Geen motivatie voor je werk? Deze 5 motivatie tips helpen je verder
Wanneer je geen motivatie voor je werk hebt kan het dagelijks voelen als een strijd om toch te gaan werken. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je geen motivatie voor je werk hebt. Wat de reden ook is, het is belangrijk om te kijken naar de oorzaak zodat je stappen kunt zetten waardoor je wél weer met plezier naar je werk toe gaat. In dit blogbericht lees je meer over geen motivatie voor je werk en wat mogelijk de stappen zijn die je kunt ondernemen als je hier last van hebt.
Geen motivatie voor je werk: waar komt het door?
Als je merkt dat je geen motivatie hebt voor je werk is het belangrijk om te onderzoeken waardoor dit veroorzaakt wordt, denk aan:
- De functie die je hebt is té uitdagend of juist niet uitdagend genoeg;
- Je ervaart werkstress;
- Er is wrijving tussen collega’s en/of je werkgever, je voelt je niet betrokken, er is een slechte werksfeer;
- Je bent oververmoeid waardoor je geen energie meer hebt om je werk goed uit te voeren;
- Je haalt weinig voldoening uit je werk;
Als je weet waardoor het veroorzaakt wordt, is het namelijk makkelijker om het probleem ook daadwerkelijk aan te pakken. Dit kan betekenen dat je een gesprek aangaat met je leidinggevende of werkgever, dat je beter kunt zoeken naar een andere functie of je gaat juist aan jezelf werken om stress te verminderen. Doorgaan met je werk terwijl je geen motivatie hebt is namelijk geen goed idee, het is enorm uitputtend en je werk zal je steeds meer gaan tegenstaan.
Waaraan herken je dat je geen motivatie hebt?
- Je maakt onnodig fouten;
- Met regelmaat (al dan niet dagelijks) zie je er tegenop om te gaan werken;
- Je hebt weinig concentratie en bent snel afgeleid;
- Je telt de uren af wanneer je weer naar huis kunt gaan;
- Steeds vaker kom je te laat;
Stress, burn-out en geen motivatie voor je werk
Geen motivatie voor je werk kan verschillende oorzaken hebben, stress is er één van. Veel stress kan namelijk zorgen voor concentratie- en geheugenproblemen, snel geïrriteerd zijn weinig energie, stemmingswisselingen, lichamelijke klachten zoals pijnlijke spieren, neerslachtigheid, het gevoel dat je het niet meer aankunt en piekeren. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je geen zin meer hebt in je werk en ‘s morgens liever in je bed blijft liggen. In het geval van chronische stress of burn-out heeft het ook niet veel zin om jezelf te motiveren. Het is in dit geval belangrijker dat je stress vermindert in je leven, meer tijd neemt voor ontspanning en rust en weer tot jezelf kunt komen.
Twijfel jij of geen motivatie voor je werk door stress veroorzaakt wordt? Doe dan onze gratis burn-out test om te ontdekken hoeveel stress je ervaart.
5 Tips om weer gemotiveerd te raken voor je werk
Heeft het hebben van geen motivatie niet te maken met stress? Dan kunnen onderstaande tips je helpen om jezelf te motiveren en ‘s morgens weer met plezier naar je werk te gaan.
1. Ga in gesprek
Als geen motivatie voor het werk veroorzaakt wordt door een niet passende functie, werkstress of wrijving met collega’s is het belangrijk hierover te praten. Plan een gesprek met je werkgever om aan te geven waar je tegenaan loopt. Op deze manier kan je werkgever met jou meedenken over een passende oplossing. Probeer voor het gesprek zelf al na te denken over oplossingen zodat je bij je werkgever kunt laten zien dat je er zelf al mee bezig bent geweest en je graag iets aan het probleem wil doen.
Ook met je collega’s kun je in gesprek gaan, bijvoorbeeld over bepaalde taken, over de sfeer onderling of over de druk die je ervaart.
2. Zorg voor uitdaging en voldoening
Om jezelf te motiveren is het belangrijk dat je uitdaging hebt en voldoening haalt uit wat je doet. Onderzoek eens of je andere taken kunt uitvoeren die jou voldoening geven, of sluit aan bij projectgroepen om jezelf uit te dagen. Ook dit kun je bespreken met je collega’s en werkgever, zij kunnen wellicht met je meedenken.
De Amerikaanse psycholoog en auteur Dan Ariely geeft in een intervieuw met AD aan dat het ook belangrijk is om je mentale kader te veranderen om jezelf te motiveren. Dit houdt in dat je verder kijkt dan alleen de taak die je moet doen: wat levert het op? Wat betekent dit voor anderen? Wie hebben er baat bij jouw werk? Dit kan je helpen om meer plezier en motivatie te ervaren in je werk.
3. Slaap voldoende en ontspan regelmatig
Als je ‘s morgens fris en fruitig naar je werk wilt gaan is het belangrijk dat je uitgerust bent. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt zodat je energie op peil blijft. Een vast slaapritme biedt hierbij ondersteuning; ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed en sta iedere ochtend rond dezelfde tijd weer op.
Ook voldoende ontspanning en het ondernemen van leuke dingen zijn belangrijk om optimaal te kunnen functioneren. Een gezonde werk-privé balans helpt je namelijk om stress te verminderen en niet continu met werk bezig te zijn.
4. Begin je dag met beweging
Beweging in de ochtend is een fijne oppepper voor de rest van de dag. Het geeft je energie én het zorgt ervoor dat het gelukshormoon geactiveerd wordt waardoor je stemming verbetert. Dit kan ervoor zorgen dat je gemotiveerd naar je werk gaat en zin hebt in een nieuwe dag.
Je kunt thuis oefeningen doen met gewichten, meedoen met Nederland in beweging, een wandeling maken, yoga beoefenen of je gaat op de fiets naar je werk.
5. Beloon jezelf
Geef jezelf een schouderklopje, een bosje bloemen of koop een klein cadeautje voor jezelf wanneer je iets afgerond hebt of een doel hebt bereikt. Jezelf belonen is een goede manier om motivatie te behouden. Je weet namelijk dat wanneer je een bepaalde taak afgerond hebt, je na je werk bij de bloemist een mooie bos bloemen voor jezelf mag uitzoeken.
Geen motivatie voor je werk door stress of burn out? Zoek hulp!
Is de motivatie voor je werk gedaald omdat je stress ervaart of een burn-out hebt? Laat je dan helpen door een burn-out coach. Door stress te verminderen, leren omgaan met tegenslagen en jezelf beter te leren kennen zul je uiteindelijk weer gemotiveerd raken.
Ligt het niet aan stress en helpen de tips niet om gemotiveerd te raken? Dan is het goed om eens te kijken of de baan die je hebt wel bij je past of dat het tijd is om iets nieuws te zoeken.