Zoeken

Zoeken sluiten

Geen seks kunnen hebben door stress

donderdag 7 november 2019

Geen seks kunnen hebben door stress

 

Er zijn tal van manieren om beter om te gaan met stress, of stress te kunnen verwerken. Sporten, praten, je gevoelens van je af schrijven, je gedachten verzetten met vrienden of seks. Maar wat nu wanneer het niet lukt om te zorgen voor een goede uitlaatklep en verwerking? Geen seks kunnen hebben door stress komt vaker voor dan jij je wellicht realiseert. Heb je hier last van, dan ben je dus absoluut niet de enige. Nu is het zo dat overmatige stress voor mannen kan leiden tot impotentie waardoor het fysiek onmogelijk wordt om seks te kunnen hebben. Ook voor vrouwen kan overmatige stress zorgen voor een sterk verminderde zin in intimiteit. Dit kan zorgen voor grote frustratie en spanningen met je partner.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Geen seks kunnen hebben door stress: hoe komt dat?

Stress kan zich op tal van manieren manifesteren. Sommige symptomen worden door bijna iedereen ervaren, zoals snel geïrriteerd raken, piekeren, je opgejaagd voelen of last hebben van hoofdpijn.

Bij veel andere symptomen is het sterk afhankelijk van de persoon in kwestie of deze optreden of niet. Zo kan seks een fijne uitlaatklep zijn. De combinatie van fysieke inspanning en intiem samenzijn met je partner, kan ervoor zorgen dat je stress afneemt of verdwijnt. Het is dus niet onmogelijk dat je libido niet lijdt onder stress of dat je zelfs meer behoefte krijgt aan seks.

Net zoals dat een mogelijkheid is, is het ook mogelijk dat je helemaal geen zin hebt in seks of dat je wel wilt, maar ervaart dat je niet kunt. Dat laatste kan ontzettend frustrerend zijn, zowel voor jou als voor je partner. Het kan er ook toe leiden dat je nog meer stress gaat ervaren. Hoe komt het nu precies dat sommige mensen fysiek niet in staat zijn tot seks onder invloed van stress?

hormonen seks en stress

De invloed van stress en hormonen op je libido en seksuele prestaties

Stress zorgt voor emoties. Er komen hormonen vrij die beïnvloeden hoe je lichaam werkt. Stress heb je van nature nodig. Het is namelijk een beschermingsmechanisme. Stress brengt je lichaam in opperste staat van paraatheid. Dit is nodig om voor maximale prestaties te zorgen in bijvoorbeeld gevaarlijke situaties. Deze positieve werking van stress zit diep in het DNA van mensen geworteld. Onze voorouders in de oertijd, moesten bijvoorbeeld snel kunnen vluchten voor gevaar en daarvoor moest het lichaam in één keer in actie kunnen komen.

Zo nu en dan stress ervaren, is dus niet zorgelijk. Noch is het in veel gevallen zorgelijk wat het met je lichaam doet. Wanneer het aankomt op seks, is overmatige stress echter het laatste dat je kunt gebruiken. Dat is bijzonder ongelukkig wanneer je misschien emotioneel juist wel behoefte hebt aan seks.

Omdat stress zorgt voor veranderingen in je hormoonhuishouding, betekent dit dat je lichaam als het ware andere prioriteiten gaat stellen. Stress bereidt je lichaam voor op overleven en dat is natuurlijk totaal iets anders dan vrijen met je partner.

Omdat onder invloed van stress meer cortisol wordt aangemaakt, kun je een onrustig gevoel ervaren. Dat helpt bepaald niet om in de juiste stemming te komen. Omdat stress ook nog eens het effect van de “gelukshormonen” dopamine en serotonine belemmert, wordt dit nog eens verder versterkt.

Het effect van stress op seks bij mannen en vrouwen

Zoals ik al eerder schreef, is geen seks kunnen hebben door stress niet een probleem dat alleen bij mannen voorkomt. Bij zowel mannen als vrouwen kan het libido (ernstig) lijden onder invloed van stress, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Een mogelijk extra fysiek gevolg van stress bij mannen, kan zijn dat het niet lukt om een erectie te krijgen.

Wat kun je doen wanneer seks onmogelijk wordt door stress?

Wanneer stress je seksleven negatief beïnvloedt of zelfs helemaal onmogelijk maakt, is dat vanzelfsprekend iets dat kan zorgen voor veel frustratie, verdriet en misschien zelfs spanningen tussen jou en je partner. Zeldzaam is het niet: stress is een van de meest voorkomende oorzaken van een verminderd seksleven.

De eerste stap is om je te realiseren dat forceren vaak geen zin heeft. Wat niet lukt, lukt niet. Geen seks kunnen hebben door stress is nu eenmaal een mogelijk gevolg en is net zo normaal als andere fysieke symptomen, zoals tics door stress, een hoge bloeddruk door stress, benauwdheid of hartkloppingen. Je te sterk focussen op het probleem, is meestal niet de oplossing en kan het probleem alleen maar verergeren.

seks door stress niet mogelijk

Het is goed om te praten over je probleem. Wees eerlijk tegen je partner en benoem waar je last van hebt. Omdat seks zo intiem is, kunnen problemen op dit vlak ook op andere gebieden doorwerken. Wanneer je partner niet weet dat stress jou verhindert om te genieten van seks, kan hij of zij misschien aan zichzelf gaan twijfelen. Benoem het probleem, hoe lastig dit ook is.

Wanneer seksualiteit een probleem is, is intimiteit dit mogelijk niet. Focus je op wat je samen wel hebt en geniet van elkaars gezelschap. Door dit te doen, is de kans groter dat je stress afneemt. Zo kan vanuit intimiteit seksualiteit stap voor stap weer mogelijk worden. Leg hier echter voor jezelf niet te veel druk op. Stress kan hardnekkig zijn en het is vaak niet realistisch om te verwachten dat je stressniveau direct weer afneemt tot gezonde proporties. Door bewust te genieten van de fijne dingen die er wel zijn, kan de kans dat je ook weer kunt genieten van seks toenemen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat als de problemen blijven spelen?

Is het voor jou structureel onmogelijk om seks te hebben omdat je te gestresst bent? Of uit de stress zich ook nog op andere manieren? Misschien is er dan meer aan de hand.

Stress kan zich gedurende langere tijd structureel opbouwen en problematische vormen aan gaan nemen. Dit kan gebeuren zonder dat je hier zelf (voldoende) erg in hebt. Te veel structurele stress kan echter het voorportaal zijn van overspannenheid en overspannenheid negeren kan uiteindelijk zelfs leiden tot een burn-out. Herken jij de symptomen hiervan voldoende?

Mocht jij je zorgen maken en het gevoel hebben dat er misschien meer aan de hand is dan “gewoon stress”, doe dan onze burn-out test. Hiermee ontdek je in een aantal minuten hoe het gesteld is met jouw http://zorgestressniveau. Heb je naar aanleiding daarvan het idee dat je hulp nodig hebt, dan staan onze stress en burn-out coaches voor je klaar voor een vrijblijvend intakegesprek.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven