Zoeken

Zoeken sluiten

Inspiratie: waar haal jij die vandaan?

donderdag 17 februari 2022

Het woord ‘inspiratie’ heeft een hele mooie oorsprong. Het stamt uit het Latijnse ‘in spirare’, wat inademen of inblazen betekent. Volgens de Van Dale betekent inspiratie bezieling. Als je een moment van inspiratie ervaart kun je bijvoorbeeld nieuwe ideeën hebben, je enthousiast en creatief voelen, motivatie hebben of nieuwe oplossingen en ingevingen krijgen voor een probleem. Over het algemeen voelen we ons goed en hebben we energie. We komen in de actie-modus en willen dingen actief aan gaan pakken. Heel fijn dus, een portie inspiratie. Maar waar haal je je inspiratie vandaan?

Inspiratie van binnenuit of buitenaf?

Volgens de theorie van human design zijn er allereerst mensen die hun inspiratie halen uit zichzelf (van binnenuit als het ware). Daarnaast zijn er mensen die hun inspiratie halen van buiten zichzelf. Die inspiratie is werkelijk overal te vinden: in een goed boek, bij het luisteren naar mooie muziek, tijdens het maken van een wandeling in de natuur of gedurende het bezoeken van een andere stad met veel nieuwe indrukken.

inspiratie van binnenuit

Inspiratie van binnenuit

Als je de inspiratie voornamelijk uit jezelf haalt heb je een levendige binnenwereld. Jouw fantasie kan je helpen in het dagelijks leven. Je hoeft niet ver te gaan om inspiratie te vinden: die is er namelijk al! Soms kan het echter zijn dat je door stress of drukte tijdelijk of zelfs langdurig geen toegang meer hebt tot jouw innerlijke inspiratiebron. Als dat maar lang genoeg aanhoudt kun je uitgeput raken. We hebben namelijk inspiratie nodig om in actie te komen, maar ook om voldoening te kunnen ervaren bij de dingen die we doen. Als we constant haast hebben en op onze tenen lopen, is er geen ruimte voor de positieve flow die inspiratie ons biedt. We kunnen dan vermoeid worden en op den duur zelfs in een burn-out terecht komen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat kun je doen om je innerlijke inspiratiebron aan te wakkeren?

Zorg er allereerst voor dat je momenten inbouwt van ontspanning. Net als een batterij van een smartphone hebben wij het nodig om op te laden. Als we voldoende opgeladen zijn krijgt onze innerlijke inspiratie de kans om zich te roeren. Wat opladen inhoudt is per persoon verschillend. De één laadt op van een avondje afspreken met vrienden (over het algemeen zijn deze mensen extravert), terwijl de ander oplaadt door tijd alleen door te brengen, bijvoorbeeld door een lange wandeling te maken of te mediteren. De mensen die opladen van tijd alleen zijn over het algemeen meer introvert.

inspiratie en stress

Het één is niet beter dan het ander, het gaat erom dat je uitvindt wat bij jou past.  Soms kan het betekenen dat je je grenzen aan moet gaan geven. Als je normaliter regelmatig afspreekt met vrienden en er te weinig tijd is om op te laden door bijvoorbeeld aan yoga te doen, dan kan dat leiden tot wrijving. Je vrienden begrijpen jouw behoefte misschien niet helemaal. Toch is het heel belangrijk om nee te leren zeggen en jouw eigen grenzen te respecteren.

Als je niet precies weet waar jouw grenzen liggen, is het van belang ermee te gaan experimenteren. Probeer maar eens het doen van een bepaalde (nieuwe) activiteit en kijk hoe je je voelt tijdens en na het doen van die activiteit. In dit geval kan een activiteit ook ‘niets’ doen betekenen: gewoon een avondje op de bank hangen. Het zou zomaar kunnen dat dat precies is wat je nodig hebt om te kunnen opladen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Inspiratie van buitenaf

Als je de inspiratie van buiten jezelf haalt, dan is het voor jou belangrijk om regelmatig ‘gevoed’ te worden door bronnen die voor jou een inspiratie vormen. Misschien weet je dit heel goed: iedere keer dat je luistert naar de muziek van een bepaalde artiest, dan voel je je geïnspireerd. Die ene keer dat je die artiest live tijdens een concert zag zul je nooit vergeten. Wat een geweldige ervaring was dat!

Of mogelijk haal je je inspiratie uit de kunst. Het bezoeken van een museum kan je nieuwe inspiratie geven voor je eigen creatieve projecten. Ook hier geldt dat als je te veel stress ervaart, dit het opdoen van inspiratie zal bemoeilijken. Je vindt je inspiratie namelijk veelal buitenshuis. Als je te druk bent om tijd te maken om bewust inspiratie op te kunnen doen, dan zul je merken dat je die fijne flow steeds minder en minder zult ervaren.

inspiratie van buitenaf

Wakker het in jezelf aan!

Als je de inspiratie voornamelijk buiten jezelf haalt is het vooral belangrijk om de tijd te nemen om dit te kunnen doen. Heb je een volle agenda? Kijk dan of er iets is dat minder belangrijk of urgent is. Zo ja, dan zou je deze afspraak of taak uit kunnen stellen of zelfs kunnen delegeren. Ga in de tijd die vrijkomt iets doen dat jou inspireert. Sommige dingen kosten uiteraard meer tijd (een dagje Amsterdam bijvoorbeeld als je in Groningen woont), maar er zijn ook vele kleinere activiteiten of dingen die je kunt doen als je een uurtje hebt. Ook hier geldt wederom: experimenteer! Het hoeft niet perfect, begin gewoon ergens. Desnoods haal je een kleurboek in huis en ga je met kleurpotloden aan de slag. Je zou zomaar ineens een nieuwe hobby erbij kunnen hebben!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Dingen die meer tijd kosten kun je inplannen voor een later moment. Dat dagje Amsterdam kun je mogelijk over twee maanden samen met een vriendin doen. Naast dat het je hoogstwaarschijnlijk gaat inspireren op de dag zelf, geeft het uitzien naar iets leuks ook een positieve boost. Maar voor alle activiteiten (groot en klein) geldt: blijf ze doen.

Zorg dat jouw oplaadmomenten prioriteit hebben. Elke dag een kwartiertje kan al winst geven. En iedere week een uurtje voor jezelf. Elke maand een dagje. Kijk wat haalbaar is in jouw agenda, maar saboteer jezelf niet. Je hebt altijd een keuze, maar die moet je wel willen maken. Je bent nooit het slachtoffer van je agenda. Jij bent de baas over wat er wel of niet in komt te staan. Kom je er niet uit? Voel je je overweldigd door alle verantwoordelijkheden en taken die op jouw schouders rusten? Onze coaches lopen graag een stukje met je op. Je kunt vrijblijvend contact opnemen voor een kennismaking.

De SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit

Wil je hier meer over weten? Op je eigen tijd en tempo inspiratie opdoen met Yoga en Ayurveda? Misschien heb je vage lichamelijke klachten en kamp je met stress. Mogelijk wil je gewoon eens jezelf op nummer één zetten en tijd voor jezelf maken. Je wilt je gezond, fit en energiek voelen. Dan is de nieuwe SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit iets voor jou. Het is een lichaamsgericht en holistisch leefstijl programma voor vrouwen. Middels video’s, audio, schrijfopdrachten en reflectie-oefeningen duiken we in Ayurveda, Yoga, de maan- en menstruatiecyclus, vrouwelijkheid, gezonde voeding, kruiden, slaap en seksualiteit.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven