Inhoudsopgave
- Gevoel dat je het niet meer aankunt: Hoe ga je er mee om?
- Gevoel dat je het niet meer aankunt door stress
- Gevoel dat je het niet meer aankunt: 6 Tips
- 1. Maak een (haalbare) planning
- 2. Stel prioriteiten
- 3. Laat bepaalde taken liggen
- 4. Neem voldoende tijd voor ontspanning
- 5. Schrijf alles van je af
- 6. Zoek (professionele) hulp
Gevoel dat je het niet meer aankunt: Hoe ga je er mee om?
Nadat je lange tijd op dat kleine beetje energie dat je nog had bent doorgegaan is het uiteindelijk te veel geworden. Door een stressvolle situatie, zoals overvraging op het werk, een scheiding, sterfgeval, studie of verhuizing is het allemaal te hoog opgelopen. Je bent ingestort, uitgeput, nergens meer toe in staat. Je zit overspannen of met chronische stress thuis of je hebt zelfs een burn-out. Het gevoel dat je het niet meer aankunt beheerst je.
Alles lijkt te veel: je werk of studie, afspraken nakomen, zorgen voor je gezin en je hebt geen overzicht meer. Hoe ga je daar mee om? We delen graag wat tips met je die jou kunnen helpen. Zo kun weer overzicht krijgen en het gevoel hebben dat je het wél aankunt. Want dat kun je.
Gevoel dat je het niet meer aankunt door stress
Als je lange tijd stress ervaart, kan dit gepaard gaan met het gevoel dat je het niet meer aankunt. Je hebt lang achter de feiten aangelopen, meer gedaan dan je eigenlijk kunt, op je tenen gelopen en geen ruimte gegeven aan je gevoel en emoties. Dit wordt op een gegeven moment te veel voor je waarna je mogelijk overspannen wordt of een burn-out krijgt.
Je kunt je voorstellen dat dit veel indruk maakt op je lichaam. Doordat je lange tijd de focus hebt gehouden op bijvoorbeeld het tevreden houden van je werkgever, je schoolprestaties, het verwerken van een scheiding of het verlies van een dierbare, kan het moeilijk zijn als je uiteindelijk toe moet geven aan het feit dat het allemaal niet meer gaat zoals je zou willen.
Je hebt in de periode van stress continu ‘aan’ gestaan. Hoe belastend dat voor je lichaam ook is, het kan er tegelijkertijd voor zorgen dat je van geen ophouden weet. Stilzitten maakt je nerveus, niets doen lukt niet. Alsmaar bezig zijn (ook al is dit eigenlijk te veel) voelt als de enige optie. En als dat niet meer kan, omdat je lichaam de signalen geeft dat het echt te veel is, kan dat best pittig zijn.
Misschien voelt het alsof je gefaald hebt, is het confronterend dat je wordt teruggefloten door je lichaam of voel je veel weerstand. Ook dit kan zorgen voor het gevoel dat je het niet meer aankunt. Het kan zelfs zorgen voor een gevoel van paniek. Hetgeen waar jouw focus op lag is weggevallen en dat kan erg lastig zijn, want: wat nu?! We delen een aantal tips met je die je daarbij kunnen helpen.
Gevoel dat je het niet meer aankunt: 6 Tips
Hoe ga je om met het gevoel dat je het niet meer aankunt? Hoe zorg je ervoor dat je weer overzicht krijgt? We delen 6 tips met je die dit proces ondersteunen.
1. Maak een (haalbare) planning
Het maken van een planning kan je helpen om weer overzicht te krijgen. Wel is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je planning ook echt haalbaar is zodat je jezelf niet gaat overvragen. Plan bijvoorbeeld hoe laat je wilt opstaan, hoe laat je gaat eten, of je afspraken hebt, het huishouden en wat je overdag wilt doen (hobby, lezen, bewegen, planten water geven, yoga, koken).
Juist door deze dingen te plannen krijg je overzicht. Je weet nu waar je aan toe bent en wat je wilt doen op een dag. Zorg er ook voor dat je jouw momenten van rust opneemt in je planning zodat je er ook makkelijker de tijd voor neemt.
2. Stel prioriteiten
Bepaal voor jezelf wat prioriteit heeft en wat niet. Geef jezelf daarbij de hoogste prioriteit; want jouw herstel is belangrijker dan wat dan ook. Lukt het een keer niet om te stofzuigen? Laat het dan voor wat het is of vraag je partner, een vriend(in) of de buurvrouw of -man om het voor je te doen.
Doe alleen datgene wat binnen jouw mogelijkheden ligt en probeer de focus te leggen op voldoende rust, ontspanning en positiviteit. Dat is momenteel hetgeen wat het belangrijkste is want hoe meer tijd je hieraan besteed, hoe sneller je herstel zal verlopen.
3. Laat bepaalde taken liggen
Als het gaat om studie of werk is het mogelijk om met je decaan of werkgever in gesprek te gaan over je taken en te kijken naar mogelijkheden. Zijn er taken die je kunt laten liggen? Is het mogelijk kortere dagen te maken? Ook in je thuissituatie is het belangrijk om goed te kijken naar welke taken je kunt laten liggen of kunt laten overnemen. Denk hierbij aan: taken in het huishouden of zorg voor de kinderen. Door taken te laten liggen of te kijken naar welke mogelijkheden er zijn kun je voor jezelf wat meer rust creëren.
4. Neem voldoende tijd voor ontspanning
Hoewel je in periodes van stress misschien het gevoel hebt geen tijd te hebben voor ontspanning, is het juist belangrijk deze tijd toch te nemen. Het is nu belangrijker dan ooit. Rust en ontspanning heb je nodig om weer te kunnen herstellen. Zo kun je je lichaam rust te geven en om weer tot jezelf te komen. Plan deze momenten ook echt in, want – zoals je bij tip 1 kunt lezen – als het gepland staat is het ook makkelijker om deze tijd echt te nemen.
Neem bijvoorbeeld even de tijd om te focussen op je ademhaling of beoefen mindfulness.
5. Schrijf alles van je af
Als je kampt met het gevoel dat je het niet meer aankunt kan het prettig zijn om alles van je af te schrijven. Neem een notitieboek en een pen en schrijf op alles wat in je hoofd zit. Door het van je af te schrijven kun je het uit je hoofd halen. Dit geeft het overzicht over wat nu allemaal speelt en wat je de meeste energie kost. Daarnaast is dit een fijne manier van verwerking.
6. Zoek (professionele) hulp
Als je niet in staat bent om je situatie alleen aan te pakken kan het fijn zijn als er iemand met je meekijkt. Vraag hulp aan je partner, werkgever, een vriend(in) of een familielid. Spreek uit waar je mee zit en hoe zij ondersteuning kunnen bieden.
Ook professionele hulp kan prettig zijn. De coaches van Liberi zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en kunnen jou op een professionele manier begeleiden om weer rust te creëren in je leven waardoor het gevoel dat je het niet meer aankunt op de achtergrond komt te staan en jij weer vertrouwen krijgt in jezelf en je weer een stuk beter gaat voelen.