Zoeken

Zoeken sluiten

Coronastress

woensdag 4 november 2020

Coronastress”: hoewel het jaar nog niet ten einde is, is dit wat mij betreft absoluut een kanshebber op het woord van het jaar. Voor dit jaar bestond deze term simpelweg nog niet. Coronastress is niet slechts een trending term, maar een serieus probleem voor heel veel mensen. Het COVID-19 virus heeft veel mensen hard geraakt. Dan heb ik het niet eens over het virus zelf, maar vooral ook over de gevolgen die deze wereldwijde pandemie heeft gehad, nog steeds heeft en misschien nog wel zal krijgen. Het einde is momenteel niet in zicht, dus ook aan de coronastress zal zeker nog geen einde komen. 

Coronastress is een zeer veelomvattende term. De gevolgen van het coronavirus kunnen mensen hard raken, op zeer veel verschillende gebieden. Waar de een stress heeft om zijn/haar gezondheid, heeft de ander dat om (het verlies van) zijn of haar baan. Weer andere mensen komen in een sociaal isolement terecht, of krijgen te kampen met acute stress door geldzorgen. Hoe ga jij met coronastress om en hoe zorg je ervoor dat je niet omvalt?

De coaches van Liberi staan altijd voor je klaar, mocht de stress je teveel worden. En onthoud: wanneer dit gebeurt, is dat absoluut niets om je voor te schamen. Het zijn bizarre tijden die veel van ons allemaal vragen. In deze blog probeer ik je te helpen met het goed omgaan met deze stress.

Coronastress: wat is het nu precies?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Coronastress: wat is het nu precies?

Hoewel de term coronastress dus een behoorlijk nieuw fenomeen is, is de definitie hiervan al flink veranderd ten opzichte van een aantal maanden geleden. In eerste instantie was coronastress namelijk angst voor het virus: angst om zelf besmet te worden. Dit was en is wat mij betreft een zeer legitieme vorm van stress. Ondanks dat er zeer veel mensen geïnfecteerd raken, geldt nog steeds voor een grote meerderheid van alle Nederlanders dat zij het virus (vooralsnog) ontlopen. Dit is te zien in de cijfers van het RIVM. Zonder afbreuk te willen doen aan de tragische sterfgevallen en de vele ernstig zieke slachtoffers, herstellen de meeste mensen gelukkig goed van het virus nadat zij dit hebben opgelopen.

Betekent dit dan dat coronastress voorbij is? Zeker niet. Want zelfs als je met het virus in aanraking bent gekomen en bent hersteld, kan het nog zo zijn dat het je leven voor een groot gedeelte bepaalt. Een wereldwijde pandemie als deze kan je leven behoorlijk ontwrichten, zonder dat je hier invloed op hebt. Coronastess kan dus alle onderdelen van je leven raken.

De meest voorkomende vormen van coronastress

Naast angst voor het virus zelf, of de gevolgen van ziekte, zijn er nog veel meer aspecten te benoemen die voor mensen een grote bron van stress kunnen vormen.

Angst voor het verlies van werk, bijvoorbeeld. Je kunt in deze tijden eenvoudig stress door geldzorgen krijgen wanneer je jouw baan of bedrijf verliest. Te veel (horeca)ondernemers hebben inmiddels het water aan de lippen staan, of zijn al in de problemen gekomen of zelfs failliet verklaard door de gevolgen van het coronavirus.

Een andere inmiddels zeer bekende vorm van coronastress heeft te maken met het feit dat mensen vaak in een situatie terechtkomen waarin zij niet meer de dingen kunnen doen die zij willen doen. Er gaat noodgedwongen een streep door bepaalde hobby’s en ook sporten is in veel gevallen niet (meer) of slechts beperkt mogelijk. Dit brengt mogelijk een groot probleem met zich mee. Namelijk het probleem dat mensen geen gebruik meer kunnen maken van belangrijke uitlaatkleppen. Iedereen heeft een uitlaatklep nodig om van spanningen af te komen en stress te voorkomen. Wanneer deze uitlaatklep je ineens wordt ontnomen, kan dat zorgen voor veel stress en problemen.

De meest voorkomende vormen van coronastress

Afstand houden is de belangrijkste boodschap geworden om het virus terug te dringen en hopelijk binnen afzienbare tijd helemaal de kop in te drukken. Hoewel vrijwel iedereen het belang hiervan onderschrijft en zijn best doet om de adviezen en regels op te volgen, brengt dit wel direct aan het licht hoe belangrijk menselijke interactie is. De dagelijkse momentjes bij de koffieautomaat met collega’s, samenwerken aan projecten, maar ook even lekker de stad in gaan met een vriend of vriendin, iemand spontaan bezoeken of met vrienden of familie een restaurantje of cafeetje pakken: het zit er in veel gevallen simpelweg niet in. Dit kan mensen eenzaam maken. 

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe voorkom je dat stress teveel wordt?

Ik zou nog wel even door kunnen gaan met het geven van voorbeelden. Hoe moet je werken wanneer de kinderen straks misschien weer niet naar school kunnen? Wanneer kun je nu het beste boodschappen doen? Is dat hoestje een gewone verkoudheid, of is er toch meer aan de hand? Coronastress kan overal de kop opsteken.

Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat je zo goed mogelijk omgaat met coronastress; dat je ervoor zorgt dat deze stress niet leidt tot ernstige problemen, zoals een depressie, surmenage (overspannenheid) of een burn-out.

Ook in deze moeilijke tijden kun je steun vinden bij de mensen om je heen. Misschien niet altijd fysiek, zoals je zou willen, maar ook regelmatig telefoneren of videobellen met je vrienden en familie kan behulpzaam zijn. Spreek vooral uit wanneer je stress ervaart of steun nodig hebt. 

Ik snap ook als geen ander dat je misschien in een situatie zit die lastig is en waarin je dingen ontnomen zijn die je niet direct terug kunt krijgen. Onthoud echter dat je het verdient om goed voor jezelf te zorgen: voldoende ontspanning, voldoende slaap, beweging en gezond eten blijven ook nu het fundament van een gezond en gelukkig leven. Naar de sportschool gaan is nu misschien even lastig, maar YouTube staat vol met goede thuis workouts. Er wordt misschien te veel van je gevraagd op het gebied van werken vanuit huis: er is echt wel begrip voor je situatie, zolang jij je maar uitspreekt. Probeer, hoe moeilijk het ook is, te kijken naar mogelijkheden en niet alleen naar onmogelijkheden. Maak ook werk van extra ontspanningsoefeningen om van je stress af te komen.

Wanneer je coronastress echt niet meer aankunt

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wanneer je coronastress echt niet meer aankunt

Wanneer je coronastress echt niet meer aankunt en gewoon niet meer kunt zien hoe de situatie ooit nog beter zal worden, staan wij ook nu uiteraard voor je klaar. De coaches van Liberi blijven zich ook tijdens de coronacrisis inzetten voor jouw herstel. Dat kan met behulp van wandelcoaching, zoals wij graag doen. Ook voor ons zijn dit gekke tijden, maar we zijn er nog steeds voor je. Samen roepen wij je coronastress een halt toe en zorgen wij ervoor dat jij deze moeilijke tijd doorkomt, goed kunt blijven functioneren en een positieve blik op de toekomst krijgt en houdt. 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven