Zoeken

Zoeken sluiten

Hoe kun je een bore-out voorkomen op je werk?

donderdag 9 januari 2020

Werkgerelateerde problemen krijgen in maatschappelijk opzicht en in de media veel aandacht. Dat is een goede zaak en hard nodig. Zo is werkstress onder Nederlanders de nummer een reden van een burn-out en kan er dus zeker meer aandacht op de werkvloer worden gevraagd voor dit fenomeen op de werkvloer. In de schaduw van de burn-out is zich echter ook nog een ander probleem aan het ontwikkelen op de werkvloer: de bore-out. Wat is een bore-out en hoe kun je een bore-out voorkomen op je werk?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Over een bore-out moet niet lacherig worden gedaan

Over een bore-out moet beslist niet lacherig worden gedaan. Dit is nu nog in veel gevallen wel zo. Het heeft alles te maken met onbegrip. Net zoals er lange tijd sprake was van onbegrip bij een burn-out. Inmiddels hebben mensen al vele jaren kunnen zien hoe heftig een burn-out is en welke impact deze kan hebben op de maatschappij. Onbegrip heeft dus grotendeels plaatsgemaakt voor begrip en zorgen.

Een bore-out mag dan in eerste instantie niet zulke heftige gevolgen hebben als een burn-out; dit betekent niet dat een bore-out geen realistisch probleem is. Bij een bore-out moet je niet alleen kijken naar de symptomen van het probleem zelf, maar vooral ook naar de dingen die een bore-out kan veroorzaken.

wat is een Bore-ou

Wat is een bore-out precies?

Herken je het gevoel dat jij jezelf elke dag uit bed moet slepen? Dat je het gevoel hebt dat je inspanningen toch geen verschil maken en jij je daardoor afvraagt waarom je überhaupt nog je best doet? Vraag jij je elke dag weer af hoe je in hemelsnaam de dag moet doorkomen met een vooruitzicht op vele saaie, inspiratieloze uren? Ervaar je totale lusteloosheid? Voor iemand met een bore-out is dit de alledaagse realiteit. Een realiteit die tot veel problemen kan leiden, maar daar kom ik later op terug. Een bore-out is misschien niet direct voor iedereen te begrijpen. Wie accepteert dat mensen hier echter wel ernstig last van kunnen hebben en open staat voor waarom dit zo is, zal echter inzien dat het een groot probleem kan zijn.

Om een bore-out beter te begrijpen, kun je teruggaan naar je tijd op de basisschool. Niet iedereen zal het volgende scenario hebben meegemaakt, maar voor veel mensen zal het wel herkenbaar zijn. In bijna elke klas zat wel een kind dat excelleerde. Misschien zelfs meerdere kinderen. De kinderen die altijd als eerste hun werk af hadden en door de stof heen vlogen. Gelukkig waren er voor deze kinderen extra uitdagingen in de vorm van extra opdrachten, bijvoorbeeld.

Wat kan er gebeuren wanneer de extra uitdaging ontbreekt?

Eigenlijk is het vreemd dat wij bij kinderen vaak wel bezig zijn met het actief voorkomen van verveling en bij werkende volwassenen niet. Stel dat de kinderen uit de vorige alinea geen extra uitdaging zouden hebben gehad. Wat zou er dan gebeurd zijn? Zeer waarschijnlijk zouden zij zich enorm hebben verveeld, waardoor hun inzet en motivatie achteruit zouden gaan en hun gedrag en prestaties hieronder zouden kunnen lijden.

De kern van een bore-out is dus een gebrek aan uitdaging, waardoor je er totaal geen zin meer in hebt. Een bore-out op het werk kan zich kenmerken door dezelfde patronen als bij een kind dat zich stierlijk vervelend in de klas. Een bore-out op het werk kan ontstaan door de volgende factoren:

 • Het werk gaat je te gemakkelijk af
 • Er is geen echte uitdaging
 • Je wordt niet geprikkeld door concrete doelen
 • Je haalt geen voldoening uit je werkzaamheden
 • Er is geen uitzicht op verbetering
 • Je hebt het gevoel dat je inspanningen er niet toe doen

Het resultaat hiervan is dat het steeds moeilijker kan worden om het beste uit jezelf te halen en je ware potentieel te benutten. Het kan er zelfs voor zorgen dat je de kantjes er vanaf gaat lopen en geen reden meer ziet om je best te doen. Je mist intrinsieke motivatie en een doel voor jezelf. 

Hoe een bore-out voor problemen kan zorgen

Een bore-out op het werk kan je ontzettend ongelukkig maken. Het kan voelen als een absolute straf om elke dag het grootste gedeelte van de dag door te brengen op een plek en met werkzaamheden die je totaal niet prikkelen. Een bore-out kan ervoor zorgen dat iemand die een mooie carrière voor zich heeft, totaal vastloopt en de opgaande lijn juist een dalende curve wordt. In extreme gevallen kan het ervoor zorgen dat je niet meer inziet waarom je nog werkt en dus maar stopt, of dat je wordt ontslagen omdat je gebrek aan motivatie zich te sterk begint te uiten. Maar nog realistischer is dat een bore-out zorgt voor uitval en ziekteverzuim door de stressgerelateerde klachten die kunnen optreden.

Hoe kun je een bore-out voorkomen op je werk?

Maar hoe kun je dan een bore-out voorkomen op je werk? Ook al lijkt het misschien niet zo; jij hebt de sleutel tot verbetering in je handen. De eerste stap is om je gevoelens te erkennen, maar ook streng te zijn naar jezelf: je vindt dat je beter verdient? Beter krijg je niet door minder werk te leveren.

 bore-out-voorkomen werk

Wanneer je voor jezelf hebt geconcludeerd dat het niet langer zo door kan gaan, kun je zoeken naar manieren om je geluk en uitdaging terug te vinden. Jij ervaart negatieve gevoelens op je werk en een bore-out ligt op de loer, maar dit betekent nog niet dat anderen dit doorhebben. Heb je te maken met een leidinggevende, wees dan eerlijk. Geef eerlijk aan dat je een prikkel mist en dat jij je zorgen maakt over je werk en hoe jij je hieronder voelt. Praten over een bore-out kan moeilijk zijn, maar is net zoals bij een burn-out de moeite waard.

Probeer dit wel op een positieve manier te doen. Je kunt een mogelijk naderende bore-out op je werk namelijk op twee manieren presenteren aan anderen. Je kunt overkomen als een gelaten persoon die op het punt staat om de handdoek in de ring te gooien, of je kunt jezelf presenteren als gedreven professional die aangeeft op zoek te zijn naar manieren om een waardevollere bijdrage aan zijn/haar werk te leveren. Voor welke manier kies jij?

Realisatie creëert begrip

Je zult merken dat wanneer jij jouw omgeving bewust maakt van het feit dat het voor jou “twee voor twaalf” is op werkgebied en op het punt staat om een bore-out te krijgen, mensen vaak begripvol reageren. Wellicht kan jouw werkgever jouw extra uitdagingen bieden, werken aan een concreet carrièreplan of kun je de hulp van een carrièrecoach inschakelen. Er zijn tal van manieren om verveling en een gebrek aan prikkels op het werk tegen te gaan:

 • Creëer concrete dagelijkse doelen voor jezelf
 • Zoek in elke situatie naar een manier om meer te leveren dan gevraagd wordt
 • Wees actief en zichtbaar: doe aan kennisdeling en zorg dat je opvalt
 • Maak voor jezelf een plan waar je naartoe wilt en hoe je dit kunt bereiken
  Burn-out test
  Gratis
  Burn-out test
  Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Maar wat als je een bore-out op je werk niet kunt voorkomen?

Een bore-out voorkomen op je werk, is niet altijd haalbaar. Dat blijkt alleen al uit de cijfers en talloze verhalen. Want als een bore-out altijd viel te voorkomen of op te lossen, hadden nooit zoveel mensen daar last van. Een bore-out is meer dan slechts verveling: het zorgt voor stress, ziekteverzuim en zelfs langdurige uitval. 

Dat brengt mij bij het punt dat ik eerder in deze blog maakte: bij een bore-out moet men verder kijken dan alleen de direct zichtbare gevolgen. Een bore-out kan ertoe leiden dat mensen hun hele toekomst in duigen zien vallen en thuis komen te zitten met zowel fysieke als mentale klachten, terwijl zij zich afvragen wat zij moeten doen om hun leven weer zin te geven.

De coaches van Liberi zijn gespecialiseerd in het herstel van professionals met langdurig ziekteverzuim. Door een burn-out, maar ook door een bore-out. Schakel ons in als je dreigt vast te lopen op je werk, of misschien al thuis zit met de gevolgen van een bore-out.  Wanneer een bore-out voorkomen niet meer mogelijk is, kunnen wij samen nog wel een bore-out oplossen, hiervan herstellen en ervoor zorgen dat je weer met energie en een doel aan het werk gaat.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven