Op de blog van Liberi schrijven we over zeer veel verschillende onderwerpen. We proberen hierbij ook altijd raakvlakken te vinden met stress en burn-out. Er zijn namelijk ontzettend veel oorzaken waardoor iemand stress kan ervaren. Soms duiken we ook wat dieper in de materie. Zoals in deze blog over GABA. GABA is een belangrijke onderdeel van neurotransmitters. Dat klinkt ingewikkeld en dat is het eigenlijk ook. Maar wees niet bang: in deze blog ga ik op een begrijpelijke manier op dit onderwerp in. GABA is namelijk heel erg interessant. Misschien weet je wat neurotransmitters doen. Neutransmitters geven signalen in de hersenen door. GABA is een zeer interessant onderdeel van dit systeem. Het is namelijk een soort balansbewaker en zorgt ervoor dat boodschappen worden geremd wanneer nodig. Het speelt dus een belangrijke rol bij stress. Lees verder over:
GABA is belangrijk voor jouw fysieke en mentale balans. Gamma-aminoboterzuur is een aminozuur die in het menselijk lichaam de rol van lichaamseigen neurostransmitter vervult. Dat wil zeggen dat ons lichaam GABA zelf aanmaakt. De stof vervult de rol van verplaatser van boodschappen van de ene naar de andere plek in ons brein, maar op een bijzondere manier: ze remt andere neurotransmitters. Dit maakt deze stof een natuurlijke rustgever.
GABA zet ons als het ware ‘uit’, wanneer we te veel of te lang ‘aan’ staan en zo blijven we in balans. Soms werkt dit mechanisme niet goed meer, zoals tijdens een burn-out. Wat je dan kunt doen, lees je in dit artikel.
Gamma-aminoboterzuur wordt in ons lichaam gevormd uit het aminozuur glutaminezuur (glutamaat), wat weer wordt omgezet vanuit L-glutamine. L-glutamine is verkrijgbaar als supplement in poedervorm. Vitamine B1 (thiamine) speelt vervolgens een rol bij de effectiviteit van de neurotransmitter in ons lichaam. Wanneer er voldoende vitamine B1 in je lichaam aanwezig is, kan de neurotransmitter haar remmende werking beter uitvoeren. Vitamine B1 komt onder andere voor in:
Om te zorgen voor genoeg GABA, is het als basis nodig dat we gezond eten en geen chronische stress ervaren. Het is daarnaast van belang dat er voldoende zink, vitamine B6, magnesium, taurine en glutamine in het lichaam aanwezig is. Ook dat hangt natuurlijk samen met ons voedingspatroon.
We besteden niet voor niets een heel blog aan deze bijzondere neurotransmitter. GABA is namelijk de belangrijkste remmende neurotransmitter in ons centraal zenuwstelsel. Dat wil zeggen dat de stof een erg belangrijke rol speelt bij het remmen van prikkels in ons brein. Dit is vooral relevant wanneer we veel angst of stress ervaren.
Wanneer er een overactiviteit is van een bepaalde neurotransmitter, dan schiet GABA te hulp. Dit maakt de stof een natuurlijke rustgever. Het zorgt voor minder angst, het verbeteren van de gemoedstoestand en het verminderen van Pre Menstrueel Syndroom (PMS) bij vrouwen. GABA kan worden ingezet bij de behandeling van ADHD, stress en slaapstoornissen. GABA speelt bovendien een positieve rol bij spieropbouw, vetverbranding, de bloeddruk en het verminderen van pijn.
Juist wanneer we veel stress ervaren, kan er een vicieuze cirkel ontstaan: de werking van GABA raakt verstoord, waardoor we meer onrust ervaren en stress zich opstapelt.
Wanneer we ouder worden, maken we minder GABA aan. Dat verklaart waarom oudere mensen wat minder goed gaan slapen. Het is iets moeilijker om de gedachtes tot rust te brengen en in slaap te vallen.
Stress, voeding, medicijnen, alcohol en drugs beïnvloeden de hoeveelheid neurotransmitters in ons centraal zenuwstelsel. Zoals je vast weleens hebt gemerkt, beïnvloeden deze zaken de mate van balans die jij dagelijks ervaart. Wanneer er sprake is van een tekort aan GABA, dan kun je last krijgen van o.a.:
Deze klachten duiden op een overactiviteit of een lichaam dat ‘aan’ staat. Door problemen met de aanmaak van GABA wordt dat gevoel van ‘aan’ staan alleen maar versterkt. Prikkels komen hard binnen en je verliest steeds meer de controle wat betreft de verwerking van die prikkels. Ook bij hoogsensitiviteit is er sprake van een lichaam en geest die continu meer ‘aan’ staan. Om die reden denken we dat GABA voor HSP‘ers extra relevant is.
Wanneer je veel stress ervaart, staat je lichaam langer ‘aan’ dan goed is. Je hart klopt sneller, je ademt sneller en je verbruikt meer energie dan eigenlijk beschikbaar is. Deze overbelasting gaat samen met hoge cortisolwaardes. Je lichaam zal als reactie hierop meer glutamaat gaan produceren, wat in tegenstelling tot GABA juist een stimulerende werking heeft in je brein. Dit verstoort de normale GABA-productie en zorgt voor disbalans. De remmende werking waar we zo van afhankelijk zijn, laat het steeds meer afweten, en je innerlijke onrust neemt toe. Gelukkig kun je hier iets aan doen!
Bestaat er een GABA supplement? Ja. Het is een stofje en je kunt het dus innemen, bijvoorbeeld via je mondslijmvlies (laten smelten onder de tong). Met name bij stressklachten, slaapproblemen en angststoornissen zijn er positieve resultaten gevonden bij inname van dit supplement. Er is klinisch bewijs dat 250 mg GABA de spanning, angst, verwarring en depressie bij stressgevoelige mensen doet afnemen (zie voor meer uitleg bronnen onderaan deze pagina). Het is echter raadzaam je hierover te laten adviseren door een orthomoleculair arts.
Je kunt met natuurlijke voedselbronnen zorgen voor een betere aanmaak van GABA. Ons lichaam maakt de stof zelf aan, maar krijgt met deze voedingsmiddelen wel wat hulp:
Zogenaamde ‘GABA-agonisten’ versterken de werking van deze stof in je lichaam. Het zijn dus de helpertjes van deze natuurlijke remmer. Enkele voorbeelden:
Met deze stoffen dien je wel op te passen. Deze stoffen versterken de remming in het brein, met als gevolg slaperigheid, verslechterde coördinatie, afgenomen concentratie en vergeetachtigheid. Wanneer je op de achterkant van doosjes van slaapmedicatie leest, dan zul je de namen van deze stoffen terugvinden. We raden vanzelfsprekend niet aan om alcohol te gaan drinken ter versterking van de werking van GABA; uiteindelijk heeft alcohol een negatieve invloed. Een supplement, gezonde voeding en stressreductie zullen je uiteindelijk het meest vooruit helpen.
Om de GABA-productie te herstellen, moeten we vooral kijken naar manieren om stress te verminderen. Stress zorgt er namelijk voor dat glutamaat (stimulerend) de overhand krijgt en GABA in de verdrukking raakt. Op deze website vind je inspiratie om stress te verminderen: yoga, mindfulness, wandelcoaching en ontspanningsoefeningen zijn enkele krachtige voorbeelden. Het zijn manieren om de vicieuze cirkel van stress en overprikkeling te doorbreken.
Voor duurzame verandering kun je een burn-out coach inschakelen. Onze coaches werken in heel Nederland en staan vandaag voor je klaar.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
3 reacties
Kan gebruik van gaba astma of hyperventilatie verergeren?
@Jose
In feiten kan een stof waar de 1 goed op reageert voor een ander negstieve effecten hebben.
Maar in princiepe moet Gaba juist een positieve werking hebben op astma.
Asghwana is ook een aanrader!
Ik kamp al vele jaren met chronisch stress en slaap inderdaad niet lekker sinds enkele jaren. Gaba lijkt inderdaad de boel een beetje tot rust te brengen. Echter is mijn urine na een week gaba ineens donker. Terwijl ik niet minder water ben gaan drinken. Ik kan ook niet zo 123 een verklaring bedenken. Ik drink ruim 1.5 liter water, naast mede thee zonder suiker en 1 kopje koffie per dag. Heeft u een idee waar dit van zou kunnen komen?