichaam en ons brein. Gebruik een ondersteunend supplement dat ontgiftend werkt, zoals spirulina
Matig met suiker en gluten
Suikers zullen niet alleen overgewicht kunnen geven, ook kunnen ze darmklachten of ontstekingen veroorzaken. Soms kunnen ook gluten vermoeidheid geven of problemen met de spijsvertering.
Kruiden
Ook kun je bepaalde kruiden bij stress gebruiken. Dit is een makkelijke en goedkope manier om gezonder te eten.
Water drinken
Drink dagelijks genoeg water en/of kruidenthee en wees daarnaast matig met alcohol en koffie.
Voedingssupplementen bij stress
Ter extra ondersteuning kun je voedingssupplementen gebruiken bij stress, zoals een multivitamine of probiotica.
Liever warm dan rauw
Bij veel stress of een burn-out is het aan te raden liever meer verwarmd voedsel te nemen. Dit is vriendelijker voor je spijsvertering en het geeft je een fijn, warm en geborgen gevoel.
Eet mindful
Het is niet alleen van belang wat je eet, maar ook hoe je eet. Probeer mindful te eten zonder afleiding, zoals social media. Daarnaast door je eten goed te kauwen, want dit bevordert een goede spijsvertering. En vergeet vooral niet te genieten van het eten.
Voedingstips bij stress: zo eet je stress weg
Bij stress is het belangrijk om jezelf meer momenten van ontspanning te geven, zoals met yoga of meditatie. Zo zorg je niet alleen voor een betere focus, maar ook voor een beter humeur. Daarnaast speelt voeding een onmisbare rol bij het verminderen van stress. De juiste voeding voorziet ons van voedingsstoffen voor zowel lichaam als geest. Wist je dat ongezonde voeding niet alleen leidt tot een zwakkere gezondheid, maar ook tot negatieve gevoelens en meer stress? Kortom, met onze voedingstips bij stress word je snel weer stressbestendig!