Zoeken

Zoeken sluiten

Ongezonde relatie: zo herken je het

woensdag 29 december 2021

Ongezonde relatie: zo herken je het

Ongezonde relatie: hoe weet je of je in een ongezonde relatie zit? Relatieproblemen komen veelvuldig voor. Onderliggende oorzaken kunnen bijvoorbeeld bindingsangst of verlatingsangst zijn. Daarnaast kan er sprake zijn van andere psychische problemen. Wist je bovendien dat we vaak zelf niet bewust doorhebben dat we in een slechte relatie zitten? Het is dan ook belangrijk om meer te weten te komen over de waarschuwingssignalen die je niet zou moeten negeren. In dit blogartikel lees je hoe je een ongezonde relatie kunt ontdekken. Een giftige relatie zal namelijk leiden tot veel stress en soms zelfs tot een burn-out. Tenslotte bestaat het gevaar dat je door een gebrek aan authenticiteit jezelf kwijtraakt in de relatie en dat mag nooit de bedoeling zijn. Kortom, leer op tijd te herkennen of je in een ongezonde relatie zit.

ongezonde relatie

Ongezonde relatie en bewustzijn

Ongezonde relaties hebben een negatieve invloed op jou als persoon en op jouw leven. Ze kunnen destructief zijn. De eerste voornaamste stap is het herkennen dat je in een giftige relatie zit. Dat is vaak ook de moeilijkste stap. Onbewust kun je namelijk niet doorhebben dat je middenin een ongezonde relatie zit. Dit heeft vaak te maken met cognitieve dissonantie en ontkenning Je kunt namelijk onbewust bang zijn voor de waarheid. Hiermee onderdruk je echter uiteindelijk jouw eigen gevoel. In een ongezonde relatie begin je dan ook steeds meer aan jezelf te twijfelen en je word onzeker. Mogelijk geef je de acties van je giftige partner steeds de voordeel van de twijfel. Dit terwijl je van binnen misschien al weet dat het niet goed zit. Het is belangrijk om te accepteren dat je in een ongezonde relatie zit.

Verlatingsangst

Verlatingsangst kan leiden tot een ongezonde relatie doordat je angst hebt om de ander te verliezen. Bovendien beperk je de ander in zijn of haar vrijheid waardoor de relatie steeds lastiger wordt. Bij verlatingsangst spelen vaak hechtingsproblemen een rol.

Bindingsangst

Net als bij verlatingsangst, is er bij bindingsangst sprake van angst, namelijk de angst om gekwetst te worden. Bij bindingsangst houd je dan ook bewust of onbewust afstand in de relatie. Je hecht namelijk veel waarde aan je vrijheid en je durft je niet echt te binden.

Narcisme versus hooggevoeligheid

Een relatie waarbij sprake is van narcisme, is zeer destructief. Een relatie met een narcist begint vaak heel mooi, waardoor je moeilijk beseft dat je in een ongezonde relatie zit. Toch wordt de relatie met een narcist stap voor stap steeds ingewikkelder. Juist doordat dit vaak geleidelijk gaat, heb je vaak laat door dat deze persoon en deze relatie vergiftend voor je zijn. Een narcistische partner heeft dikwijks te maken gehad met een narcistische ouder en/of er was sprake van emotionele verwaarlozing.

Een giftige relatie bestaat bovendien vaak uit een narcistisch persoon en een hoogsensitief persoon De hooggevoelige partner voelt zich in het begin aangetrokken tot de charme en zelfverzekerdheid van de narcist. De narcist valt voor de empathische eigenschappen van de gevoelige persoon. De hooggevoelige persoon heeft vaak een sterke focus op de narcistische partner waardoor deze de ruimte krijgt voor manipulatie. De narcist krijgt dan ook steeds meer de controle over de relatie. Zo ervaart de hooggevoelige partner steeds meer onzekerheid. De eigen behoeften en gevoelens worden immers niet meer herkend. Mogelijk heb je al wel door dat de relatie niet meer gebaseerd is op gelijkwaardigheid Toch wil je, zeker als hooggevoelig persoon, de relatie toch harmonieus houden en niet opgeven. Tegelijkertijd begin je steeds meer angstgevoelens te krijgen en raak je jezelf langzaamaan kwijt. Deze relatie leidt soms zelfs tot emotioneel en/of fysiek misbruik. Kortom, wees alert.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

giftige relatie

Ongezonde relatie: negeer deze tekenen niet

Het is belangrijk om de signalen van een ongezonde relatie tijdig te herkennen, herken jij ze?

 • je neemt onbewust (negatieve) emoties over van je partner
 • je gaat steeds meer twijfelen aan jezelf en je gevoelens
 • ten koste van jezelf wil je steeds de harmonie bewaren
 • steeds minder zelfvertrouwen hebben
 • je bent vaak jezelf niet meer in een ongezonde relatie
 • steeds minder energie hebben voor leuke dingen
 • weinig plezier ervaren in de relatie
 • meer moeite hebben met grenzen aangeven
 • er zijn steeds meer negatieve gedachten en angstgevoelens
 • er is geen sprake van spirituele groei, integendeel
 • je bent niet meer trouw aan je persoonlijke waarden

Raak jezelf niet kwijt in een ongezonde relatie

 • jouw partner controleert je en is overheersend, jij verliest zeggenschap
 • je gedachten en gevoelens niet meer openlijk durven uitspreken
 • geven en nemen is niet meer in balans, jij geeft meer dan de ander
 • je partner blijkt onbetrouwbaar, afspraken worden niet nagekomen
 • gevoel hebben dat de ander misbruik van je maakt, emotioneel, seksueel en/of financieel
 • steeds vaker conflicten en situaties van drama die je zelf vaak niet kunt begrijpen
 • meer last van stress symptomen, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, moeite met helder denken, een rusteloos gevoel hebben of prikkelbaar zijn
 • het initiatief voor het verbeteren van de relatie komt van jouw kant
 • sterk onderbuikgevoel dat dingen niet kloppen, hoewel je dit moeilijk kunt verklaren
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Ongezonde relatie: wat te doen?

Waarom blijven mensen toch vaak te lang in een ongezonde relatie? Zo kunnen we bang zijn voor eenzaamheid of hebben moeite met ons kwetsbaar opstellen Wat is belangrijk als je in een ongezonde relatie zit en wat kun je doen?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

ongezonde relatie

Een giftige relatie leidt tot veel stress

Je mag jezelf nooit verliezen in de relatie met de ander. Dit is een belangrijk signaal van een ongezonde relatie. Uit angst om de ander te verliezen, doe en zeg je dingen die niet in afstemming zijn met jouw eigen zelf. Zo word je onzeker en stel je steeds minder grenzen. Uiteindelijk herken je jouw eigen gevoelens en gedachten niet meer. Houd eerst van jezelf. Dan zullen de juiste mensen ook van jou gaan houden. Je moet tenslotte altijd jezelf kunnen zijn in een relatie. Voor een positief zelfbeeld en een gelijkwaardige relatie.

Een destructieve relatie kan zelfs leiden tot trauma in het lichaam. Door de ontkenning is het niet makkelijk om weg te gaan uit een ongezonde relatie. Bovendien voel je toch verbondenheid met de ander. Stoppen met een giftige relatie leidt tot liefdesverdriet, maar je zult jezelf uiteindelijk dankbaar zijn. Dit zal steeds duidelijker zichtbaar voor je worden.

Neem de tijd om te herstellen van een ongezonde relatie. Zo maak je weer ruimte voor echte liefde en vooral voor liefde voor jezelf. Zorg goed voor jezelf en wees lief voor jezelf. Tenslotte blijft het belangrijkste: vertrouw altijd op jezelf!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven