Zoeken

Zoeken sluiten

Daglicht is onmisbaar bij stress en angst

donderdag 13 januari 2022

Daglicht is onmisbaar bij stress en angst

Daglicht is ontzettend belangrijk bij het verminderen van stress. We schreven al eerder dat zonlicht een positieve werking heeft op onze psyche. Het geeft ons rust, maar ook nieuwe energie. Zonlicht stimuleert de aanmaak van ons gelukshormoon serotonine. Daarnaast voorziet het ons van vitamine D dat bijdraagt aan een sterker immuunsysteem. In de winter hebben veel mensen een tekort aan deze belangrijke vitamine. Het is niet verwonderlijk dat je nu wat minder motivatie hebt om naar buiten te gaan. Toch kun je dit beter wel doen, het liefst in de ochtend. Zo profiteer je van daglicht met de meeste energie voor jouw lichaam en geest. Bovendien voorzie je jezelf meteen van nieuwe zuurstof Wist je dat mensen die werken op een plek met weinig of geen daglicht vaker ontevreden zijn? Maar ook meer stress ervaren?

In dit blogartikel lees je meer over de gezondheidsvoordelen van daglicht. Daarnaast ontdek je met onze tips hoe je jezelf dagelijks voldoende daglicht kunt geven. Kortom, geef meer licht aan je leven!

daglicht

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Gezondheidsklachten bij te weinig daglicht

Hoe kun je een mogelijk tekort aan daglicht herkennen? Een tekort aan daglicht maakt ons namelijk veel vatbaarder voor stress. Het is ook belangrijk om mentaal in balans te kunnen blijven. Bij een tekort aan daglicht is het stresshormoon cortisol in ons lichaam veel actiever. Dit zijn de belangrijkste symptomen van te weinig daglicht:

Voorkom een tekort aan vitamine D

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Dip door te weinig daglicht

Als je veel binnen zit kun je gevoelig zijn voor een dip, de zogenaamde winterdip. Dit komt doordat het serotonine gehalte afneemt bij te weinig daglicht. Onze neurotransmitters worden belemmerd voor de aanmaak hiervan. En dit hormoon hebben wij juist nu zo hard nodig om een goede gemoedstoestand te kunnen behouden. Hoewel iedereen zich weleens somber kan voelen, is het opletten dat dit niet regelmatig het geval is. Dit zou namelijk zelfs kunnen leiden tot een winterdepressie. Dit vergroot bovendien de kans op meer stress of zelfs een burn-out.

daglicht

Daglicht: wat zijn de gezondheidsvoordelen?

We kunnen niet zonder daglicht. Hiermee kunnen we zowel lichamelijke als mentale gezondheidsproblemen helpen vermijden. Dus ook voor je brein is daglicht van groot belang, want het houdt je mentaal sterker. Daarnaast zal het bijdragen aan het voorkomen van corona. Daglicht helpt ons namelijk ook beschermen tegen virussen, omdat het zorgt voor gezonde lichaamscellen. Wist je dat een tekort aan natuurlijk licht ook in relatie staat met een tekort aan zuurstof in het bloed? Bovendien is daglicht belangrijk voor een goede balans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron

Kortom, met daglicht profiteer je van verschillende gezondheidsvoordelen.

Naar buiten tegen vermoeidheid

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tips voor meer daglicht

  • Ga elke dag even naar buiten, een halfuur is al genoeg, zoals wandelen met de hond.
  • Draag geen zonnebril, want zo beperk je de aanmaak van vitamine D.
  • Onderschat de kracht van de natuur niet, omring jezelf dagelijks met de natuur.
  • Gevoelig voor sombere gedachten en lusteloosheid? Zorg dat je dagelijks vitamine D slikt als supplement.
  • Werk je op een kantoor met kunstlicht? Informeer of dit vervangen kan worden door daglichtlampen.
  • In het weekend kun je gaan bosbaden Zo kun je ook direct je hoofd leegmaken voor meer rust in je hoofd
  • Breng ook figuurlijk meer licht in je leven. Denk bijvoorbeeld aan dankbaarheid, creativiteit en zelfliefde.

Daglichtlampen zijn een goed alternatief

Wist je dat daglichtlampen bij afwezigheid van daglicht ook kunnen helpen? Daglichtlampen bootsen het natuurlijke daglicht goed na. De kleur van daglicht helpt ons om stress te verminderen. Het is niet alleen zonlicht dat stress vermindert en goed is voor onze gezondheid. De kleur van natuurlijk licht is namelijk ook belangrijk. Voorheen werd er veelal gebruik gemaakt van kunstlicht, met name op kantoor. Beter geen kunstlicht dus, maar daglicht!

daglicht

Daglicht hebben we iedere dag nodig

Onderschat de belangrijke rol van daglicht niet! Laat een tekort aan daglicht niet leiden tot meer stress of zelfs een burn out In de zomer is het vaak niet moeilijk om veel buiten te zijn. In de winter is dit echter soms lastiger, maar doe het toch. Door dagelijks naar buiten te gaan zul je merken dat je je veel beter zult kunnen functioneren, maar ook zul je je veel beter voelen. Daglicht brengt lichaam en geest weer in balans. Bovendien heeft het nog veel meer voordelen voor jouw gezondheid. Zo zal het helpen het libido te verbeteren doordat er een betere hormoonbalans is. Daarnaast zorgt natuurlijk licht voor een gezonde emotionele balans. Herken je dat, dat je je vaker zorgen maakt of piekert? Of misschien heb je vaker last van een opgejaagd gevoel of een kort lontje. Zorg voor meer daglicht.

Ook zul je beter in je vel zitten met een positieve mindset, door vaker te knuffelen en te zorgen voor levensenergie in huis. Tenslotte is ook goede voeding bij stress van belang. Ontdek tevens onze voedingstips bij depressie. Met voldoende licht, genoeg vitamine C en zelfliefde kom je deze winter wel door. Kortom, daglicht maakt je stressbestendig!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

  • Antje Geen Niezen schreef:

    Ik heb angsstoornis de zware dagen heb ik vaak hoofdpijn n maar ga toch sporyen sporten elke dag ga 8k naar buiten angstig of niet ik ga er op uit ben nou een half jaar van .de oxzapam af

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven