Zoeken

Zoeken sluiten

Zelfhelend vermogen

maandag 12 september 2022

Een zelfhelend vermogen, bestaat dat echt? Jazker! Een heel simpel voorbeeld ervan is het placebo-effect. Uit onderzoeken blijkt dat onze geest ontzettend krachtig is. Eén groep mensen krijgt dan bijvoorbeeld een medicijn in pilvorm. Een andere groep krijgt eenzelfde pilletje, maar er zit geen werkzame stof in (dit is de placebogroep, maar deelnemers weten dit zelf niet). Fysiek gezien krijgt deze groep dus niets, behalve een lege pil. En er is nog een groep die daadwerkelijk niets krijgt. Dit heet de controlegroep, zodat je een goede vergelijking kan maken.

Zelfhelend vermogen door onze gedachten

Wat blijkt? De mensen uit de placebogroep blijken meer te genezen dan de mensen uit de controlegroep. De mensen uit de groep die het daadwerkelijke medicijn kregen genezen nog meer, maar dat is logisch te verklaren. Ze kregen tenslotte een middel om hun klacht te verhelpen. Een deel van de mensen die een lege pil kregen worden ook van hun klachten verlost. De reden? Het placebo-effect. Ze dénken dat ze een werkzaam medicijn krijgen. Het is een prachtig voorbeeld van het zelfhelend vermogen van ons lichaam. De kracht van gedachten.

zelfhelend vermogen stress

In bovengenoemde onderzoeken deden deelnemers mee aan een gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek. Hierbij werkt men vaak dubbelblind. Dit houdt in dat zowel de onderzoekers als de deelnemers niet weten in welke groep ze zitten. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de resultaten beïnvloed worden. Het is namelijk gebleken dat zelfs de kennis van de onderzoekers wat betreft wie in welke groep zit, invloed kan hebben op de resultaten. Zelfhelend vermogen kun je het dan niet meer noemen, maar ‘een-ander-helend vermogen’ misschien?!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Holistisch denken

Met deze kennis wordt de scheidslijn tussen ons fysieke en mentale welzijn heel dun. We kunnen ze eigenlijk niet los van elkaar zien. Dit werd wel veel gedaan, maar binnen steeds meer therapieën wordt aandacht gegeven aan zowel de fysieke als de mentale aspecten van de mens. Dit worden holistische therapieën genoemd en ze gaan uit van een holistische visie op de mens. De mens wordt dan als één geheel wordt gezien en niet als afzonderlijke delen. In ziekenhuizen zie je die verdeling nog wel heel duidelijk. Er is een arts gespecialiseerd in hart- en vaatziekten en een andere arts richt zich op maagdarmklachten.

Eigenlijk zouden de artsen meer samen moeten werken. Iemand kan namelijk overmatig last hebben van stress en hierdoor darmklachten ontwikkelen. Binnen de Ayurveda wordt er zelfs vanuit gegaan dat ziekte zijn oorsprong heeft in de menselijke geest! Nu gaat het wel erg ver om te zeggen dat iemand met een ernstige ziekte dit zelf heeft veroorzaakt. Maar dat ons mentaal welzijn een grote invloed heeft op ons fysieke welzijn valt niet te ontkennen.

zelfhelend vermogen slaap

Neem je zelfhelend vermogen serieus

Daarom is het zo belangrijk om ons zelfhelend vermogen te versterken. Dit kun je doen door jezelf serieus te nemen. Veel klachten komen veelvuldig voor en worden als normaal gezien. ‘Iedereen heeft wel ergens last van,’ is dan de gedachte. Maar is het feit dat iets veel voorkomt daadwerkelijk een reden om aan te nemen dat dat normaal is? Ik denk het niet. Stress en burn-outklachten komen ontzettend veel voor. Is dat dus een reden dat stress en burn-out normaal zijn? Nee! Het is wel een normale reactie op een ongezonde manier van leven.

We leven tenslotte in een jachtige maatschappij. De lat ligt hoog, we moeten ontzettend veel van onszelf en we worden geacht carrière te maken. Alles moet sneller en vooral efficiënter. Een te hoge werkdruk ligt bij veel bedrijven op de loer. Al de stress die dat veroorzaakt doet wat met een lijf. In  deze omstandigheden is het heel logisch en te verwachten dat veel mensen klachten gaan ontwikkelen. Maar dat betekent niet dat het normaal is om met stressklachten rond te lopen!

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Acute en chronische stress

Een gezond persoon heeft af en toe heus wel eens stress. Dit is prima. Het wordt acute stress genoemd en zorgt ervoor dat je alert bent en in actie kunt komen. Als de stressfactor verdwenen is kan diegene weer in de ruststand komen. Het wordt pas een probleem als iemand chronische stress heeft. Dit tast het lichaam aan op vele manieren en beperkt ook het zelfhelend vermogen. De slaap wordt minder goed, het is moeilijker om je te concentreren, gezond eten wordt een uitdaging en je komt gemakkelijk in een vicieuze cirkel. Bovendien kan stress ontstekingen en oxidatieve stress in het lichaam veroorzaken.

Gebruik je zelfhelend vermogen!

Gelukkig kan je het tij ook zelf keren en je zelfhelend vermogen inzetten. Als je je bewust bent van jouw valkuil om te veel hooi op je vork te nemen en je daardoor gestrest te voelen, dan kun je actief werken aan het inbouwen van rust, stilte en pauzemomenten. Ook zijn er meditatietechnieken waarbij je helend of liefdevol licht door je lichaam laat stromen. Dit zijn visualisaties waardoor je je zelfhelend vermogen activeert. Iedereen kan het, je hebt soms alleen wat begeleiding nodig. Je kunt er zelf mee aan de slag, maar je kunt ook een coach inschakelen.

zelfhelend vermogen positief denken

Positief denken is ook heel belangrijk. Hierdoor verhoog je je frequentie en dat doet je zelfhelend vermogen ten goede. Als je merkt dat je vaak pessimistisch bent ingesteld, probeer jezelf dan te oefenen in dankbaarheid en het positieve van een zaak inzien. Humor en plezier doen nog een extra duit in het zakje.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Maak gezonde keuzes

De vicieuze cirkel kan je ook de andere kant op sturen. Door gezonde keuzes te maken wat betreft voeding en beweging, wordt het automatisch ook makkelijker om gezonde keuzes te maken op andere gebieden. Je zult namelijk meer energie krijgen als je gezond eet en voldoende beweegt. Met meer energie is het ook makkelijker om nee te zeggen als je een verzoek krijgt waarvan je weet dat het te veel voor je wordt. Slaap prioriteren en zorgen voor voldoende nachtrust is daarnaast ook essentieel voor je zelfhelend vermogen. Als je slaapt voert je lichaam allerhande herstelprocessen uit. Bij te weinig slaap krijgt je lijf de kans niet om dit te doen, wat weer kan leiden tot klachten.

Zoals je ziet is er veel dat je zelf kan doen om je zelfhelend vermogen te activeren en in stand te houden. Soms kan je daar wel een extra steuntje bij in de rug gebruiken. Neem daarom gerust contact met ons op, onze coaches staan voor je klaar!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven