Zoeken

Zoeken sluiten

Chagrijnig door stress

vrijdag 17 juli 2020

Chagrijnig zijn wij allemaal wel eens. De een wat vaker dan de ander. Net als alle andere emoties en gemoedstoestanden is er altijd een reden waarom je chagrijnig bent. Misschien weet je zelf niet waarom, maar dat betekent dus niet dat er geen oorzaak is. Wanneer je af en toe last hebt van een chagrijnige bui is dit geen probleem. Maar wat nou wanneer jij je realiseert dat je wel erg vaak chagrijnig bent? Wat doe je dan? In deze blog gaan we het hebben over de meest voorkomende oorzaak van chagrijnig zijn: stress. En natuurlijk leg ik uit wat je kunt doen om van dit gevoel af te komen. Je leest:

Chagrijnig door stress? In principe geen probleem

Ben je chagrijnig door stress? Dan is dit vervelend. Voor jezelf en voor anderen. Je kunt er behoorlijk last van hebben. Het is in principe gelukkig geen ernstig probleem. Er zijn tal van andere symptomen van stress die een veel groter probleem vormen en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Chagrijnig zijn door stress plaats ik in de categorie “lastig”, niet meer dan dat. Alhoewel: het is wel een probleem om serieus te nemen wanneer dit vaker voorkomt. Iedereen is wel eens chagrijnig door stress. Stress geeft je gewoon een vervelend gevoel. Hierdoor kun je prikkelbaar of snel geïrriteerd worden.

Het vervelende aan chagrijnig zijn, is dat het allesbehalve behulpzaam is. Natuurlijk is het prima om even lekker te mokken en stoom af te blazen. Maar op een gegeven moment is het klaar. Maar wat nu als dat niet zo is? De reden om misschien toch even verder te zoeken schuilt in de frequentie. Ben je namelijk vaak chagrijnig? Of misschien wel doorlopend? Dan is daar een oorzaak voor. Chagrijnig ben je niet zomaar. Stress kan een veroorzaker zijn. En als jij vaak chagrijnig bent, kan dit dus betekenen dat je continu bloot wordt gesteld aan te veel stress. Dat wil je natuurlijk oplossen.

Kijken naar de achterliggende oorzaak

Je kunt dus een beetje lacherig doen om chagrijn door stress, maar laten we dit vooral wel serieus nemen. Want hoe je het ook wendt of keert: wanneer je chagrijnig bent, ben je jezelf niet. Het leven is een stuk minder leuk en je bent ook minder leuk voor anderen. Het is ook handig om verder te kijken. Chagrijnig zijn is namelijk niet het voornaamste probleem: dit is slechts een gevolg. Het echte probleem is namelijk de stress. Zonder stress zou je ook niet chagrijnig zijn. Dat je chagrijnig wordt door stress betekent mogelijk ook dat anderen last hebben van jouw stress. Enfin, genoeg redenen om hier eens dieper naar te kijken.

Waarom word je chagrijnig?

Waarom word je chagrijnig door stress?

Waarom word je eigenlijk chagrijnig door stress? Natuurlijk voelt stress niet aangenaam. Hier kun je op reageren. Maar waarom gebeurt dit? Een belangrijke oorzaak zijn hormonen. Onder invloed van stress komen allerlei hormonen vrij. Dit gebeurt automatisch, je kunt daar weinig tegen doen. Wanneer je lichaam stress-signalen ontvangt, geven je hersenen een seintje aan je lichaam om bepaalde stoffen te gaan produceren. Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten, lees dan vooral onze blogs of de hypothalamus en neurotransmitters.

Een verstoorde hormoonbalans

Door stress raakt je hormoonbalans dus verstoord (dit kun je overigens beperken met behulp van de juiste voeding). In gezonde stress-situaties, dat wil zeggen situaties waarin stress een duidelijke functie heeft, wordt de hormoonbalans in je lichaam automatisch hersteld. Je lichaam verbruikt namelijk de vrijgekomen hormonen of maakt andere stoffen aan om deze hormonen af te breken. Wanneer er sprake is van ongezonde stress, gebeurt dit niet of minder. Dat beïnvloedt je gemoedstoestand. Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op te veel stress. Sommige mensen voelen met name fysieke gevolgen, terwijl anderen voornamelijk psychische klachten ervaren. Eén ding is echter zeker, en dat is dat niemand vrolijk wordt van stress. Dat je chagrijnig door stress wordt, is dus heel logisch. Het komt ook vaak voor.

Waarom worden sommige mensen wel chagrijnig en anderen niet?

Waarom de één chagrijnig door stress wordt en de ander niet, heeft dus vooral te maken met hormonen. Ieder mens is anders. Stress pakt je op een “zwakke plek”. Stress moét zich namelijk uiten. Iedereen ervaart het en iedereen gaat er op zijn of haar eigen manier mee om. De één wordt dus chagrijnig door stress. Word jij chagrijnig, dan ben je zeker niet de enige. Heel veel mensen hebben hier last van. Andere mensen niet, maar bij hen uit stress zich op een andere manier. Ze worden misschien niet chagrijnig, maar krijgen hoofdpijn, slapen slecht of kunnen zich moeilijk concentreren.

Hoe voorkom je erger?

Ik schreef al eerder dat chagrijnig zijn niet de grootste zorg is. Je kunt je heel erg druk maken om het feit dat je chagrijnig door stress wordt, maar daarmee ga je voorbij aan het echte probleem: je stress. Het is in zekere zin heel eenvoudig: zorg je dat je stress verdwijnt, dan zul je ook geen last meer hebben van chagrijn. Tenminste: als stress de oorzaak is. Andersom werkt het helaas niet zo: je kunt nog zo je best doen om je chagrijn tegen te gaan; je stress zal daarmee niet verdwijnen.

Neem chagrijnig zijn serieus

Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom je iets ogenschijnlijk onschuldigs als chagrijnig door stress zijn wel serieus dient te nemen. Chagrijnig worden is een uitingsvorm van stress. Het kan wijzen op te veel stress. Zeker wanneer je merkt dat je hier vaak last van hebt. Dit kan wijzen op chronische stress en dat kan gevaarlijk zijn.

Ongeacht de manier waarop stress zich manifesteert: je wilt natuurlijk van stress afkomen. Chagrijnig zijn is een duidelijk signaal van je lichaam. Negeer dit dan ook niet, maar vraag je af wat je kunt doen om erger te voorkomen. Te veel stress kan leiden tot grotere problemen dan chagrijnig zijn. Sta daarom bewust stil bij wat je voelt. Introspectie kan hierbij helpen. Met introspectie kun je achterhalen wat je nu werkelijk voelt en waar dit vandaan komt. Het doel is dan niet om de vraag “waarom ben ik chagrijnig?” te achterhalen. Dat antwoord ken je immers al. Hoe komt het dat je stress ervaart?

Chagrijnig

Ben je vaak chagrijnig? Vind zelf het antwoord

Door je af te vragen waaróm je chagrijnig bent en daarbij te letten op wannéér je stress ervaart, is het in veel gevallen mogelijk om voor jezelf een antwoord te vinden. Heb je dit antwoord gevonden, handel er dan naar. Bedenk wat je kunt doen om stress te verminderen. Dit kan op twee manieren: door de bron van de stress aan te pakken (en proberen de situatie te wijzigen) en door je lichaam en geest te helpen met het beter verwerken van stress. Dat kan onder andere met:

Wat kun je doen tegen chagrijnig zijn?

Dat brengt ons bij het laatste punt: wat kun je doen om van je chagrijnigheid af te komen? Of dus eigenlijk: wat kun je doen tegen stress? Ook hier hebben wij goede tips voor je. Lees eens de onderstaande blogs:

Je stressniveau verlagen

Uiteindelijk zul je jouw stressniveau moeten verlagen. Lukt dit, dan is een logisch gevolg dat ook je stemming verbetert. Je zult niet meer chagrijnig door stress zijn en lekkerder in je vel komen te zitten. Maar wat wanneer dit niet lukt? In dat geval sta je er niet alleen voor. Een belangrijke taak van onze coaches is dat zij ook preventief werken. Wij helpen je echt niet pas als je een burn-out hebt. Als het even kan, proberen wij problemen te voorkomen in plaats van te genezen. Heb jij het gevoel dat je jouw stress niet zelf kunt overwinnen? Een coach kan je hierbij helpen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek met een coach bij jou in de buurt. Maak ook eerst onze burn-out test om in kaart te brengen hoe het met jouw stressniveau is gesteld.

Overigens ben je misschien niet (alleen) chagrijnig door stress, maar omdat je ontevreden of ongelukkig bent. Wanneer dingen in je leven niet lopen zoals je wilt, kun je hier natuurlijk chagrijnig van worden. Ook in dat geval kunnen onze coaches helpen. Want levensgeluk is belangrijk. Wij kunnen je helpen om in kaart te brengen wie je nu echt bent, wat je nu echt wilt, hoe je doelen stelt en deze ook behaalt. Wij staan voor je klaar.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven