Zoeken

Zoeken sluiten

Wanneer weer aan het werk na een burn-out?

donderdag 21 mei 2020

Wanneer je hersteld bent van een burn-out, is de vraag “wanneer weer werken na een burn-out” waarschijnlijk de eerste die jij jezelf en je omgeving stelt. Dat is begrijpelijk. Voor sommigen betekent een burn-out dat je maanden bijna niets kon doen. Je burn-out kan je volledig uitschakelen waardoor je lange tijd  niet kunt werken. Misschien denk jij dat je pas weer kunt werken zodra je volledig hersteld bent, maar het is verstandig om daar al eerder weer je focus op te leggen. Wanneer je burn-out op zijn hevigst is, is dit absoluut nog niet iets waar jij je mee bezig houdt. Je bent echter niet van het ene op het andere moment hersteld. Dit gaat geleidelijk. Net zoals je burn-out geleidelijk ontstaan is.

Er zal in je herstelproces een punt komen waarop je weer voorzichtig aan de toekomst begint te denken. Dat zal een hele opluchting zijn. Geen uitweg zien in je situatie is namelijk iets waar je tijdens een burn-out zeker mee kunt kampen. Betekent dit dan dat je klaar bent om weer te gaan werken zodra je hier zin in begint te krijgen? Nee. Wanneer dan wel? Dat hangt van meerdere dingen af. In deze blog geef ik het antwoord op de vraag “wanneer weer werken na een burn-out?”

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wanneer weer werken na een burn-out? Zo kijken wij er tegenaan

Wij krijgen als burn-out coaches geregeld de vraag van onze cliënten wanneer zij weer morgen werken. Wanneer deze vraag gesteld wordt, verschilt per persoon. De een is hier direct al mee bezig en probeert een stip op de horizon te zetten, de ander stelt deze vraag pas na enkele maanden van behandeling. Het is lastig om een antwoord op de vraag wanneer weer werken na een burn-out te geven dat op iedereen van toepassing is. Elke burn-out is verschillend omdat iedere persoon verschillend is.

Mensen die door een burn-out worden getroffen, willen natuurlijk altijd direct weten hoe lang een burn-out duurt.

duur burn-out

Dankzij onze ervaring kunnen wij uiteraard een goede inschatting maken van hoe lang wij verwachten dat het herstellen van een burn-out gaat duren. Helemaal zeker weten doet niemand dit. Het is iets waar je in de loop van de behandeling een steeds preciezere uitspraak over kunt doen. Uit gegevens van Arboned blijkt dat de gemiddelde burn-out 8 maanden nodig heeft om te herstellen. Vanzelfsprekend delen wij deze kennis met onze cliënten, maar wij zijn hier ook voorzichtig mee. Die 8 maanden betreft het gemiddelde. Een reactie die wij vaak krijgen is: dus als het goed is kan ik na 8 maanden weer aan het werk. Zo eenvoudig ligt het niet. Het duidelijkste antwoord dat wij kunnen geven op de vraag “wanneer weer werken na een burn-out?” is: het is belangrijk om altijd het werk te doen wat je kunt dragen en jezelf zeker niet te overvragen. Dit betekent dat als je in staat bent om koffie te drinken op je werk, je dit zeker moet doen. Als je een klein afgebakend project aankunt, moet je dit zeker niet laten. Herstellen gaat sneller als je naar je vermogen (op dat moment) werkt.

Hoe het herstelproces eruit ziet

Bij Liberi hanteren wij het door ons zelf ontwikkelde Fasenplan om jou te helpen herstellen van je burn-out. Ik schreef eerder in deze blog dat elke burn-out anders is omdat iedere persoon anders is. Dat is ook zo, maar iedereen doorloopt wel globaal dezelfde fasen bij het herstellen van zijn of haar burn-out. Die fasen zijn: acceptatie, stabilisatie, activatie en integratie. Tijdens alle 4 de fasen kijken we samen met jou wat een passende invulling richting je werk kan zijn. We willen je absoluut niet overvragen, maar ondervragen zorgt uiteindelijk alleen maar voor een veel langer durend herstel.

Op basis van de ernst van je burn-out, de symptomen waar je last van hebt en de onderliggende oorzaken kunnen wij aan het begin van het behandelproces een inschatting maken van hoe lang het herstellen van je burn-out duurt. Het kan echter zo zijn dat het volledig herstel, en dan met name de volledige re-integratie in je werk langer duurt dan in eerste instantie geschat. Korter kan natuurlijk ook. Kortom: We zullen samen met jou dat week voor week bekijken.

werken na burn-out

Wanneer weer werken na een burn-out? Wanneer je volledig hersteld bent

Ergens is het antwoord op het vraagstuk wanneer weer werken na een burn-out ook heel eenvoudig. Al het werk dat niet meer kost dan wat je er voor terugkrijgt kun je aan. Daarnaast kun je alle taken aan waar je binnen een dag weer volledig van kunt herstellen. Eén van de grootste risico’s bij een burn-out is een terugval. Een terugval kan diverse oorzaken hebben. Sommige kun je lastig zien aankomen of zijn moeilijk te voorkomen. Stel je bijvoorbeeld een situatie voor waarin je, terwijl je goed aan het herstellen bent, ineens een dierbare verliest. Zoiets is pure overmacht. Andere risico’s zijn echter wel uit te sluiten. Te vroeg weer teveel taken op je werk oppakken, levert een groot risico op een terugval op. Het is dus niet verstandig. Je kunt zelfs stellen dat het zo goed als onmogelijk is. Loop je te hard van stapel, dan zul je vrijwel zeker al binnen enkele weken een terugval ervaren.

Wat houdt werken naar draagkracht in?

Je kunt zoveel werken bij een burn-out als dat je kunt herstellen binnen een dag, dat is werken naar draagkracht. Als je elke keer meer energie uitgeeft dan dat je herstelvermogen hebt, dan loopt je batterij gewoon leeg. Wanneer je alle vier fasen uit ons Fasenplan hebt doorlopen, ben je hersteld van je burn-out klachten. Je bent dan echter nog wel kwetsbaar. Zoals bij vrijwel alles in het leven geldt dat je niet direct van 0 naar 100 gaat. Weer je werk oppakken tijdens en na een burn-out vereist een voorzichtige aanpak. Stap voor stap zul je jouw werkzaamheden weer opbouwen. De tijd zal uitwijzen of je uiteindelijk weer je werkzaamheden helemaal kunt oppakken zoals je gewend bent. Na een burn-out ben je een ander mens, met nieuwe inzichten. Het moet geen doel zijn dat jij je oude werk weer net zo op gaat pakken als voor je burn-out, immers door die manier van werken ben je nou juist ziek geworden.

Volledig herstel betekent meer dan alleen klachtenvrij zijn. Om gezond, fit en gelukkig te blijven, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

 • De oorzaak van de burn-out moet zijn verholpen
 • Kan deze oorzaak niet worden weggenomen, dan moet je er zeker van zijn dat je er nu wel mee om kunt gaan
 • Er dient sprake te zijn van een terugval preventieplan
 • Je dient doorzichtig toe te werken naar maximum belasting
 • Eventuele werkgever en Arbo-arts dienen bij je re-integratie betrokken te zijn
  Burn-out test
  Gratis
  Burn-out test
  Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat als werken na een burn-out niet meer gaat zoals voorheen?

Soms is het antwoord op de vraag “wanneer weer werken na een burn-out” dat het niet langer mogelijk is om je werk op te pikken zoals vanouds. Wanneer bronnen van werkstress niet kunnen worden weggenomen, zul je een andere oplossing moeten vinden. Weer op dezelfde manier hetzelfde werk gaan doen, is vragen om problemen. Soms komen mensen na hersteld te zijn van een burn-out tot andere inzichten en gooien zij het roer om. Sommigen gaan minder werken, anderen zoeken ander werk en weer anderen stoppen helemaal met werken. Hoe het ook zij: weer volledig werken na een burn-out is pas mogelijk wanneer jij voelt dat je er helemaal klaar voor bent, wij als burn-out coaches hiervan overtuigd zijn en je ook groen licht krijgt van de bedrijfsarts.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven