Zoeken

Zoeken sluiten

De kracht van de stilte

zaterdag 19 januari 2019

Om mij de kracht van de stilte te kunnen laten prijzen is er 38 jaar levenservaring nodig. Mensen die mij al een leven lang kennen zouden mij zeker niet aanmerken als een stil persoon. Als kind was ik een drukke stuiterbal, een typische ADHD-er. Op latere leeftijd was ik dol op urenlang gamen, gokken en kenmerkte mijn leven zich door een overdaad aan prikkels.

Toen ik een burn-out kreeg en helemaal niet meer tegen al die prikkels kon, leidde dat tot de uitspraak: “Ik ben een prikkel junkie, die niet tegen prikkels kan”. Als je jarenlang omringd bent door een eindeloze stroom aan prikkels, dan is de noodzakelijke rust bij een burn-out, heel erg stil.

Ik hoorde eens een prachtig verhaal, waarvan ik de bron niet meer ken, maar het is zeer passend als je spreekt over de kracht van de stilte.

kracht-van-de-stilte-burn-out

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Metafoor over stilte.

Er was een kluizenaar die afgelegen woonde. Op een dag kwamen er mensen bij zijn woning. De kluizenaar stond water te putten terwijl hij werd aangesproken. Beste meneer de kluizenaar, u woont hier helemaal alleen, mogen we u vragen waarom? Ik woon hier helemaal alleen vanwege de stilte, sprak de kluizenaar terwijl hij de emmer weer in de put liet zakken. Maar, vroegen de mensen, hoezo vanwege de stilte? Kijk eens in de put, en zeg me wat je ziet, antwoordde de kluizenaar, terwijl hij de emmer uit de put haalde. Ze keken in de put en riepen: Ik zie niets, rimpels in het water waar net de emmer nog in lag. Ja, zei de kluizenaar, als er geen stilte is, dan kun je ook niet echt wat zien.

Even werd het stil op het erf van de kluizenaar. Toen vroeg iemand: en dan is het stil? Wat dan? De kluizenaar glimlachte en sprak: kijk nogmaals in de put en vertel me wat je ziet. Opnieuw keken ze in de put. Het wateroppervlak was tot rust gekomen en dus merkten ze op: Ik zie mezelf! Precies, zei de kluizenaar. Als je stil wordt, dan kun je jezelf ontmoeten.

Opnieuw werd het stil, geschuifel van voeten was het enige wat te horen was, toen durfde iemand te vragen. Als je dan jezelf hebt leren kennen, waarom zou je dan nog stil blijven? Kijk nog eens in de put, en vertel me wat je ziet, antwoordde de kluizenaar opnieuw. Opnieuw bogen de bezoekers zich over de put. Het water was helemaal tot rust gekomen, zelfs de zanddeeltjes waren gaan liggen op de bodem. Ik zie de bodem van de put! Dat klopt, sprak de kluizenaar, als je echt stil wilt zijn, kun je de fundamenten van het leven zien en begrijpen.

Wanneer is het nog echt stil?

Stilte is zeldzaam. Volgens onderzoek krijgen we uit alleen advertenties al 3.000 prikkels per dag. Door de telefoon, de televisie en ons werken op de computer zit de gemiddelde Nederlander al meer dan 3 uur per dag naar een scherm te kijken. Dat een overdaad aan prikkels uiteindelijk tot ongezonde stress en zelfs een burn-out kunnen leiden is inmiddels een bekend gegeven. De vraag die ik als “prikkel junkie die niet tegen prikkels kan” aan mezelf stelde was: waarom ben ik zo druk om niet stil te hoeven zijn?

Het verhaal van de kluizenaar slaat zeker op mij. De zoektocht naar jezelf en misschien zelfs de fundamenten van het leven is ook beangstigend. In de drukte en de hectiek van al die prikkels kun je je ook verstoppen. Als het stil wordt en niets je meer kan afleiden dan sta je ineens oog in oog met waar je bang voor bent. Vragen over zingeving, gedachten die je had weggestopt, verdriet, rouw en je eigen kwetsbaarheid.

Ik begrijp waarom ik zo druk was en zo lang op de vlucht was voor stilte. In stilte is geen afleiding. Het is als pijn, die je pas echt voelt als je ’s avonds in bed ligt en er niets meer is wat je er van af kan leiden. Dan kun je er van wakker liggen terwijl het overdag nog prima ging.

kracht-van-de-stilte-stress

Hoe lang moet ik dan stil zijn?

Mij zul je niet snel over moeten horen praten. Voor sommige mensen is een avondje zonder smartphone een geweldige overwinning, voor een ander zou een stilte retraite in een klooster een geweldige ervaring kunnen zijn. Er schuilt kracht in stilte en hoe je dat in je leven past, is zoals bij zoveel mensen, persoonlijk. Een aantal laagdrempelige tips zijn:

  • Meditatie, 10 minuten op een dag maakt al een groot verschil.
  • Maak een wandeling en laat je telefoon thuis.
  • Kies één schermloze avond per week.
  • Plan tijd voor jezelf in, blok het in je agenda als afspraak met jezelf.
  • Lees elke dag een paar pagina’s in een boek wat jou inspireert.

We kunnen niet allemaal die kluizenaar zijn en ons leven volledig omgooien en ons onderdompelen in de stilte. Krijg je een burn-out dan is er geen ontkomen aan, dan is het tijd voor veranderingen. Voordat het zo ver is kun je aan de slag met de laagdrempelige tips. Grote voornemens verzanden meestal. Dat is kenmerkend bij voornemens. Hoe groter ze zijn hoe groter de kans is dat je ze niet volhoudt. Kies iets wat bij je past en wees trots op kleine overwinningen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

In de stilte jezelf leren kennen.

Als je niet gewend bent om stil te zijn of stil te staan, dan is het best een uitdaging. Voorbij het ongemak, of in mijn geval heftige angst die in de stilte op mij wachtte lag een cadeau. Ik heb een leven lang geprobeerd bij de angst weg te lopen. Toen ik deze niet langer kon ontvluchten ben ik er bekend mee geraakt totdat ik samen met mijn angst in de stilte kon zijn. Pas daarna kon ik echt voelen en kiezen voor dat wat mij gelukkig maakt.

Dat heeft voor mij geleid tot het verwezenlijken van mijn droom. Een bedrijf dat het verschil wil maken in Nederland en andere mensen kan helpen om zichzelf te leren kennen. We leven allemaal in ditzelfde lawaaierige en drukke landje, maar stilte is voor iedereen bereikbaar. Als je de stilte opzoekt kan dit ook ongemak geven. Keer de stilte niet gelijk de rug toe en blijf het opzoeken. Ik beloof je: in de stilte voorbij je angst, vind je jezelf.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven