Zoeken

Zoeken sluiten

keuzestress

donderdag 26 september 2019

Keuzestress: Wat is het, hoe ontstaat het en 5 tips

We leven in een maatschappij waarin alles in overvloed is en heel veel mogelijkheden zijn. Fijn toch? Dat zou je zeggen, maar tegelijkertijd maakt dit het allemaal niet makkelijker. Welk telefoonabonnement neem je? Waar ga je naartoe op vakantie? Bij welk restaurant ga je eten? Welke kleren doe je aan? Overal kan over worden nagedacht én er moet een keuze worden gemaakt. Dit kan zorgen voor keuzestress. Doordat er zoveel mogelijkheden en keuzes zijn, kan het overweldigend zijn waardoor je stress ervaart bij het maken van een keuze. We geven graag meer uitleg over keuzestress en hoe het ontstaat, wat de kenmerken zijn en hoe je er mee om leert gaan.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is keuzestress en waardoor ontstaat het?

Wat is keuzestress? In principe is het niets meer dan het ervaren van stress door het moeten maken van een keuze. Dit kan gaan om grote zaken zoals het kopen van een huis, beslissen voor welke baan je gaat, of je wel of niet in het buitenland gaat wonen of de keuze voor een studie. Echter zijn er door de dag heen ook veel kleine zaken waarbij we een keuze moeten maken, zoals: je kledingkeuze, wat je op je brood smeert, welke producten je meeneemt van de supermarkt, of je die foto wel of niet op social media gaat plaatsen en ga zo maar door. Keuzes maken doen we de hele dag door, maar gelukkig zijn we ons van veel keuzes niet bewust.

We leven in een welvarend land met veel mogelijkheden, vrijheid en een groot aanbod. Hoewel dit fijn klinkt, kan juist dit de reden zijn waarom keuzes maken zo’n stress oplevert, want: kies je wel het juiste? Wat als jouw keuze tegen valt? Wat zijn de voordelen van het andere product? Juist het grote aanbod en de vele keuzes zorgen uiteindelijk voor keuzestress. Want hoe minder er is om uit te kiezen, hoe makkelijker het maken van een keuze wordt.

waardoor-ontstaat-keuzestress

Wat zijn de kenmerken van keuzestress?

Het hebben van keuzestress heeft verschillende kenmerken die met jou als persoon te maken hebben. We delen er een paar met je.

1. Je bent bang om fouten te maken

De angst om iets fout te doen of faalangst kan er voor zorgen dat het maken van keuzes alleen maar lastiger wordt. Want wat nou als jouw keuze ‘fout’ is? Tegelijkertijd kun je alleen ervaren of jouw keuze de beste is door het te gaan ervaren. En wat als het tegenvalt? Ja, dat is dan maar zo! Iedereen maakt fouten en het leuke daarvan is, je kunt er heel veel van leren. Je weet nu in ieder geval wat niet werkt, dus weet je ook dat je de volgende keer beter een andere keuze kunt maken.

2. Je bent onzeker over jezelf

Onzekerheid maakt het maken van keuzes niet makkelijk, het laat je twijfelenpiekeren, te lang nadenken en blijft maar denken over ‘wat als’ en ‘ja, maar’. Door de keuze te overdenken wordt het uiteindelijk alleen maar moeilijker. Het is belangrijker om gewoon de knoop door te hakken en een keuze te maken. Juist door vaker wél een keuze te maken zal je onzekerheid ook wat afnemen.

3. Je blijft je keuze uitstellen

Uitstelgedrag, wie kent het niet? Je doet grondig onderzoek, bekijkt alle voor- en nadelen maar je definitieve keuze stel je uit. Hoewel het prima is om onderzoek te doen voordat je een keuze maakt, zal het uitstellen en overdenken de spanning alleen maar doen toenemen. Je hebt nu zoveel informatie, dat de kans groot is dat het maken van een keuze alleen maar moeilijker wordt.

keuzes-uitstellen

4. Bang om anderen teleur te stellen

Moet je een keuze maken die niet alleen voor jezelf bepalend is, maar ook voor anderen? Dan ervaar je misschien de angst om anderen teleur te stellen waardoor je niet wilt kiezen. Je bent bang dat de ander liever iets anders zou willen waardoor jij je schuldig gaat voelen. Het is belangrijk om dit los te laten en te kiezen wat jij denkt dat het beste is.

5 Tips om er mee om te gaan

Onderstaande tips gaan jou helpen om ondanks keuzestress, toch makkelijker keuzes te maken. Je zult merken dat het je veel vrijheid, rust én tijd gaat opleveren!

 1. Besef dat keuzes niet altijd definitief zijn. In veel gevallen is het mogelijk om terug te komen op je keuze en het te veranderen. Dus: geen reden tot paniek als het toch niet de juiste keuze blijkt te zijn!
 2. Niemand weet wat de perfecte keuze is. Perfectie bestaat niet, iedere keuze heeft zijn voor- en nadelen. Vrijwel niemand weet vooraf wat het beste is, maar juist door gewoon te kiezen zul je dit vanzelf gaan ervaren.
 3. Beperk je keuzes. Als je nadenkt over wat je wilt, kun je – net zoals in de meeste webshops – een filter maken voor jezelf. Alle keuzes die daarbuiten vallen, vallen dus af. Op deze manier beperk je jouw keuzes waardoor kiezen ook makkelijker wordt.
 4. Kies voor jezelf! Vind je het moeilijk om te kiezen omdat je niet weet wat het beste is óf omdat je anderen tevreden wilt houden? Als dat laatste het geval is, kies dan vaker voor jezelf. Precies dat wat jij wilt. Je zult merken hoe goed het je doet.
 5. Geef jezelf een deadline. De knoop zal toch ooit moeten worden doorgehakt, niet dan? Om dit te realiseren kan het helpen om een deadline voor jezelf te stellen. De perfecte keuze bestaat niet en 100% zekerheid zul je niet krijgen. Hak de knoop door en zie wat er gebeurt, het feit dat je een keuze hebt gemaakt zal al zorgen voor opluchting.
  Burn-out test
  Gratis
  Burn-out test
  Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Merk jij dat je last hebt van keuzestress en wil je daar graag vanaf? Je kunt contact opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en weten daardoor precies hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen. En als je vooraf al wat meer informatie wilt over jouw huidige staat, kun je onze gratis burn-out test doen om te zien hoeveel stress je daadwerkelijk ervaart.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven