Zoeken

Zoeken sluiten

Cynisch worden door stress: logisch, maar niet behulpzaam

zondag 1 maart 2020

We hoeven er niet omheen te draaien: stress doet dingen met je. Cynisch worden, bijvoorbeeld. De ene persoon wordt er harder door geraakt dan de andere. De ene persoon krijg vooral last van mentale klachten, terwijl bij de ander stress zich nadrukkelijk fysiek manifesteert. Hoe je stress ook ervaart en hoe het zich bij jou uit; het is vrijwel altijd te merken wanneer je last hebt van te veel stress. Je merkt dit zelf, maar anderen merken dit waarschijnlijk ook. Te veel stress zorgt namelijk bijna altijd wel voor gedragsveranderingen, klein of groot.

Gedragsveranderingen door stress zijn in de regel nooit positief. Niemand wordt een beter, leuker of gezelliger persoon onder invloed van stress. Omdat je gedrag vaak in negatieve zin verandert, wordt dit opgemerkt door je omgeving. Cynisme door stress is iets dat vaak voorkomt. Vanuit het perspectief van degene die de stress ervaart, is dit best logisch te verklaren. Het probleem is echter dat je er niets mee opschiet. Sterker nog: het werkt vaak averechts. Jij wordt niet beter van cynisme en je omgeving zal er ook niet op reageren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom cynisch worden door stress verklaarbaar is

Cynisch worden door stress is heel goed verklaarbaar. Stress zorgt voor wezenlijke veranderingen in je brein en lichaam. Er komen allerlei stoffen vrij waar je hinder van kunt ondervinden. Een gevolg dat iedereen die stress ervaart, ondervindt, is dat jij je er slechter door gaat voelen. Je krijgt misschien last van een opgejaagd of gespannen gevoel, wordt humeurig of snel geïrriteerd, of ervaart fysieke ongemakken zoals hoofdpijn of pijn in je nek en schouders.

Stress zorgt er dus ook voor dat je minder goed van dingen kunt genieten. Dingen waar je normaal genoten van geniet, brengen je wellicht geen plezier. Alledaagse situaties zorgen ineens voor irritatie, om nog maar niet te spreken van de dingen die normaal gesproken (wanneer je geen last hebt van stress) al op je zenuwen werken. 

Wanneer je structureel last hebt van stress, kan het zelfs zo zijn dat je echt je plezier in het dagelijks leven verliest en nergens meer zin in hebt, misschien zelfs last krijgt van depressieve gevoelens, totale lusteloosheid ervaart en geen uitweg ziet in je situatie. Cynisch worden door stress is dan wel begrijpelijk. Wat maakt het uit wat ik doe? Het wordt toch allemaal niet beter. Ik kan wel mijn best doen, het lukt toch niet. Dit zijn voorbeelden van gedachten die in je hoofd kunnen gaan rondspoken, waardoor je automatisch een cynische blik op het leven krijgt.

cynisme stress

Waarom cynisch worden door stress averechts werkt

Te veel ongezonde stress ontstaat niet zomaar. Het is een duidelijk signaal van je lichaam en geest. Een signaal dat je een grens over bent gegaan. Wanneer je structureel last hebt van te veel stress, is het zaak om zo snel mogelijk van de stress af te komen. Het is dus verstandig om de stappen te zetten die tot een oplossing en herstel leiden. Cynisch worden door stress werkt averechts. Je gevoelens zijn echt wel te begrijpen. Vraag jezelf alleen af: word je er beter van? Draagt het bij aan het verbeteren van de situatie?

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan om positief te blijven wanneer je last hebt van (ernstige) stress. Cynisme is een makkelijke uitvlucht of coping mechanisme. Het is echter ook een contraproductieve state of mind. Cynisch worden door stress kan ervoor zorgen dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Je hebt negatieve verwachtingen van dingen en wanneer zaken vervolgens ook negatief uitpakken, word je gevalideerd in je gevoelens en vooroordelen, waardoor je alleen maar cynischer zult worden. Je cynisme lijkt immers gerechtvaardigd. Ondertussen leidt dit alleen maar verder af van het bereiken van je doel, namelijk het verhelpen van de stress.

 cynisme

Ook voor je omgeving is het niet fijn

Wanneer jij te kampen hebt met ernstige stress, zul je vaak kunnen rekenen op steun van je omgeving. Je partner, maar ook je familie, gezin en vrienden vinden het natuurlijk niet fijn om jou met stress te zien worstelen. Ook zij, zien jou graag gelukkig en gezond. Een cynische houding ten opzichte van hen, kan ervoor zorgen dat je mensen met goede bedoelingen tegen jezelf in het harnas jaagt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Cynisme en stress worden niet altijd begrepen door je omgeving. Zeker niet wanneer zij niet op de hoogte zijn van het feit dat jij problematische stress ervaart. Cynisch reageren kan soms bij stress haast een automatisme worden. Het is goed om hierbij stil te staan. Door constant cynisch te reageren onder invloed van stress, word je een stuk minder benaderbaar. Je bouwt een muur om jezelf heen die mensen uiteindelijk af kan schrikken: mensen die het beste met je voor hebben. 

Wees eerlijk over je gevoelens

Cynisch worden door stress kan ook ontstaan door angst, schaamte of weigering om hulp toe te staan (een bepaalde vorm van trots, dus). Wees eerlijke over je gevoelens. Ernstige en structurele stress is een ernstig probleem. Het kan het voorportaal zijn van overspannen worden of een burn-out. Je bevindt je nu nog op een punt waarop je stress aan kunt pakken, waarschijnlijk zelfs met hulp van anderen. Hoe minder hulp je toelaat, des te groter het risico wordt dat je stress overgaat in nog grotere problemen. Problemen die je wellicht helemaal niet meer zelfstandig op kunt lossen.

We zijn allemaal mensen en niemand is perfect. Je omgeving zal echt wel accepteren als je een keer cynisch reageert of een mindere dag heeft. Onthoud echter: je bent gebaat bij handelingen, gedrag en gedachten die bijdragen aan het oplossen van het probleem, niet aan het verergeren hiervan.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Help anderen met stress

Ben jij niet zelf degene die stress ervaart, maar is dat iemand anders? Onthoud dan dat mensen het soms moeilijk vinden om over stress of een burn-out te praten. Een cynische houding kan hieruit voortkomen. Het kan een soort verdedigingstactiek zijn. Laat je hier niet door ontmoedigen. Wees open en eerlijk: geef aan dat je wilt helpen, maar dat je het moeilijk vindt om hulp te bieden zolang je telkens stuit op een cynische houding. Je zult zien dat de opgebouwde muur met geduld, begrip en duidelijkheid vaak eenvoudig kan worden neergehaald.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven