Waarom heb ik altijd honger? Vraag jij jezelf dit af? Ontdek in dit blogartikel wat de redenen kunnen zijn van een constant hongergevoel. Onze voeding en de mate van beweging zijn bijvoorbeeld van groot belang. Maar wist je dat ook stress een belangrijke rol speelt bij honger? Als je stress hebt, kun je de neiging hebben meer te gaan eten, het vergroot namelijk de eetlust. Een gezond en compleet voedingspatroon is dan belangrijk om een constant hongergevoel te voorkomen. Vermijd ongezonde voeding en kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor brainfood, dit stimuleert namelijk een gezonde eetlust waarbij je niet altijd honger zult hebben. Voordelen van een gezonde eetlust zijn bovendien het voorkomen van overgewicht, een stabiele bloedsuiker en het behoud van een gezond BMI. Waar sommigen gebrek aan eetlust kunnen hebben door stress, kun je bij stress dus ook altijd honger hebben. Lees er meer over in dit blogartikel.
Waarom heb ik altijd honger? Eén van de belangrijkste redenen van altijd honger hebben is stress. Stress laat namelijk het cortisol gehalte stijgen dat weer zorgt voor bevordering van de eetlust. Als je veel stess ervaart, kun je dus een constant hongergevoel hebben. Bovendien zorgt een verhoogd cortisol weer voor een verlaagd niveau van onze gelukshormonen, zoals serotonine Dit kan leiden tot negatieve gedachten, angstklachten en zelfs depressieve gevoelens.
Altijd honger en moe? Dan bestaat de kans dat stress de oorzaak hiervan is. Bij stress en een constant hongergevoel kunnen dit de belangrijkste symptomen zijn:
Naast stress, zijn er nog een aantal verschillende redenen waarom jij een constant hongergevoel hebt.
Als je te weinig eiwitten binnenkrijgt, krijgt jouw lichaam geen voldoende verzadigd gevoel. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat jouw maag genoeg voeding krijgt waarmee het langere tijd vooruit kan. Zo zul je de hele dag minder de neiging hebben om tussendoor snacks te gaan nemen. Eiwitten zorgen bovendien voor een stabiele hormoonbalans. Voldoende eiwitten eten kan dus ook helpen om overgewicht te helpen voorkomen. Je kunt kiezen voor zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. Bij veganisme is het wel van belang om goed te weten of je voldoende eiwitten binnenkrijgt.
Voor een langdurig vol gevoel, zijn ook voldoende gezonde vetten essentieel, zoals omega-3 vetzuren. Krijg je te weinig goede vetten binnen, dan kan de zin in voeding met suikers toenemen. Gezonde vetten zullen de eetlust verminderen waardoor overeten en de neiging naar ongezonde voeding kan worden voorkomen. Kortom, vetten zorgen voor een tragere spijsvertering en het stimuleert de aanmaak van hormonen die aangeven dat we vol zitten.
Als je teveel geraffineerde koolhydraten eet, zul je sneller honger krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld witte pasta of witbrood. Daarnaast zijn dit producten met veel suikers, zoals snoep, koekjes en frisdrank. Deze producten bevatten namelijk weinig of geen vezels die een verzadigd gevoel geven. Deze snelle koolhydraten geven je geen vol gevoel. Daarnaast kunnen suikers darmklachten geven. Bovendien kunnen ze de bloedsuikerspiegel uit balans halen. Kies liever voor producten met gezonde vezels, zoals haver of groenten en fruit. Tenslotte kunnen producten met gluten leiden tot problemen met de spijsvertering.
Wist je dat ons lichaam een hongergevoel kan afgeven terwijl het eigenlijk dorst heeft? Als je te weinig water drinkt, kan het zijn dat dit de reden is dat je altijd honger hebt. Water zorgt bovendien voor een gezonde spijsvertering, een gezond hart en gezonde hersenen. Groenten en fruit zullen ook bijdragen aan voldoende vocht voor jouw lichaam. Wees bovendien matig met alcohol en koffie, omdat deze juist vocht onttrekken van het lichaam.
Alcoholgebruik geeft meer kans op een verhoogde eetlust. Hierbij neemt met name de trek in zout en vet voedsel toe.
Mensen die veel bewegen of vaak sporten hebben vaak een grotere eetlust. Het is van belang om voldoende vetten en eiwitten toe te voegen aan de voeding als je intensief beweegt.
Ook te weinig slapen kan een hongergevoel opwekken. Te weinig slaap geeft namelijk een verstoring in de hormoonhuishouding. Het hormoon leptin zorgt voor een gevoel van verzadiging en wordt gestimuleerd door voldoende slaap. Probeer slapeloosheid te voorkomen en zoek naar manieren om beter te slapen. Zo kun je bijvoorbeeld magnesium nemen of yoga en meditatie beoefenen.
Altijd honger? Dit kan ook te maken hebben met teveel afleiding oftewel je bent snel afgeleid. Als je afgeleid bent, merken jouw hersenen de signalen van verzadiging niet meer goed op. Eet mindful zonder afleiding van bijvoorbeeld je smartphone of social media. Bovendien is het van belang jouw eten goed te kauwen voor een gezonde spijsvertering. Tenslotte eet je liever niet te snel, want dit leidt eerder tot overeten en gewichtstoename. Als je langzaam eet, zal het hongergevoel eerder verdwijnen.
Bij een constant hongergevoel is het belangijk te weten te komen wat de redenen kunnen zijn. Heb je bijvoorbeeld veel stress? Beweeg je veel? Of ben je misschien snel afgeleid? Dit is allemaal van invloed op jouw hongergevoel. Bovendien is een compleet voedingspatroon met eiwitten, vetten en weinig geraffineerde koolhydraten belangrijk. Zo zorg je bovendien dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dit zijn bijvoorbeeld zink en vitamine C die bijdragen aan een optimaal immuunsysteem Daarnaast kun je een vitamine B tekort voorkomen. Wist je dat vitamine C bovendien zorgt voor een lager cortisol gehalte?
Als ons lichaam te weinig voeding binnenkrijgt, ervaren we een hongergevoel. Het is een natuurlijk signaal van ons lichaam dat het meer voedsel nodig heeft. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in prikkelbaarheid of hoofdpijn. Ons lichaam vraagt echter wel om volwaardig voedsel en geen ‘leeg’ voedsel zoals suikers of te weinig vezels.
Geen eetlust hebben kan een gevolg zijn van veel stress. Stress op het werk, zoals werkdruk, maar ook persoonlijke stress door bijvoorbeeld een ongezonde relatie of geldzorgen. Ontdek deze waardevolle tips om te ontstressen. Bovendien is wandelen een goede manier om positief en stressbestendig te kunnen blijven.
Kortom, heb jij altijd honger? Pak dan de juiste oorzaak aan.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606