Veganisme: alleen voordelen of toch niet?
Veganisme wordt steeds populairder, want het kan veel doen voor jouw vitaliteit. Ongeveer één op de vijftig van de Nederlandse bevolking is veganist. We zijn ons er steeds meer van bewust dat gezond eten ons immuunsysteem ten goede komt. Daarnaast beseffen we ons, zeker sinds corona, dat we zuinig moeten zijn op de aarde. Beter zorgen voor het milieu, maar ook voor de dieren die nog vaak uitgebuit worden. Als je veganist bent, eet je enkel plantaardige voeding. Het voordeel van veganisme is dat je meestal meer groenten eet. Deze zijn juist zo goed voor je weerstand, maar ook voor je brein.
Toch kun je je afvragen of het verstandig is om alle dierlijke eiwitten te schrappen uit je voeding. Er zijn dan ook enkele belangrijke aandachtspunten als je besluit om veganist te worden. Er bestaat namelijk een kans op een tekort aan voedingsstoffen. Dit is met name belangrijk voor kinderen, bij zwangerschap en mensen die veel stress of een burn-out hebben. Een goede verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten is hierbij essentieel. Zo voorkom je dat je belangrijke vitaminen mist. Om welke voedingsstoffen en vitaminen het precies gaat, lees je in dit blogartikel.
Wil jij ook vegan worden? Lees dan verder om te weten waar je allemaal op moet letten als je kiest voor vegan voeding. Daarnaast lees je meer over veganisme en de rol van stress. Kortom, ontdek hier of veganisme ook een levenswijze voor jou kan zijn!

Veganisme betekenis
Veganisme is een levensstijl waarbij alle producten van dierlijke afkomst worden vermeden. Dit geldt niet alleen voor voeding, maar ook voor kleding en verzorgingsproducten. Veganisten zijn zich ervan bewust dat dieren vaak worden uitgebuit. Zij kiezen dan ook voor dierenwelzijn. Daarnaast met oog op hun eigen gezondheid.
Verschil vegetarisme en veganisme
Waar je bij vegetarisme geen vlees of vis eet, kies je nog wel voor dierlijke producten. Dit zijn bijvoorbeeld eieren, melk en boter. Als je veganist bent, vermijd je alle producten die afkomstig zijn van dieren. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld honing. Daarnaast gebruiken zij geen kleding dat gemaakt is van wol, zijde of leer. Bovendien kiezen veganisten ook steeds vaker voor vegan cosmetica. Wist je bijvoorbeeld dat shampoo verschillende dierlijke ingrediënten kan bevatten?
Veganisme: de voordelen
Uit onderzoek is gebleken dat veganisme zeer gezond is. Het is overigens niet onwaarschijnlijk dat veganistische mensen vaak over het algemeen al een gezondere levensstijl hebben. Zo roken zij meestal niet en zijn ze bewuster met de inname van alcohol. Daarnaast bewegen zij vaak regelmatiger. Veganisme heeft de volgende voordelen voor je gezondheid:
- Minder kans op hart- en vaatziekten
- Kan helpen chronische ontstekingen te voorkomen
- Helpt een hoge bloeddruk voorkomen
- Voor een stabiele bloedsuikerspiegel en minder kans op diabetes
- Kan overgewicht helpen voorkomen
- Weinig kans op een hormonale disbalans
- Minder darmklachten door hogere inname van vezels
Dierenwelzijn en milieu
Bovendien biedt veganisme voordelen voor dierenwelzijn, het milieu en de wereldwijde voedselproductie. De productie van vlees zorgt namelijk voor veel milieuproblemen. Daarbij wordt kostbare grond vaak gebruikt voor de veeteelt, terwijl dit ook voor voedselproductie gebruikt zou kunnen worden. Met veganisme kun je bovendien de footprint verlagen en is er minder CO2 uitstoot.

Veganisme: waar moet ik op letten?
Bij veganisme is het belangrijk om alert te blijven op een mogelijk tekort aan voedingsstoffen en calorieën voor een gezond BMI. Voedingsstoffen hebben we namelijk hard nodig om te kunnen worden omgezet naar energie. Daarnaast zijn ze onmisbaar voor een gezonde mentale balans oftewel jouw zenuwstelsel Hoe word ik vegan? Doe het vooral geleidelijk. Bij de Nederlandse Vereniging Veganisme zul je meer informatie vinden. Wil je graag vegan worden, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Dan kun je ook meedoen met de vegan challenge
Tekort aan voedingsstoffen door veganisme
Als de gekozen voedingsmiddelen niet in balans zijn, kan er een tekort aan voedingsstoffen ontstaan. Dit is vooral van belang als je veel stress hebt. Het gevolg is dat gezondheidsklachten kunnen ontstaan, zowel lichamelijk als mentaal. Heb je veel stress? Dan is het helemaal van belang om voldoende van alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Om welke vitaminen gaat het?
Als je veganist bent, is het belangrijk om te letten op de volgende vitaminen. Deze zijn namelijk vaak wel voldoende in dierlijke voeding aanwezig:
- Omega-3 vetzuren: kies voor goede bronnen, zoals walnoten, lijnzaad, hennepzaad, chiazaad.
- Jodium is belangrijk voor een goede werking van de schildklier, maar ook voor je gehele gezondheid.
- Vitamine D: vleeseters kunnen overigens net zo goed een tekort hebben door een gebrek aan zonlicht.
- Bètacaroteen of vitamine A is onmisbaar voor een goede weerstand, veganisten hebben kans op een tekort.
- Vitamine K2 is nodig voor een sterke weerstand, deze is voornamelijk aanwezig in zuivelproducten.
- Ijzer komt voldoende voor in plantaardig voedsel, maar wordt minder makkelijk opgenomen. Combineer ijzerrijke voeding altijd met vitamine C. Voorkom een ijzertekort dat kan leiden tot bloedarmoede.
Het belang van vitamine B12
Vitamine B12 is een belangrijke vitamine dat voornamelijk wordt opgenomen uit dierlijke producten. Veganisten hebben dan ook meer kans op een tekort en een supplement wordt aangeraden. Vitamine B12 is essentieel om het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine te kunnen aanmaken. Een tekort aan vitamine B12 kan ook de aanmaak van glutathion in het lichaam verstoren. Daarnaast geeft een tekort een hogere kans op stress.

Een tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot de volgende klachten, die ook overeenkomen met stress symptomen:
- Vermoeidheid
- Meer stress of overspannen zijn
- Hoofdpijn, spierpijn of buikpijn
- Allergie of eczeem
- Rusteloos gevoel of gespannen zijn
- Slaapproblemen
- Hormonale disbalans, zoals oestrogeendominantie
- Prikkelbaarheid
- Opgejaagd voelen of een kort lontje hebben
- Concentratieproblemen
- Angstklachten en paniekaanvallen
- Depressieve klachten
Veganisme: ook voor jou?
Veganisme is een mooie levenswijze waarbij je dierenwelzijn en gezondheid voorop stelt. Plantaardige voeding is zeer gezond. Er zijn zelfs topsporters die kiezen voor een veganistische leefstijl. De keerzijde is wel dat er een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan. Dit kan zowel fysieke als mentale klachten geven. Voldoende voedingsstoffen zijn ontzettend nodig om stress te kunnen verminderen. Daarnaast zijn ze nodig voor een gezonde emotionele balans. Zo voorkom je vermoeidheid en lusteloosheid en zelfs angstgevoelens. Goede supplementen kunnen een veganistisch voedingspatroon wel ondersteunen. Veganisten hebben de meeste kans op een tekort aan vitamine B12, aan ijzer en aan eiwitten.
Kies voor variatie
Essentieel voor gezonde voeding is variatie! Het belangrijkste hierbij blijft dat je voedsel kiest waar jij je goed bij voelt. Wat voor de een goed is, hoeft voor jou niet zo te zijn. Probeer aan te voelen wat bepaalde voeding met je doet en let op je spijsvertering Veganisme is dan ook niet direct voor iedereen geschikt. Kies vooral niet voor veganisme omdat het misschien trendy en duurzaam is. Af en toe vlees eten is voor jou misschien nog wel mogelijk. Het liefst kies je dan wel voor biologisch en grasgevoerd vlees. Voor een beter leven van de dieren, maar ook om te voorkomen dat je teveel omega-6 binnenkrijgt (ontstekingsbevorderend).
Belang van eiwitten
Als je veganist bent, heb je vaak een hogere behoefte aan eiwitten dan iemand die wel dierlijke eiwitten neemt. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, onmisbaar dus. Onze belangrijke neurotransmitters, zoals glutamaat, serotonine en dopamine , maar ook adrenaline, melatonine en GABA worden aangemaakt uit eiwit. Zwangere vrouwen, ouderen, mensen met veel stress en kinderen hebben een nog hogere behoefte aan eiwitten. Bewerkte of kant-en-klare vegan producten kunnen weinig eiwit bevatten. Bovendien bevat bewerkte voeding vaak gluten, suikers en chemische additieven, zoals E-621. Beter kies je voor pure, vegan producten en zoveel mogelijk voor duurzaam en lokaal.