Zoeken

Zoeken sluiten

Depressie en voeding: ontdek 10 onmisbare tips

dinsdag 19 oktober 2021

Depressie en voeding: ontdek 10x onmisbare tips

Depressie en voeding: wist je dat voeding van essentieel belang is bij een depressie? Nu de dagen donkerder, korter en kouder worden, krijgen we eerder last van sombere gevoelens. Dat is niet zo raar, want er is tenslotte minder zonlicht dat bijdraagt aan meer energie en een goed humeur. We nemen daardoor minder vitamine D op dat ons moe maakt. Minder zonlicht zorgt bovendien voor een verlaagde aanmaak van ons gelukshormoon dopamine. Daarnaast krijgen we in de huidige coronatijd wellicht vaker te maken met angstgevoelens en onzekerheid. Bovendien kun je last hebben van een winterdepressie, maar ook van langdurige depressieve gevoelens. Soms kan het zelfs omslaan in een werkelijke depressie.

Hoewel de oorzaak van het ontstaan van een depressie niet altijd duidelijk is, spelen ontstekingen of oxidatieve stress wel een rol. Uit onderzoek blijkt namelijk steeds vaker dat een gezonde levensstijl met een gezond eetpatroon een positieve invloed heeft op onze mentale gesteldheid.

In dit blogartikel ontdek je welke specifieke voedingsstoffen kunnen helpen bij een depressie. Daarnaast zullen bepaalde supplementen mogelijk ook kunnen ondersteunen. Zo zorg je niet alleen voor een betere mentale gezondheid, maar ook voor meer positiviteit in je leven.

depressie en voeding

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Eerste signalen van een depressie

Bij een depressie zijn onze hersenen niet in balans. Zo werken onze neurotransmitters niet meer optimaal. De aanmaak van de gelukshormonen serotonine en dopamine wordt hierdoor bemoeilijkt. Vraag jij jezelf af: ben ik depressief? Daarnaast kun je je afvragen: heb ik een depressie of een burn-out? Dit onderscheid is namelijk niet altijd makkelijk te maken. Depressieve gevoelens of een depressie ontstaat echter meestal niet zomaar. Het begint vaak geleidelijk met verschillende en vaak vage klachten. Herken of ervaar jij ze?

Mentale en fysieke klachten

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Depressie en voeding: tekort aan voedingsstoffen

Bij een depressie is er dikwijls een tekort aan voedingsstoffen en tegelijkertijd een teveel aan gifstoffen. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Zo kan er door een ijzertekort bijvoorbeeld bloedarmoede ontstaan. Daarnaast is oververmoeidheid een belangrijk gevolg van een jodiumtekort. Bovendien zal weinig opname van vitamine D niet alleen leiden tot een verminderde weerstand, maar ook een verminderd humeur.

Met de volgende voedingstips zul je gauw verbetering opmerken bij bovenstaande klachten. Zo kun je ze bijvoorbeeld deel laten uitmaken van jouw ochtendroutine.

depressie en voeding

Depressie en voeding: 10 tips

Probiotica

Onze hersenen staan in directe verbinding met onze darmen en onze spijsvertering. Ook ons gelukshormoon serotonine wordt grotendeels aangemaakt in onze darmen. Daar ligt dus tevens de oorzaak van een depressie. Uit onderzoek is gebleken dat depressieve klachten kunnen worden verminderd met probiotica. Zo kan probiotica ontstekingen in het lichaam helpen verlagen, maar ook kan het zorgen voor een betere bloedsuikerspiegel. Bovendien kan probiotica bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van het humeur. Kortom, probiotica kan helpen de algehele geestelijke gezondheid te verbeteren. Ervaar je reeds depressieve gevoelens, dan is het aan te raden te starten met een probiotica supplement.

Omega-3 vetzuren

Wist je dat onze hersenen grotendeels uit vetten bestaan? Ze hebben dan ook genoeg goede vetzuren nodig. Dagelijkse inname van omega-3 vetzuren is essentieel. Ze laten ons brein beter functioneren en geven ontstekingen minder kans. Zo zorgen ze ervoor dat depressieve gevoelens wegblijven. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk omega-6 vetzuren doordat deze vetzuren juist ontstekingen kunnen bevorderen.

Vitamine D

Al is het niet altijd aantrekkelijk om in deze tijd naar buiten te gaan, toch is dit aan te raden. Ga elke dag even naar buiten, het liefst in de ochtend. Zo ontvang je het meeste licht, zuurstof en vitamine D. Vitamine D is niet alleen onmisbaar voor onze weerstand, het is een essentieel vitamine voor het behoud van geestelijke balans. Bovendien verbeter je de verbinding met jezelf als je dagelijks naar buiten gaat.

Gifstoffen verwijderen

Bij een depressie is er vaak sprake van een teveel aan gifstoffen in het lichaam. Het is dan ook het net zo belangrijk om te zorgen voor het verwijderen van gifstoffen. Dit doe je middels een gezond eetpatroon met veel (groene) groente, weinig vlees en het gebruik van ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma en gember. Bovendien kunnen supplementen, zoals spirulina en chlorella extra ondersteunend werken.

B-vitaminen

B-vitaminen, zoal vitamine B12 zijn belangrijke vitaminen die mede-verantwoordelijk zijn voor een gezonde hersenfunctie en voor een goede stemming.

Depressie en voeding: gebruik ook kruiden

Naast gezonde voeding, kunnen ook kruiden versterkend werken voor een gezonde mentale balans. Wist je bijvoorbeeld dat door het eten van basilicum je humeur al kan verbeteren?

Eiwitten en aminozuren

Eiwitten en aminozuren dienen niet alleen als bouwstenen voor ons lichaam, maar ook voor ons brein. Probeer eens meer eiwitten te halen uit peulvruchten in plaats van uit dierlijke producten.

Eet puur, onbewerkt en biologisch

Echt gezond eten begint altijd met puur, vers en onbewerkt eten. Het liefst biologisch zodat je de gifstoffen, zoals pesticiden kunt vermijden. Eet daarnaast zoveel mogelijk lokaal voedsel en groente en fruit van het seizoen.

Vermijd E-nummers

Conserveermiddelen, kleurstoffen en andere toevoegingen in ons eten zijn extra belastend voor ons lichaam. Door kant en klare voeding te vermijden, voorkom je ook dat je deze gifstoffen binnenkrijgt.

Beperk suikers

Teveel suikers zorgen niet alleen voor overgewicht, maar ook verstoren ze onze darmflora. Behoud een goede verbinding van de darmen met de hersenen door de inname van suikers te beperken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Depressie en voeding voor je ziel

Het is ook ontzettend belangrijk om te zorgen voor innerlijke rust

depressie en voeding

Depressie en voeding: eet je blij

Ongezonde voeding dien je niet alleen te vermijden voor een goed werkend immuunsysteem. Het kan ook de mentale, emotionele en spirituele balans behoorlijk verstoren. Zo geef je met ongezonde voeding stress, maar ook depressieve gevoelens meer kans. Gezonde voeding daarentegen zal weer ontspanning en nieuwe energie geven. Om een depressie te voorkomen of te verhelpen is het belangrijk voor de juiste voedingsstoffen te kiezen. Zo zijn probiotica, goede vetzuren en voldoende eiwitten onmisbaar in een gezond eetpatroon. Daarnaast is voeding voor de ziel ook nodig zodat je weer plezier hebt en weer zult genieten van het leven!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven